EXCLUSIV Ţigănia de la „Partida Romilor”: Cum l-a denunţat Nicu Păun pe Mădălin Voicu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cândva prieteni la cataramă, Nicu Păun şi Mădălin Voicu au ajuns să se urască de moarte. Supărat că doar el a fost arestat în dosarul deturnării de fonduri europene, Păun l-a denunţat pe Voicu la DNA că se folosea de fondurile Partidei Romilor după bunul plac şi că şi-a băgat nevasta în mai multe proiecte europene.

Relaţiile de prietenie dintre deputatul Nicolae Păun (Partida Romilor) şi Mădălin Voicu (PSD) s-au deteriorat iremediabil după ce Camera Deputaţilor a avizat favorabil, în februarie 2016,  arestarea doar a primului. Cei doi erau cercetaţi pentru mai multe fapte de corupţie, în dosarul deturnării fondurilor europene de la „Partida Romilor“.

Păun, poreclit Niki Scorpion, după complexul comercial din Rahova pe care îl deţine, a fost arestat pe 28 februarie şi a fost eliberat pe 26 aprilie. Înainte de a intra în arest, deputatul a arătat că nu i se pare normal ca doar el să ajungă după gratii, iar complicele său, nu. „Eu, ţiganul din Ferentari, trebuie să stau în arest. Mădălin Voicu nu e arestat pentru că e iubit de populaţie“, afirma plin de supărare Nicu Păun. În timpul anchetei, în faţa procurorilor DNA, Mădălin Voicu şi-a exercitat dreptul la tăcere şi nu a dat nicio declaraţie. Nicu Păun a negat acuzaţiile aduse împotriva sa, dar a semnat însă un denunţ împotriva fostului său prieten.

„Când dorea bani, se ducea direct la Florentina Rotariu“

Se poate spune că Nicolae Păun a îmbinat utilul cu plăcutul. Prin denunţurile pe care le făcut în faţa procurilor, Păun a urmărit  să-şi uşureze situaţia juridica, dar şi să se răzbune pe fostul tovarăş. Prima „turnătorie“ a fostului preşedinte al Partidei Romilor a modul în care Mădălin Voicu ar fi dispus, după bunul plac, de banii acestei organizaţii.

„Inculpatul Păun Nicolae a precizat, textual, în ceea ce îl priveşte pe Mădălin Voicu, faptul că «de fiecare dată când dorea bani sau acţiuni, spectacole şi altele, se ducea direct la Rotariu Florentina (n.r. manager general al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa), de la care lua bani atât cât considera că îi este necesar, atât pentru acele acţiuni, cât şi pentru nevoile sale personale, pe care numai el ştie cum îi deconta»“, au arătat anchetatorii.

Mai mult, Mădălin Voicu s-ar fi folosit în scop electoral şi de banii daţi de Guvern pentru acţiuni ale romilor, a acuzat Păun. „Din acest considerent, chiar în anumite discuţii telefonice cu membrii asociaţiei, am fost mai mult decât iritat, pentru că Mădălin Voicu lua bani pentru nimicul pe care îl făcea. Aşa s-a întâmplat şi în anul 2012, când şi-a făcut campania electorală pe banii daţi de către Guvernul României pentru acţiunile socio-economico-culturale şi adunări generale desfăşurate în judeţul Constanţa, la care am participat şi eu la solicitarea acestuia de două sau de trei ori, folosindu-i în scopul de a deveni deputat de Constanţa, ceea ce s-a şi întâmplat astfel“,  a scris Nicolae Păun în denunţul făcut la DNA.

Intervenţii la AM POSDRU

Nicolae Păun nu s-a oprit aici. Deşi a negat acuzaţiile pe care i le-au adus procurorii în legătură cu deturnarea fondurilor europene pentru proiectele derulate de Partida Romilor, Păun a admis că s-au comis ilegalităţi. El l-a arătat însă cu degetul pe fostul său amic.
Unul dintre proiectele pe bani europeni vizate de anchetatori este „Acces pe piaţă muncii, o şansă pentru ţine“, care ar fi produs un prejudiciu de 15 milioane de lei. Mădălin Voicu a foat denunţat că ar fi făcut intervenţii la directoarea Autorităţii de Management Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), Cristina Zevedei, pentru ca funcţionarii statului să închidă ochii la nereguli.

DNA a arătat că proiectul a fost lipsit de finalitate, cursurile s-au derulat haotic, insuficient, fără a se urmări instruirea temeinică a cursanţilor şi fără a se parcurge într-un mod relevant cele 360 de ore prevăzute de contractele de pregătire profesională, astfel că s-au irosit în mod nejustificat resursele financiare atrase din Fondului Social European şi din bugetul de stat, iar sumele acordate ca finanţare sunt neeligibile în integralitatea lor.

Trimişi în judecată

Deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun au fost trimişi în judecată, pe 20 iulie, în dosarul privind deturnarea de fonduri europene destinate integrării sociale a persoanelor de etnie romă.
Păun este acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, cumpărare de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi folosire cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect.

În cazul lui Mădălin Voicu, acuzaţiile sunt de trafic de influenţă, fals în declaraţii, spălare a banilor şi folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Nevasta lui Mădălin Voicu, angajată fictiv

Mai mult decât atât, Mădălin Voicu ar fi condiţionat intervenţiile de la AM POSDRU de angajarea soţiei sale, Carmen Olteanu, în funcţia de asistent manager de proiect, a acuzat Nicolae Păun, recunoscând că a aceptat să o plătească pe nevasta amicului său fără să presteze nimic.
Informaţiile au fost valorificate de DNA, care i-au adus noi acuzaţii lui Mădălin Voicu.
„În perioada 2011-2015, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Păun Nicolae, a plătit, lunar, sume de bani fixe în cuantum total de 217.300 lei, deputatului Mădălin Voicu şi a asigurat un salariu unei persoane din familia acestuia acestuia (fără nicio contraprestaţie), în cadrul unuia din proiectele derulate de Asociaţia Partida Romilor“, au menţionat procurorii în rechizitoriul pe care l-au trimis instanţei de judecată.

Niki Scorpion şi-a continuat delaţiunile: Mădălin Voicu ar fi tras sforile la Guvern pentru a-l menţine în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi pe Ilie Dincă, fostul secretar general al Partidei Romilor, care se ocupase, iniţial, de manageriatul unor proiecte europene, intrate, ulterior, în vizorul DNA.

Alte delaţiuni

Aflat la ananghie, Niky Scorpion a turnat la DNA şi alţi colaboratori apropiaţi, din dorinţa de a scăpa mai ieftin în acest dosar. Cândva mâna sa dreaptă la Partida Romilor, Florentina Radu a fost denunţată că a angajat ilegal, fără aprobarea Consiliului Director al Partidei Romilor, a două case de avocatură pentru a apăra, atât pe ea, cât şi pe alţi acuzaţi din dosar, printre care Irina Mărgărit, Iulian Costel paraschiv şi Florin Bogdan Paraschiv.

Dosar disjuns

Procurorii DNA au apreciat „sinceritatea“ lui Nicolae Păun şi au operat în dosar mai multe disjungeri, concretizate în noi dosare penale. Astfel, anchetatorii au dispus „disjungerea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, în contextul intervenţiilor deputatului Mădălin Voicu în vederea menţinerii în funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi a numitului Dincă Ilie.

Un alt dosar penal s-a deschis s-a deschis „în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în contextul finanţării campaniilor electorale din anul 2012“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite