Comisia Europeană deschide procedură de infringement împotriva României din cauza poluării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
poluare bucuresti

Comisia Europeană a deschis, astăzi, o procedură de infringement împotriva României deoarece autorităţile noastre nu au întreprins măsurile necesare pentru a respecta valorile limită convenite privind calitatea aerului. Dosarul a fost înaintat de Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles, Karmenu Vella, comisarul UE pentru Mediu, Afaceri maritime şi Pescuit, a anunţat că Franţa, Germania, Ungaria, Italia, România şi Marea Britanie vor trebui să dea socoteală în faţa Curţii de Justiţie a UE deoarece nu au implementat măsurile necesare în privinţa îmbunătăţirii calităţii aerului şi combaterii poluării.  

 "Decizia de a sesiza statele membre Curţii de Justiţie a UE a fost luată în numele europenilor. Am spus că această Comisie este cea care protejează. Decizia noastră vine în urma acestei afirmaţii. Statele membre sesizate Curţii au primit în ultimul deceniu suficiente "ultime şanse" pentru a îmbunătăţi situaţia. Este convingerea mea că decizia de astăzi va duce la îmbunătăţiri pentru cetăţeni într-un timp mult mai rapid. Numai acţiunea legală nu va rezolva problema. Acesta este motivul pentru care subliniem ajutorul practic pe care Comisia îl poate oferi autorităţilor naţionale în eforturile lor de a promova aerul curat pentru oraşele şi oraşele europene ", a explicat comisarul pentru mediu, Karmenu Vella. 

În cazul României, Comisia Europeană a arătat că ţara noastră nu a luat măsurile necesare pentru a diminua nivelul de poluare cu particulele fine de praf PM10 specificate în Directiva 2008/50/EC. Nivelul acceptat este de 50 de micrograme pe metrul cub în 24 de ore, dar nu trebuie să depăşească 35 de zile dintr-un an. În funcţie de decizia Curţii de Justiţie a UE există posibilitatea ca România să primească amenzi drastice.  

Cazurile speciale sunt cele ale oraşelor Bucureşti, Iaşi şi Braşov, acolo unde valorile limită zilnce ale particulelor de praf au fost depăşite constant încă din ziua când Directiva Comisiei a fost transpusă în legislaţia noastră. 

Elżbieta Bieńkowska, comisarul însărcinat cu Piaţa Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri:  "Vom reuşi să combatem poluarea aerului urban numai dacă sectorul automobilelor îşi va juca rolul. Maşinile cu emisii zero sunt viitorul. Între timp, respectarea legislaţiei privind emisiile este obligatorie. Producătorii care nu respectă legea trebuie să suporte consecinţele nelegiuirii lor“.

Cei de la Bruxelles au încercat să evite procedura de infringement făcând un ultim apel la un summit ministerial organizat în data de 30 ianuarie şi a cărui temă a fost calitatea aerului din ţările care se aflau sub lupa Comisiei Europene. La acest summit, România a fost reprezentată doar de un secretar de stat, ministrul Graţiela Gavrilescu preferând să absenteze. De-atunci şi până astăzi, niciunul dintre cele şase state enumerate nu a fost în stare să propună măsuri credibile şi rapide pentru a reduce poluarea aşa cum specifică normele Uniunii Europene.

Ministerul Mediului: Planul integrat de calitatea aerului pentru Bucureşti va putea fi aprobat până la sfârşitul lunii iunie

Planul integrat de calitate a aerului pentru Bucureşti va putea fi aprobat până la sfârşitul lunii iulie, în condiţiile în care autorităţile locale din Capitală au reuşit să finalizeze documentul în termenul anunţat, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului remis joi, după ce Comisia Europeană a deschis o procedură de infringement împotriva României deoarece autorităţile noastre nu au întreprins măsurile necesare pentru a respecta valorile limită convenite privind calitatea aerului.

"În cazul ţării noastre, este vorba despre procedura de infringement pentru depăşirea valorilor limită pentru indicatorul particule în suspensie - PM10, în aglomerarea urbană Bucureşti, declanşată în anul 2009. În ceea ce priveşte aglomerarea urbană Bucureşti, autoritatea publică locală a realizat, conform graficului convenit cu primarul general al Capitalei, toate demersurile necesare, reuşind să finalizeze Planul integrat de calitate a aerului în termenul anunţat, astfel încât acesta va putea fi aprobat până la sfârşitul lunii iulie, aşa cum şi-a asumat Primăria Generală a municipiului Bucureşti şi cum am informat Comisia Europeană", precizează Ministerul Mediului.

În toate situaţiile de depăşire a valorilor-limită stabilite prin legislaţia UE privind calitatea aerului, statele membre trebuie să adopte planuri privind calitatea aerului înconjurător şi să se asigure că aceste planuri stabilesc măsuri corespunzătoare în aşa fel încât perioada de depăşire să fie cât mai scurtă posibil.

Potrivit comunicatului de la Mediu, ministrul de resort, Graţiela Gavrilescu, s-a întâlnit cu primarii celor trei aglomerări urbane pentru care CE declanşase procedurile de infringement (Braşov, Iaşi şi Bucureşti, n.r.) , în vederea urgentării adoptării planurilor privind calitatea aerului, precum şi cu autorităţi locale şi poluatori din alte aglomerări şi a avut trei întrevederi pe această temă cu comisarul european Karmenu Vella.

De asemenea, Ministerul Mediului reaminteşte că, în vederea reducerii impactului traficului rutier asupra calităţii aerului, a continuat Programele Rabla şi Rabla Plus, alocând sume consistente, în special pentru Rabla Plus, urmând a promova, în acelaşi scop, şi alte programe (autovehicule electrice pentru transport în comun şi de facilitare a transferului unui segment al transportului de marfă de pe şosele pe calea ferată etc.)

"De altfel, Ministerul Mediului a comunicat permanent cu reprezentanţii Comisiei Europene şi a informat asupra tuturor demersurilor întreprinse, împreună cu autorităţile responsabile, pentru a soluţiona toate cauzele de infringement, implicarea reprezentanţilor Primăriei Municipiului Bucureşti şi colaborarea specialiştilor ministerului cu aceştia fiind exemplare. Deşi procedura de deferire a fost declanşată de către Comisia Europeană, avem convingerea că, odată cu aprobarea, la termenul asumat, a Planului integrat de calitate a aerului de către Consiliul General al Capitalei şi punerea sa imediată în aplicare, România va avea câştig de cauză", subliniază documentul autorităţilor de mediu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite