EXCLUSIV Elena Udrea, pregătită anti-COVID. Cu mască la Curtea de Apel pentru un nou termen în dosarul campaniei electorale din 2009 FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, condamnată definitiv la şase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” s-a prezentat marţi la Curtea de Apel Bucureşti pentru un nou termen în dosarul privind finanţarea campaniei electorale din 2009, unde este judecată împreună cu Ioana Băsescu şi Dan Andronic. Udrea a venit în faţa instanţei regulamentar, cu mască chirurgicală. Acesteia i s-a luat temperatura la intrarea în instituţie.

La termenul de astăzi a început audierea martorilor. Elena Udrea stă în a două banca, în spatele avocaţilor şi poartă masca de protecţie, la fel şi martorii prezenţi. Martorii sunt scoşi din sala în afară de unul, în vederea audierii. 

GALERIE FOTO

Judecătoarea şi procurarea au fost primele care au renunţat la masca pe motiv că nu pot respiră în ea.

„Să îmi permiteţi să înlătur masca, nu pot respira şi nu pot vorbi. Distanţă este suficientă pentru a nu reprezenta un pericol pt dvs.”, a spus judecătoarea înainte de începerea audierilor. „Dacă îmi permiteţi acelaşi lucru aş vrea şi eu, am ceva probleme”, a spus şi procurorul de şedinţă.

Fostul ministru al Dezvoltării este judecată pentru instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Ea este judecată în acest dosar alături de Ioana Băsescu şi de jurnalistul Dan Andronic, consultant politic pe vremea respectivă.

La ultimul termen, de la sfârşitul lunii februarie, Elena Udrea aproape a fost sancţionată de către judecătoarea Claudia Jderu pentru abuz de drept, după ce aceasta şi avocatul ei au lipsit de la termenul de judecată, după ce aceştia din urmă au reziliat contractul de reprezentare cu doar 24 de ore înainte de termenuld e judecată.

Acuzaţiile procurorilor DNA

În iulie 2017, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu şi jurnalistul Dan Andronic în dosarul privind finanţarea campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2009.

Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

În acelaşi dosar, Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic - de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În dosar mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat.

Procurorii susţineau că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campanie.

"Legătura dintre persoanele care obţineau banii pe cale nelegală şi prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidaţi şi, din această poziţie, coordona atât achiziţiile de servicii de campanie, cât şi persoanele care au acţionat ca intermediari pentru plăţile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societăţile prestatoare. Remiterea foloaselor infracţionale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afişe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole şi prestarea de servicii de consultanţă", arăta DNA.

Udrea a primit o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute", însă pedeapsa a fost anulată, după ce Curtea Constituţională a stabilit nelegalitatea completurilor de la Instanţa Supremă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite