EXCLUSIV. De ce nu va reuşi Igor Dodon să depăşească „handicapul” din primul tur? INTERVIU cu analistul politic Victor Ciobanu

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu şi Igor Dodon                                                            Sursa Foto:TV 8.md
Maia Sandu şi Igor Dodon                                                            Sursa Foto:TV 8.md

Kremlinul nu se va implica în mod decisiv în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din R.Moldova şi se va mulţumi cu un PSRM care va rămâne în continuare cel mai mare partid din Republica Moldova, a declarat, într-un interviu acordat Jurnaliştii.ro, analistul politic Victor Ciobanu.

Potrivit acestuia, este o poziţie destul de confortabilă pentru Federaţia Rusă de a controla situaţia politică de la Chişinău fără a forţa nota şi a investi prea mult.

Jurnaliştii.ro : Sondajul realizat de către CBS-Axa, la comanda Watchdog.md arată că Maia Sandu ar câştiga alegerile prezidenţiale din 15 noiembrie, acumulând circa 33%, în timp ce Igor Dodon ar obţine 31,3% din respondenţii decişi. Totuşi aproape 36% din cetăţeni sunt indecişi sau n-au vrut să răspundă. Cum se explică acest fenomen şi există oare vreo ofertă electorală viabilă pentru a-i motiva pe cetăţenii R.Moldova să iasă la vot pe 15 noiembrie?

Victor Ciobanu: Sondajul nu arată că Maia Sandu ar câştiga, ci doar că are şanse un pic mai mari (care se încadrează în marja de eroare) decât Igor Dodon. În baza sondajului deja se pot face diferite prognoze funcţie de modelele aplicate. Rata de indecişi de cca 1/3 aş numi-o relativ tradiţională.

Unii se vor decide în ultima săptămână de campanie, alţii  chiar în ultima zi, chit că mulţi au votat în primul tur cu ceilalţi candidaţi. Mai sunt şi din cei care nu vor ieşi la vot. Deja e obligaţia celor 2 finalişti cu echipele lor să-i motiveze ca să vină la vot pe 15 noiembrie.

Cum arată peisajul politic din Republica Moldova înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale? Care este miza reală a ultimelor regrupări de forţe din Parlamentul R. Moldova?

Peisajul politic este unul dezolant. Avem componentele fostei coaliţii de guvernare de după parlamentarele din 2019, care constituie 3 fracţiuni stabile – PSRM, PAS şi PDA. În rest avem circa o jumătate de deputaţi care migrează permanent dintr-o formaţiune în alta. PD a generat deja 3 fracţiuni (PD, PRO Moldova şi PENTRU Moldova (sic!) şi a intrat în faza de dezagregare ca partid, probabil spre binele acestei ţări.

Fracţiunea ŞOR (care a câştigat detaşat în Orhei în I tur) recent a aderat la platforma PENTRU Moldova. Acest procedeu cu cioara vopsită ar putea să le schimbe (cel puţin aşa cred ei) statutul de indezirabili. Din această cauză, orice construcţie realizată din componentele respective nu este durabilă. Am avut deja ACUM-PSRM, PD-PSRM şi în curând vom avea PENTRU Moldova-PSRM, care nu cred că va avea o viaţă mai lungă decât precedentele.

Problema cea mare este că şi următoarea componenţă a Parlamentului (potrivit sondajelor) tot nu insuflă optimism. Avem 2 finalişti în turul 2, care sunt şi lideri detaşaţi în sondaje împreună cu partidele PSRM şi PAS. Şi vom mai avea Partidul Nostru cu Usatîi şi Partidul Şor în viitorul Parlament.

Eu unul nu prea văd o formulă de construcţie durabilă...

Cât de mult poate spera Maia Sandu la o mobilizare mai mare la nivelul diasporei? Vă aşteptaţi ca în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale să vină mai mulţi cetăţeni la vot?

În turul al doilea prezenţa este mai mare. Maia Sandu ar putea mobiliza diaspora, dar mai are rezervă şi în Chişinău. Dodon are rezerve în Transnistria şi în Federaţia Rusă. Respectiv, cred că prezenţa va fi mai mare.

Cât de pregnantă vi se pare implicarea factorului extern în aceste alegeri? De exemplu, mai poate conta Igor Dodon pe sprijinul Moscovei în a mobiliza desantul electoral din regiunea transnistreană şi cetăţenii moldoveni din Rusia? Ce-şi doreşte cu adevărat Moscova să obţină la Chişinău?

Am zis deja că Dodon la sigur va face uz la maximum de aceste rezerve. Miza pentru el personal (să nu confundăm cu miza Moscovei) este uriaşă. Să nu uităm că la Ministerul de Externe chiar recent a fost numit domnul Ciocoi, un personaj foarte apropiat lui Dodon.

Totuşi, trendurile mai degrabă arată că Dodon nu va reuşi să depăşească handicapul din primul tur şi sper că acest lucru este înţeles şi la Moscova. În consecinţă nu cred că ultima se va implica în mod decisiv şi se va mulţumi cu un PSRM care va rămâne în continuare cel mai mare partid din Republica Moldova. E o poziţie destul de confortabilă pentru Moscova de a controla situaţia politică fără a forţa nota şi a investi prea mult.

Majoritatea analizelor menţionează faptul că victoria liderei PAS din primul tur a fost determinată şi de Renato Usatîi – un personaj exotic al peisajului politic moldovenesc, care a ieşit pe locul trei şi pe care mulţi analişti îl încadrează la segmentul de lideri pro-ruşi. Ce ne puteţi spune despre acest politician? Renato Usatîi e un proiect al Moscovei sau joacă şi el la mai multe capete doar pentru a obţine un suport popular mai mare?

Usatîi cu siguranţă a avut un rol foarte important în I tur, acumulând circa 17%, plafonând astfel rezultatul lui Dodon. Cred că majoritatea analiştilor la care vă referiţi greşesc, atunci când îl definesc drept pro-rus. E o abordare oarecum simplistă. Mai degrabă e un populist carismatic, care poate juca - şi chiar joacă abil la mai multe capete. Poate folosi cartea pro-rusă când îi convine.

De la o vreme (având în vedere dosarele deschise în Federaţia Rusă) a jucat pe cartea anti-Dodon (implicit anti-rusă). Dar nu va ezita să revină la retorica pro-rusă, având în vedere şi electoratul specific care îl susţine. Citeşte interviul complet pe Jurnaliştii.ro
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite