EXCLUSIV Ponta l-a turnat din greşeală pe Tăriceanu la DNA: „L-am găsit pe Tal Silberstein acasă la el“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta FOTO Mediafax
Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta FOTO Mediafax

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost prins cu minciuna de procurorii DNA după ce au ieşit la iveală mai multe interceptări, făcute în baza unui mandat pe siguranţă naţională. Monitorizarea îi viza pe consultantul Tal Silberstein, ziaristul Dan Andronic şi fostul consilier Marius Marcovici.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (64 de ani), a intermediat mai multe întâlniri între consultantul israelian Tal Silberstein şi fostul premier al României, Victor Ponta. Detaliile au apărut în timpul procesului de la Curtea Supremă, în care Tăriceanu este judecat pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, după ce, în calitate de martor, ar fi dat mai multe declaraţii în care ar fi ocolit adevărul.

Mărturia sa era în dosarul în care mai multe VIP-uri, printre care afaceristul Tal Silberstein, miliardarul Benyamin „Beny” Steinmetz, milionarul Remus Truică, patronul „Evenimentului Zilei”, Dan Andronic, şi fostul consilier guvernamental Marius Marcovici, sunt judecate pentru retrocedarea frauduloasă a averii pretins moştenite de „prinţul” Paul Al României (Lambrino). Practic, atunci când a fost audiat, Tăriceanu a negat că a ţinut legătura cu Andronic şi Silbestein, după ce aceştia i-au oferit consultanţă la alegerile din 2008. El doar a admis unele întâlniri sporadic şi a negat vehement că l-ar fi prezentat/introdus pe israelian altor politicieni din România.

„SUNT ÎN PISCINĂ, NU E RĂU“

Ce nu ştia Tăriceanu, când a dat declaraţia, era că pe numele celor implicaţi în retrocedările pentru „prinţul” Paul, Curtea Supremă emisese, la solicitarea SRI, mandate de interceptare pe siguranţă naţională. Astfel, la dosar sunt mai multe stenograme ale unor discuţii amicale între Andronic, Silberstein şi Marcovici cu preşedintele Senatului. De exemplu, într-o discuţie purtată pe 1 iulie 2012 cu Silberstein, Tăriceanu se laudă: „Sunt foarte bine pentru că, imaginează-ţi, e o zi însorită, sunt în piscină, nu e rău”.  Cu doar o lună înainte, USL scosese un scor foarte bun la alegerile locale şi era la guvernare din luna mai. „Unde eşti, în Snagov?”, era curios Silberstein. „În Snagov, da”, a confirmat Tăriceanu. Cei doi plănuiau să se întâlnească: „Poate vin în jur de 16.00 să te salut”. „Te rog! Bem cafeaua împreună”, îl încuraja Tăriceanu. 

Procurorii spun că relaţiile de amiciţie dintre Tăriceanu şi consultant erau atât de strânse, încât politicianul nici măcar nu era supărat că Silberstein îi consilia pe rivalii din PDL. „Te voi suna când termin în Modrogan, pentru că am o întâlnire cu multe persoane acolo, şi am stabilit-o acum o săptămână. Când termin, te sun, şi oriunde ai fi, vin să te văd”, i-a explicat Silberstein actualului preşedinte al Senatului, într-o altă discuţie ce a avut loc pe 26 martie 2013. „Te rog!... Aştept telefonul tău”, i-a răspuns Tăriceanu.

ÎNTÂLNIRILE CU VICTOR PONTA

Interceptările au scos la iveală şi faptul că unul dintre politicienii pe care Tăriceanu i-a prezentat lui Silberstein este Victor Ponta, prietenul şi partenerul său din USL. Fostul premier a confirmat acest detaliu decisiv la DNA. Potrivit interceptărilor, primele discuţii dintre Silberstein şi Tăriceanu, pentru a intermedia o întâlnire cu Ponta au avut loc în aprilie 2012, într-o perioadă în care era evident că guvernul condus de  Mihai Răzvan Ungureanu nu va mai rezista, iar USL urma să preia puterea. „Vrei... vrei ca eu să aranjez ceva cu celălalt tip”, îl întreba Tăriceanu, pe Silberstein, în dimineaţa zilei de 2 aprilie 2012. „Dacă e posibil, da”, spunea israelianul. „Bine, nu ştiu când va fi el disponibil, dar pot să mă întâlnesc cu el la Parlament”, promitea Tăriceanu.

Câteva ore mai târziu, Tăriceanu a revenit: „Bine, ce pot să-ţi spun este că am discutat cu prietenul meu, cu care intenţionezi să te vezi... ... şi va fi disponibil doar mâine la 9.45. E ok pentru tine?...La mine…”, spunea politicianul. „9.45. Perfect”, confirma Silberstein. „Da. Dacă vrei să discuţi cu mine alte chestiuni, poţi să vii mai devreme şi...”, explica Tăriceanu.

„MERGE LA ANTENA 3“

Pe 27 aprilie 2012, Guvernul MRU a  fost demis prin moţiune de cenzură, iar pe 7 mai 2012, Ponta a fost numit premier. Pe 4 iunie 2012, Silberstein l-a sunat din nou pe Tăriceanu, pentru o nouă întâlnire cu premierul: „E în Bucureşti, nu?”. „Acasă la mine, în Bucureşti, da. Tot acolo unde ne-am întâlnit şi data trecută”, „Ok. Sunt pe drum”, a răspuns Silberstein. Şi întâlnirile au continuat în luna următoare. „Ok. Am insistat, dar azi pentru el…Ţi-am spus, la 18.00 avem o întâlnire…”, se arăta neputincios Tăriceanu. „Da, ok”, spunea Silberstein.

„Şi după aceea merge la Antena3 pentru o dezbatere. Mi-a spus că mâine dimineaţă nu este posibil, pentru că va fi foarte ocupat cu treburile curente şi cu cabinetul şi ar prefera un prânz liniştit împreună. Cel mai liniştit loc este la biroul lui, unde vom mânca pizza sau sandvişuri şi vom putea discuta”, făcea planul Tăriceanu. Ponta era atunci în plin scandal cu teza sa de doctorat, şi s-a dus la Antena 3 pentru a se apăra. „Mă doare dosarul cu plagiatul, mă gândesc ce a păţit Tăriceanu cu bileţelul, Vosganian cu dosarul de securitate”, declara în emisiune premierul.

DISCUŢII PE MAIL ŞI BBM

Potrivit interceptărilor, Silberstein discuta cu Tăriceanu şi pe e-mail şi pe BBM, serviciul de mesagerie de la BlackBerry. „O să-ţi scriu ceva, ok, pe mail”, spunea Silberstein, pe 23 iulie 2012. „Dar dacă ai ceva important de zis, ne putem întâlni după. Cred că termin întâlnirea pe la 20.00 sau cel târziu pe la 20.30. Şi te pot vedea atunci”, programa o întâlnire Tăriceanu. „Ok. Atunci, fă asta şi.. mergi să-l vezi şi pe PM (primul ministru- n.r.)?”, întreba consultantul. „Nu, fără el”, arăta Tăriceanu.

Ponta a recunoscut în faţa procurorilor că Tăriceanu i-a intermediat mai multe întâlniri cu Silberstein în 2012 şi în 2013. „Au fost întâlniri private, la care nu îmi amintesc dacă a participat şi Călin Popescu Tăriceanu, dar este posibil”, a declarat Ponta. Fostul premier a ţinut să precizeze că Silberstein nu a fost niciodată consultantul său politic.

INTERESAT DE PROIECTUL „ROŞIA MONTANĂ“

Ponta a precizat că unul din subiectele discuţiilor a fost proiectul „Roşia Montana”. În spatele acestui proiect se află una din firmele controlate de Beny Steinmetz, partener de afaceri cu Silberstein. „Da, a încercat să îmi prezinte avantajele pentru statul român din acest proiect. Nu m-a influenţat însă în niciun fel cu analizele politice pe care le-a făcut în ce priveşte deciziile politice legate de acest proiect şi nici în general. Tal Silberstein a prezentat punctul de vedere al acţionarilor proiectului Roşia Montană, dar nu mi-a zis exact cine sunt aceşti acţionari. E posibil să mă fi întâlnit cu Benyamin Steinmetz, dar nu mai reţin amănunte”, a precizat Ponta.

Ulterior, fostul premier a confimat la DNA inclusiv o întâlnire pe care a avut-o cu Silberstein acasă la Tăriceanu. „L-am găsit pe Tal Silberstein acasă la domnul Tăriceanu la care eu m-am dus pentru discuţii politice. Întâlnirea cred că a fost în anul 2014 iar discuţia a fost în legătură cu formarea unui nou partid politic de către domnul Tăriceanu”, a spus Ponta. Tăriceanu a demisionat din PNL în februarie 2014 şi a anunţat că va crea o nouă organizaţie politică, Partidul Liberal Reformator. PLR a fost înfiinţat în iulie 2014, iar în iunie 2015 a fuzionat cu Partidul Conservator, formând Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE).

„Au fost şi cazuri în care Călin Popescu Tăriceanu mi-a spus că vine Tal Silberstein în România şi m-a invitat să mă întâlnesc cu ei. Discuţiile au fost de fiecare dată politice”, şi-a continuat declaraţia Ponta.

PONTA – SILBERSTEIN, ÎNTÂLNIRE LA BELGRAD

Pe 10 martie 2016, procurorii DNA au cerut emiterea unor mandate de arestare preventivă în lipsă în cazul israelienilor Shevez Shimon, Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz. Pe 30 martie 2016, Curtea Supremă a admis contestaţia israelienilor, şi a respins ca nefondată cererea DNA. Ponta a dat detalii şi despre această anchetă: „Doresc să precizez că în 25 aprilie m-am întâlnit cu Tal Silberstein la Belgrad, unde erau alegeri parlamentare, şi eu şi el am sprijinit acelaşi candidat”.

„A fost nemulţumit de faptul că este urmărit penal în România, considerând că este acuzat  pe nedrept. Mi-a zis că are un avocat în România, dar nu reţin numele. Nu şi-a exprimat intenţia de a veni în România pentru acest proces penal”, a mai mărturisit Ponta, la DNA. 

URMĂTORUL TERMEN, 20 SEPTEMBRIE

Procesul lui Călin Popescu Tăriceanu a început pe 5 august. „Nu fac nicio declaraţie, nu sunt adeptul justiţiei făcute în stradă sau la televizor”, a spus preşedintele Senatului, la ieşirea din Curtea Supremă. Magistraţii au stabilit următorul termen pe 20 septembrie. Tăriceanu nu a dat declaraţii la DNA în acest dosar, prevalându-se de dreptul la tăcere.    
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite