EXCLUSIV Cum proteja Poliţia mafia ţigănească din Timiş. Interlop: „Mi-a garantat că se va rezolva dosarul în aşa fel să fie fără niciunul la…”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Bot, unul dintre liderii romilor din Lugoj, a fost arestat preventiv Foto: Adi Piclisan
Iulian Bot, unul dintre liderii romilor din Lugoj, a fost arestat preventiv Foto: Adi Piclisan

Şeful Serviciului Economic din IPJ Timiş, comisarul-şef Dumitru Pavel, fostul şef al Poliţiei Timiş, Sorin Muntean, şi Iulian Boţ, zis "Viscol”, considerat liderul romilor din Lugoj, au fost reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, pentru 24 de ore. Judecătorii urmează să decidă dacă vor emite mandate de arestare preventivă. Potrivit procurorilor, şeful Poliţiei se transformase în liderul grupului infracţional.

Fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, Sorin Munteanu, şi şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Timiş, Dumitru Pavel sunt acuzaţi de mai multe fapte de corupţie, fiind acuzaţi că în perioada 2013-2016 au primit diverse sume de bani de la liderul unui clan de romi din Lugoj pentru a-l favoriza pe baştan într-un dosar de evaziune fiscală deschis în urma unor afaceri cu maşini aduse din străinătate şi vândute „la negru”.

Potrivit procurorilor DNA, „în cursul anilor 2011 - 2013, inculpatul Boţ Iulian, împreună cu mai multe persoane de încredere, s-au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse”.

Cum prezintă DNA clanul „Viscol”

Procurorii DNA susţin că activităţile infracţionale ale clanului „Viscol” acoperă practic întreaga sferă a preocupărilor specifice lumii interlope, producătoare de venituri ilicite – de la camătă, şantaj şi extorcări de bani prin exercitarea de violenţe până la activităţi comerciale evazioniste şi tranzacţii imobiliare frauduloase.

De asemenea, membrii clanului au devenit proprietarii unui număr important de imobile situate în Lugoj, unele dintre acestea cu o valoare istorică deosebită, în contextul retrocedărilor de imobile trecute în proprietatea statului în perioada comunistă. În acest scop, membrii grupării au folosit în procedurile de retrocedare diferite înscrisuri falsificate în prealabil – promisiuni de vânzare-cumpărare, împuterniciri, acte succesorale etc.

„Nu în ultimul rând, după ce au intrau în posesia unora dintre imobile (mai ales în cazul clădirilor cu mai multe apartamente), membrii clanului recurgeau la acte de ameninţare şi şantaj la adresa proprietarilor celorlalte apartamente din imobil, pe care îi determinau astfel să le înstrăineze propriile imobile la preţuri mult sub valoarea reală”, arată procurorii DNA.

Război între clanurile ţigăneşti

În acest context, pe fondul luptei pentru a intra în posesia imobilelor de patrimoniu din centruloraşului Lugoj, între membrii clanului „Viscol” şi membrii altor clanuri de rromi rivale au izbucnit, de-a lungul timpului, diferite confruntări deosebit de violente  –  ca exemplu, situaţiile conflictuale din 2009 când membri ai clanului „Viscol” au tras mai multe focuri de armă în casa unei familii rivale, gloanţele trecând prin geamuri şi ajungând până în curtea interioară sau înscenarea pusă la cale unei alte familii rivale, prin „plantarea” unui pistol şi a unei grenade în locuinţa acestora, vizată ulterior de o percheziţie a organelor de poliţie; cazul din 2013, când liderul clanului „Viscol” împreună cu mai multe persoane au pătruns în locuinţa unui rival,  pe care l-au împuşcat în ambele picioare etc.

Pentru a arăta cât de puternic este clanul, procurorii DNA arată că mass-media a relatat pe larg, în majoritatea acestor cazuri, despre modul în care membrii clanului „Viscol” au fost exoneraţi de răspundere penală prin intermediul unor dosare instrumentate în mod superficial, titluri de tipul „Clanul Viscol terorizează Lugojul de ani de zile”  sau „Monument transformat în pagodă ţigănească” , devenind ştiri obişnuite în cotidianele locale şi naţionale, cu un impact deosebit de negativ asupra încrederii cetăţenilor în instituţiile abilitate să urmărească respectarea legii în judeţul Timiş.
 

Palierul de protecţie din poliţie

Sprijinul de care se bucură Iulian Boţ – liderul clanului „Viscol” – din partea unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul IPJ Timiş a devenit de notorietate pe plan local, însuşi Boţ Iulian lăudându-se adeseori cu influenţa pe care o are atât în Poliţie, cât şi în mediul politic. „După cum vom vedea în cazul de faţă, această influenţă era cât se poate de reală, existenţa unui veritabil palier de protecţie din partea oamenilor legii, pentru afacerile ilegale ale clanului „Viscol”, fiind o realitate care transpare cu evidenţă din materialul probator administrat în cauză. Poate fi dată ca exemplu, din acest punct de vedere, o discuţie purtată în mediu ambiental (celelalte fiind deopotrivă de relevante), la data de 10 iulie 2015, între Boţ Iulian şi colaboratorul autorizat în cauză, din care se poate constata cu uşurinţă modul cum obişnuia Boţ Iulian să-şi declame acest sprijin necondiţionat din partea oamenilor legii, atitudine menită totodată să-l descurajeze pe interlocutor şi să-i creeze ideea unei „invincibilităţi” a suspectului în faţa legii”, arată DNA.

Laudele liderului de clan

Cei doi au o discuţie mai lungă legată de modul cum putea fi soluţionat favorabil un dosar penal în care se efectuau cercetări cu privire la activităţile evazioniste derulate de gruparea infracţională condusă de suspectul Boţ Iulian (pe care le vom prezenta în cele ce urmează). În cursul discuţiei, Boţ Iulian face referire la persoanele de a căror încredere şi sprijin se bucură, :

Afacerist: Sorin ţi-a zis asta (inspectorul-şef Munteanu Sorin – nota DNA)?
Iulian Boţ:  Da.
Afacerist: Na, păi el ştie că şi el a lucrat, doar îl ştie foarte bine pe ăsta care…  
Iulian Boţ:  Şi a lucrat la penale!
Afacerist: Da…
Iulian Boţ:  Şi a fost şi unde a fost! Şi va fi din nou!  
Afacerist: Şi va fi din nou?  
Iulian Boţ:  Eu ţi-am…
Afacerist: Păi el a zis că, na, îşi rezolvă problemele cu dosarul… Eu de asta! Eu am încredere în el! Eu pe el îl ajut, că-l ştiu! Mă înţeleg bine cu…
Iulian Boţ:  (…neinteligibil…) aici.
Afacerist: Ce?
Iulian Boţ:  Poate de aici.  
Afacerist: Da, poate de aici, da!  
Iulian Boţ:  Şi… Şi Toni Greblă (n.n. judecător la Curtea Constituţională)! Uită-te pe internet! Că eu cu Toni Greblă am fost naş, împreună… colegi…la cineva!  
Afacerist: Pfff… Tu ştii treaba asta, eu, mă rog… În fine! Nu… Sorin a zis că…  
Iulian Boţ:  Pe Sorin eu l-am pus (…neinteligibil…) acolo.  
Afacerist: La …?  
Iulian Boţ:  De a intrat acolo unde …  
Afacerist: La şefie? Tu vorbeşti serios?  
Iulian Boţ:  Întreabă-l! Crezi că lumea m-ar fi ţinut în spate?!...
[....]
Iulian Boţ:  ... Sorin are numărul care numai cu  el vorbesc.  
Afacerist: Am înţeles!  
Iulian Boţ:  Numai noi doi! Altcineva… cu el… nu folosesc la nimeni.  Dacă vrei îţi dau şi ţie!
[....]
Iulian Boţ:  Să nu face prostii cu mine, că…  
Afacerist: Da, bun. Am înţeles!  
Iulian Boţ:  Că eu îs prieten cu el de 20 ani, de când era şeful Anchetelor Penale (cu referire la inspectorul-şef Munteanu Sorin- nota DNA).  
Afacerist: Da. Am înţeles!  
Iulian Boţ:  Deci între mine şi el este o frăţie nu de prima… Şi atunci,  păi ce face!? Mă bagă la …?  
Afacerist: Da, am înţeles! Am înţeles toată treaba!  
Iulian Boţ:  Bun, şi dacă mergem în instanţă, avem şi acolo, dar nu vreau să ajung până acolo să ne implicăm atât de greu. Că oricum arestare nu va merge! Deci va fi pe judec… Că din câte ştiu eu , nu poate să mai spună acum dispunere arestare. N-are cum!  

Poliţistul ar fi preluat rolul de lider

Procurorii DNA arată că începând cu luna iulie 2013,  Petru Sorin Muntean a preluat rolul de lider al grupului şi în acest sens  a acordat sprijin şi protecţie a clanului „Viscol” în schimbul pretinderii şi primirii unor  sume de bani sau alte avantaje patrimoniale.

În ceea ce priveşte aderarea comisarului şef Pavel Dumitru, acesta ar fi fost cooptat în cadrul grupului de către Petru Sorin Muntean, în luna iulie 2013, când a primit însărcinarea de a-l ajuta pe Boţ Iulian.
 Într-o descriere eliptica, Iulian Boţ îl descrie pe Pavel Dumitru astfel :

Afacerist: Dar ăsta de ce nu şi-a  mai păstrat dosarul? Acum te întreb şi pe tine? Dumi…  
Iulian Boţ:  Cine? Pavel?  
Afacerist: Da, Pavel!  
Iulian Boţ:  El a zis că a intrat ca şef şi…(Pavel Dumitru fusese numit şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Timiş – nota DNA)
Afacerist: Da, aşa este.
Iulian Boţ:  Şi nu mai are calitate să mai facă dosare, că aşa i s-a spus să nu mai facă el calitate lucrător.  
Afacerist: Am înţeles!  .................
Iulian Boţ:  Da, ăsta a fost motivul! Dar el ne ajută! Deci dacă te încurcă cu ceva, eu vorbesc cu el. Că el…  
Afacerist: Păi tu cu el ai ţinut  legătura la început!  
Iulian Boţ:  El are obligaţii, tată, că eu ştiu  despre ce am vorbit… Noi am fost colegi cu el, cu tot, şi el tre să rezolve  dosarul.  Deci eu aşa am vorbit cu el şi el mi-a garantat că se va rezolva dosarul în aşa fel să fie fără niciunul la…
Afacerist: A, păi deci cu ei te-ai înţeles?  
Iulian Boţ:  Păi ei… deja îs OK.
 ..............
Iulian Boţ:  Zero… Cu ei nu ai nicio problemă. Cu ei… obligaţiile mele cu ei mi le-am rezolvat şi le rezolv în continuare că eu oricum voi rămâne şi cu ei prieten în continuare. Deci cu ei n-ai nicio treabă!  [....]

Acuzaţiile procurorilor DNA

Din referatul prin care se propune arestarea preventivă reiese că pentru a-i asigura protecţia baştanului „Viscol”, Munteanu şi Dumitru au racolat în cadrul grupului alţi ofiţeri de poliţie şi au coordonat activităţile infracţionale de mituire a acestora, în scopul de a-i asigura lui Boţ Iulian o soluţie favorabilă în dosarul în care era cercetat pentru evaziune fiscală. „De asemenea, cei doi inculpaţi au stabilit împreună cu ceilalţi membri ai grupului infracţional strategiile pe care aceştia să le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmărirea penală să admită o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, în condiţiile în care verificările nu erau finalizate, indicând totodată expertul prin care puteau obţine concluzii favorabile, în situaţia în care cunoşteau faptul că evidenţa contabilă pe baza căreia urma a se efectua expertiza a fost falsificată.

Totodată, inculpaţii Muntean Sorin Petru şi Pavel Dumitru au efectuat demersuri în vederea diseminării, către inculpatul Boţ Iulian, a înscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei şi au conceput împreună cu ceilalţi membri ai grupării, o strategie de înlocuire a documentelor contabile relevante menită să schimbe situaţia juridică dedusă cercetărilor”, mai arată procurorii DNA, potrivit cărora fostul şef al IPJ Timiş şi şeful Poliţiei Economice au primit de la Iulian Boţ câte 7.000 de euro fiecare.

Complicii

Alte două persoane (un ofiţer de poliţie-denunţător şi un contabil neidentificat până în prezent) au primit mită sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro. „În aceeaşi perioadă şi în acelaşi scop, inculpatul Bîlc Marin (n.r. avocat) a pretins de la inculpatul Boţ Iulian mai multe sume de bani, primind de la acesta din urmă o sumă cuprinsă între 6.000 - 7.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra ofiţerilor de poliţie judiciară şi asupra unui procuror, care aveau în lucru dosarul respectiv. Avocatul i-a mai promis omului de afaceri că îi va determina pe aceştia să urgenteze administrarea probelor în cauza ce-l privea, aşa încât soluţia finală să-i fie favorabilă”, au mai arătat procurorii DNA.

Procurorii au mai arătat că fostul şef al IPJ Timiş, Muntean Petru Sorin şi avocatul Bîlc Marin l-au determinat pe inculpatul Boţ Iulian să-i remită suma totală de 1.500 euro denunţătorului pentru ca acesta din urmă să îşi îndeplinească atribuţiunile de serviciu în direcţia indicată de membrii grupului infracţional. „În contextul menţionat mai sus, inculpatul Pavel Dumitru a pretins pentru sine şi pentru altă persoană câte 2.000 euro, sume pe care le-a primit printr-un intermediar, în considerarea influenţei pe care a presupus că o avea asupra persoanelor care instrumentau cauza penală respectivă”, au mai arătat procurorii DNA. Sorin Munteanu, Dumitru Pavel şi Iulian Boţ au fost reţinuţi şi propuşi pentru arestare. Marin Bâlc este cercetat sub control judiciar.



 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite