Exclusiv. Republica Moldova, de la criza politică la alegerile anticipate. Interviu cu deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Radu Marian

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul PAS- Radu Marian                                                                 Sursa Foto: IPN.md
Deputatul PAS- Radu Marian                                                                 Sursa Foto: IPN.md

Cea mai importantă sarcină al mandatului preşedintelui ales al R.Moldova, Maia Sandu (n.r. care va fi învestită în funcţie pe 24 decembrie) şi al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) o reprezintă declanşarea alegerilor anticipate astfel încât prin votul cetăţenilor să se genereze un Parlament legitim capabil să susţină un Guvern reformism şi credibil, a declarat, într-un interviu acordat pentru Jurnaliştii.ro, deputatul PAS Radu Marian.

Jurnaliştii.ro: Cei care urmăresc cu atenţie recentele evenimente de la Chişinău nu au putut trece cu vederea maratonul pachetelor de legi votate de noua majoritate parlamentară PSRM-Şor. Puteţi să ne explicaţi, pe larg, ce s-a întâmplat de fapt în Parlamentul R. Moldova pe parcursul ultimelor două săptămâni? Care este miza acestor legi votate pe repede înainte de către socialişti şi gruparea oligarhică a lui Şor? Ce urmăresc deputaţii socialişti în frunte cu Igor Dodon? Care ar fi efectele acestor legi pe termen lung şi ce vor întreprinde parlamentarii din fracţiunea PAS?

Radu Marian: În ultimele două săptămâni are loc capturarea statului Republica Moldova de către gruparea criminală pe nume partidul ŞOR, creată de Ilan Şor, unul din principalii beneficiari ai Fraudei Bancare din 2016, capturare ce are loc cu participarea directă a partidului lui Igor Dodon – PSRM.

După ce a pierdut în mod categoric alegerile prezidenţiale, Dodon şi-a dat seama că unica metodă de a se agăţa de putere şi de a păstra controlul asupra fluxurilor financiare este o alianţă cu cei pe care i-a numit recent „hoţi de miliarde”.

La şedinţa Parlamentului din 3 decembrie, alianţa Dodon-Şor a încercat fără succes să scoată Serviciul de Informaţii şi Securitate (echivalentul SRI în România)  din coordonarea Preşedintelui nou ales, Maia Sandu, dar legea a fost suspendată la Curtea Constituţională la solicitarea PAS. La 16 decembrie, majoritatea parlamentară PSRM-Şor a mai adoptat în grabă, cu încălcarea tuturor normelor procedurale, câteva legi toxice menite să arunce ţara în haos.

În primul rând, vorbim de modificarea la legea privind Autoritatea Naţională de Integritate care, practic, va opri toate dosarele de îmbogăţire ilicită iniţiate pe numele unor deputaţi socialişti, deputaţi din grupul Şor, dar şi pe numele unor judecători de rang înalt. O lege similară ca impact, adoptată în România, OUG 13, a generat proteste masive în 2017 în România.

Apoi vine aşa-zisa lege de „micşorare a vârstei de pensionare”, care, odată intrată în vigoare, va duce la reducerea pensiilor, şi aşa extrem de mici (pensia medie în Moldova – 95 EUR). Această lege nu a avut nici măcar avizul Guvernului controlat de Dodon, chiar dacă Constituţia spune că o lege care presupune cheltuieli bugetare, poate fi votată doar dacă există un aviz al guvernului.  Este o lege neconstituţională şi extrem de populistă.

O altă lege care nu a avut avizul obligatoriu al guvernului a fost aşa-zisa lege de „scoatere a poverii furtului miliardului de pe umerii cetăţenilor”. Nu este nimic altceva decât un truc electoral cinic, care nu doar că nu soluţionează problema datoriei publice, dar care va duce la pierderea asistenţei externe de cel puţin 10 miliarde lei (500 milioane euro, aproximativ 15% din Bugetul Public Naţional), destinată acoperirii deficitului bugetar. Pierderea acestei asistenţe externe va pune în pericol plata pensiilor şi salariilor bugetarilor.

Modificări la legea farmaceutică, care vor duce inevitabil la creşterea preţurilor la medicamentele de bază, va crea un deficit de medicamente compensate pe piaţă. Conform acestei legi, medicamentele vor putea fi comercializate practic oriunde - prin magazine, pieţe, gherete ambulante, fără un control riguros din partea autorităţilor, fapt care va pune în pericol sănătatea oamenilor. Beneficiari direcţi ai acestei legi păguboase vor fi deputaţii din grupul Şor, care vor controla o vastă reţea de „farmacii ambulante”.

A fost votat proiectul legii bugetului fără niciun fel de dezbateri şi fără ca membrii comisiei parlamentare Economie, Buget, Finanţe să fie anunţaţi. Un buget care nu include niciun suport real pentru agenţii economici, chiar dacă pachetul de susţinere economică anticriză în Moldova a fost doar de 0.4% din PIB (în comparaţie, mărimea pachetului economic anticriză în România este 5% din PIB).

La fel în legea bugetului, deputaţii socialişti şi cei de la Şor au împărţit între ei banii alocaţi pentru investiţiile capitale în primării. Din cele 357 milioane de lei alocate (apr. 17 milioane euro), 300 milioane de lei au fost împărţite de către deputaţii acestor două formaţiuni. O insultă fără precedent în adresa locuitorilor satelor cu primari neafiliaţi puterii.

La politica fiscală, au adoptat mai multe prevederi suspecte, printre care o reducere substanţială  (de 70%) a accizelor la „ţigările cu foi” comercializate de firme apropiate unor deputaţi socialişti, ceea ce va duce la invadarea pieţei cu pachete de ţigări extrem de ieftine, de proastă calitate (11 lei/pachet, echivalentul a 50 eurocenţi), ce va pune în pericol sănătatea oamenilor,  iar statul ar putea pierde aproape 200 milioane de lei anual (10 milioane euro).

În viziunea mea, există trei mize mari ale acestor grozăvii votate miercuri: în primul rând, împărţirea banilor statului, a intereselor şi schemelor între Şor şi socialişti. Evident că pe toţi deputaţii din fracţiunile PSRM-Şor îşi doresc absolvirea de răspundere penală pentru îmbogăţirea ilicită

Întrucât nu au făcut nimic în 5 ani de zile de când sunt în Parlament şi după înfrângerea dureroasă de la alegerile prezidenţiale, socialiştii aveau nevoie disperată de câteva legi populiste cu care să meargă în faţa propriilor alegători în alegerile anticipate care vor avea loc în 2021, chiar dacă prin aceste legi subminează bazele statului.

Graba cu care au fost adoptate aceste legi, cu încălcarea tuturor normelor procedurale şi constituţionale are o singură explicaţie: ele trebuiau adoptate în timp, ca să poată fi promulgate de Igor Dodon, care conform Constituţiei este în exerciţiu până pe 23 decembrie. Câteva zile în urmă, Dodon le-a semnat.

PAS nu va permite ca nişte legi, adoptate cu încălcarea Constituţiei, fiind şi extrem de nocive, să fie aplicate. Toate partidele din opoziţie au anunţat că vor ataca la Curte anumite legi. În primă instanţă, ne vom concentra pe legile care intră în vigoare imediat, cum ar fi legea cu privire la ANI, care va fi atacată luni de PAS la Înalta Curte.

Ştim deja că deputatul Sergiu Litvinenco (PAS) a lansat spre dezbatere două scenarii privind posibilitatea declanşării alegerilor anticipate. În actualele circumstanţe, care e probabilitatea ca aceste alegeri să poată avea loc la anul?

Probabilitatea este extrem de mare. Declanşarea alegerilor anticipate a fost una din promisiunile electorale ale lui Dodon, fiindcă înţelegea că acest Parlament nu este legitim din cauza transfugilor. Cu toate acestea, PSRM a ales să facă alianţă cu nocivul grup Şor, responsabil de furtul miliardului şi cu diverşi transfugi aduşi în Parlament pe listele lui Plahotniuc şi, chiar dacă înţeleg costurile electorale ale unui asemenea gest, au votat în comun aceste legi doar pentru a împărţi interesele, banii şi schemele, înainte ca Dodon să plece din funcţie.

Procedura de declanşare a acestor alegeri este încă incertă. Noi insistăm pe demiterea guvernului, ca fiind cea mai rapidă cale. Socialiştii ar putea opta pentru tărăgănarea activităţii Parlamentului, astfel ca în 3 luni, acesta să fie dizolvat.

Citeşte interviul complet pe Jurnaliştii.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite