Executivul va adopta o ordonanţă în baza căreia anumiţi bolnavi de COVID-19 ar urma să se trateze la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolnavii de COVID-19 fărră simptome sau fără boli asociate ar putea fi trataţi la domiciliu
Bolnavii de COVID-19 fărră simptome sau fără boli asociate ar putea fi trataţi la domiciliu

Astăzi va fi adoptată o ordonanţă potrivit căreia persoanele asimptomatice şi cele cu simptome, dar fără boli cronice asociate să se poată trata la domiciliu de COVID-19.

„Mâine avem în şedinţă de Guvern, iar în şedinţa de Guvern vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136 în care asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. O dată vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a-şi putea face tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”, a declarat Nelu Tătaru, ieri, la Cluj.

Referitor la numirea lui Traian Berbeceanu în funcţia de prefect al Capitalei,, premierul Orban a spus: „Nu puteam să anunţ decizia mea de a schimba prefectul Capitalei luni, înaintea unei şedinţe fundamentale conduse de prefectul Capitalei, cea a Comitetului Muncipal pentru Situaţii de Urgenţă. Astăzi pot să vă spun «Da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Da, joi, la şedinţa de Guvern vom opera această modificare. Da, Traian Berbeceanu este printre posibilii candidaţi la funcţia de prefect care se află în evaluare»”. 

Orban a adăugat că poate fi ocupată funcţia de prefect al Capitalei şi fără a fi înalt funcţionar public, întrebat dacă Berbeceanu nu trebuia să de-a concurs ca să fie funcţionar public şi apoi să fie numit la Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti.

Alte proiecte pe agenda Guvernului

Un alt proiect de OUG este cel care modifică OUG 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinţi în vederea supravegherii copiilor, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 şi care completează art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă.

„Prezentul act normativ completează OUG 147/2020 cu prevederi care să asigure protecţia şi sprijinirea copiilor, a părinţilor acestora, dar şi a angajatorilor, în situaţia în care activitatea didactică în unităţile de învăţământ, inclusiv în cele de educaţie antepreşcolară şi preşcolară, se desfăşoară în scenariile 2 şi 3 prevăzute de Ordinul comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi ministrului sănătăţii nr. 5487/1494/2020. Potrivit prezentului proiect de act normativ, numărul de zile libere se stabileşte pentru perioada stării de alertă, ori de câte ori, prin hotărâre a CJSU/CMBSU se stabileşte aplicarea unui dintre scenariile menţionate. De asemenea, se propune ca pentru aceste situaţii acordarea zilelor libere să fie limitată până la 31 decembrie 2020. Totodată, se propune reglementarea acordării zilelor libere plătite şi pentru alte situaţii stabilite prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de urgenţă sau ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, situaţii care impun suspendarea temporară a cursurilor, cum ar fi, spre exemplu suspendarea cursurilor în timpul desfăşurării procesului electoral. Pentru toate situaţiile nou introduse se menţin aceleaşi condiţii de acordare prevăzute în OUG 147/2020”, arată nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

Totodată, Executivul mai are pe ordinea de zi un proiect de lege privind înfiinţarea Institutului Teologic Creştin după Evanghelie „Timotheus” din Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite