Eveniment

articolul anterior articolul urmator

UPDATE Ridicarea imunităţii lui Tăriceanu se amână. Comisia juridică a Senatului, fără cvorum

2
2 Apr 2019 10:30:40
Autor: Laurenţiu Sirbu
Călin Popescu Tăriceanu / FOTO Mediafax Foto / Andreea Alexandru
Călin Popescu Tăriceanu / FOTO Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Comisia Juridică a Senatului a rămas fără cvorum chiar înainte de a pune în dezbatere cererea DNA de urmărire penală a liderului ALDE. Senatorii PSD din Comisie au părăsit sala de şedinţă, comisia rămânând astfel fără scorumul legal. Cererea procurorilor de încuviinţare a începerii anchetei zace în Parlament de cinci luni, o decizie fiind amânată de mai multe ori, sub diferite pretexte.

UPDATE: Comisia Juridică a Senatului a luat, marţi, o „pauză de 15 minute”, înaintea discutării cererii DNA privind urmărirea penală a lui Tăriceanu, după ce comisia a rămas fără cvorumul legal de lucru prin plecarea a trei senatori PSD.

Senatorii PSD Ion Ganea, Şerban Nicolae, Adrian Diaconu au plecat din şedinţa comisiei juridice a Senatului, chiar înainte de dezbaterea ultimului punct din agenda de azi.

Ultimul punct pe ordinea de zi era cererea DNA referitoare la Tăriceanu. În sală au rămas 4 senatori: George Dirca, Iulia Scantei, Daniel Fenechiu si presedintele comisiei, Robert Cazanciuc. Comisia are 11 membri, iar cvorumul de lucru este de 6 membri. Marţi expiră termenul până la care senatorii din comisia juridică trebuia să dea un aviz asupra solicitării DNA de începere a urmăririi penale împotriva preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu, acuzat de luare de mită. 

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de o firmă austriacă pentru a interveni pentru închierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Pe 7 noiembrie anul trecut, Direcţia Naţională Anticorupţie cerea ridicarea imunităţii parlamentare pentru preşedintele Senatului, procurorii vrând să-l pună sub acuzare pentru luare de mită în valoare de 800.000 de dolari.
 
Câteva zile mai târziu, pe 12 noiembrie, Biroul permanent al Senatului trimitea cererea DNA la Comisia Juridică. Potrivit unor surse, coaliţia PSD-ALDE nu ar fi pus solicitarea în mapa membrilor Biroului Permanent, ci au discutat pe documentele sigilate.
 
Pe 20 noiembrie, Comisia Juridică anunţa că a decis să-l audieze pe Călin Popescu-Tăriceanu pe 27 noiembrie.
 
O săptămână mai târziu, liderul ALDE era audiat de Comisia Juridică în urma solicitării DNA de avizare a începerii urmăririi penale, acesta declarând la final că nu se lasă intimidat de demersul DNA.
 
Robert Cazanciuc, preşedintele Comisiei juridice din Senat, explica atunci că „avem nevoie să ne convingem.
 
„Fiecare membru are timp încă o săptămână să citească, până va aduce domnul Tăriceanu notele scrise.  Nu suntem aici pe repede înainte. Avem nevoie să ne convingem. Nu pot să spun ce probe aduce domnia sa. Marţea  viitoare ar urma să fie întocmit şi raportul”, declara Robert Cazanciuc

Totuşi, pe 4 decembrie, Comisia juridică a Senatului anunţa amânarea pentru încă o săptămână a votului, pentru ca mai apoi, pe 11 decembrie, să anunţe din nou o amânare de zece zile, până pe 21 decembrie, care a fost ultima zi din sesiunea parlamentară a anului trecut. Astfel, votul avea să se dea abia sesiunea următoare din februarie.

La sfârşitul lunii trecute, pe 28 ianuarie, mai multe dosare aflate la completul de cinci, printre care şi cel al lui Călin Popescu-Tăriceanu, a fost amânate până pe 25 februarie, pentru ca judecătorii de la Instanţa supremă, în Secţiile Unite, să decidă asupra jurisprudenţei de urmat în legătură cu repartizarea cauzelor.

Pe 19 februarie, liberalii criticau conducerea Senatului pentru nerespectarea calendarului votat în Biroul Permanent pentru dosarul prin care Parchetul General solicita reînceperea urmăririi penale a lui Tăriceanu, spunând despre întârziere că este „neregulamentară” şi „fără precedent”.

„Grupul PNL solicită o explicaţie cu privire la nerespectarea calendarului votat în Biroul Permanent pentru dosarul prin care Parchetul General solicită începerea urmăririi penale în cazul domnului Călin Popescu Tăriceanu. Această întârziere neregulamentară fără precedent din partea Comisiei Juridice a Senatului este generată cel mai probabil de interese politice PSD-ALDE”, se arăta atunci într-o adresă a lui Florin Cîţu, liderul senatorilor PNL, către Biroul Permanent al Senatului.

Dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu are peste 70 de volume şi cuprinde peste 17.000 de pagini.
Solicitarea ar fi fost inaintată Ministerului Justitiei. Călin Popescu Tăriceanu ar fi suspectat de luare de mită, iar fapta ar fi comis-o pe vremea când era prim-ministru, în perioada 2004-2008.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai Popescu
2.04.2019, 11:49:51

Asta nu va pati nimic indiferent ce face in tara asta. Este mare borfas si mai este si la conducerea tarii asa ca este ca si scapat de judecata. Justitia este pt. populatia obisnuita si nu pt. marii borfasi care conduc tara. Jjustitia asta mituita cu salarii si pensii speciale nemuncite enorme are obligatia sa-i protejeze pe marii borfasi.

+1 (1 vot)
kalu kalu
2.04.2019, 13:25:32

cum lucreaza borfasii in tara asta !!! Borfasul de dragnea il apara pe flociceanu si invers. Pai ia ziceti tov infractor bubonel, este legala aceasta sustragere de la aplicarea legii ? Hai ca-ti raspund eu-de voi nu ne scapa decat ciuma si holera, nenorocitilor !!!

Modifică Setările