Incendiu fără precedent în Club Colectiv din Bucureşti: cel puţin 27 morţi şi 146 de persoane internate. A fost activat Codul Roşu de Urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri seara, la clubul Colectiv din zona Piaţa Unirii din Capitală. Potrivit primelor informaţii, este vorba de 27 morţi şi alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat se aşteaptă ca numărul victimelor să crească. La nivelul Ministerului de Interne a fost activat Codul Roşu de Urgenţă. La numărul de telefon 021. 2069291 se pot afla informaţii.

Tragedie la Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona

Autorităţile fac apel pentru donarea de sânge în urma incendiului de la Clubul Colectiv din Bucureşti, în urma căruia cel puţin 27 de persoane au murit şi peste 140 au fost rănite.

Părinţii şi rudele care vor să afle informaţii despre victime pot suna la numerele de telefon: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 şi 021/3122547

Autorităţile spun că cei mai mulţi dintre răniţi nu aveau acte de identitate la ei şi nu pot fi identificaţi.

Incendiu la Club Colectiv. Se poate dona sânge acum!

Centrul de Transfuzie Sanguină de pe strada Caracaş a fost deschis în jurul orei 2.30. Cei care vor să ajute pot dona chiar şi în această noapte. 

Tragedia din Clubul Colectiv, de vineri seară, a produs momente de groază ce îi vor urmări probabil tot restul vieţii pe cei care au scăpat teferi. Mărturiile participanţilor la eveniment oferă toate acelaşi tipar: flăcări care s-au răspândit rapid, o panică generală care a cuprins mulţimea şi o busculadă masivă creată la ieşirea din local.

UPDATE INML a afişat, la intrarea în institut, lista cu cele 23 de persoane decedate care au fost identificate, listă pe care o prezentăm integral: Ruşitaru Alexandru, Hamed Ştefan, Ioniţă Cătălina, Simion Alexandru, Epure Anda Ioana, Vulcu Maria, Florea Valentina, Opriţă Carmen Irina, Matei Gabriel, Palada Radu, Nelu Tilie, Ţelea Vlad, Enache Diana, Baldovin Nicoleta, Tripa Ioan, Georgescu Paul Alexandru, Rugină Adrian, Ignat Constantin, Laurenţiu Varlam, Alexandru Mihai, Ion Maria, Fieraru Valentin şi Vieru Mihaela.

Medicii legişti de la Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici“ au identificat, până în prezent, 23 dintre cele 27 de persoane decedate în incendiul din Club Colectiv, una fiind recunoscută de părinţi la Spitalul Universitar Bucureşti, a declarat, pentru Mediafax, Abdo Salem, şef de secţie la INML. Acesta a precizat că pentru celelalte trei victime nu s-a prezentat nimeni, iar investigaţiile pentru identificare, prin alte proceduri, vor fi reluate duminică. 

UPDATE 19.21 Mitropolitul Banatului, ÎPS, Ioan Selejan, a anunţat că bisericile şi mănăstirile din Vestul ţării vor avea duminică slujbe speciale în cadrul cărora credincioşii sunt chemaţi să se roage pentru victimele incendiului de la clubul Colectiv din Bucureşti, dar şi pentru familiile acestora. Totodată, mitropolitul a făcut un apel la tineri pentru a fi mai prudenţi în alegerea locurilor în care îşi petrec timpul liber.

UPDATE 18.30 „Din noaptea trecută şi până în prezent, la cele 7 linii telefonice deschise în mod special de către Ministerul Afacerilor Interne pentru familiile victimelor incendiului din seara zilei de 30 octombrie, au fost înregistrate 1.071 de apeluri.În urma convorbirilor cu familiile şi aparţinătorii, 81 de persoane rănite în incendiu au fost identificate până la acest moment“, se arată într-un comunicat MAI. 

UPDATE 17.51 Directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a declarat, citat de Mediafax, că în interiorul clubului Colectiv a fost descoperit un  extinctor „mic, folosit“. Ulterior, a precizat că alte două extinctoare au fost descoperite. Au fost identificate, pe marginea scenei, şi locurile unde au fost puse artificiile. El a precizat că burete de antifonare era pus şi pe tavan, nu doar pe stâlpii de lângă scenă. Totodată, directorul Găman a spus că experţii INSEMEX vor descrie mecanismul producerii evenimentului, după ce vor expertiza toate materialele găsite în interiorul clubului.

George Găman a mai declarat, pentru Mediafax, că analiza probelor care vor fi făcute la Petroşani va dura circa două săptămâni. Potrivit acestuia, echipa de specialişti de la INSEMEX pe care a condus-o la Bucureşti şi-a încheiat activitatea şi a plecat înapoi spre Petroşani.

UPDATE 17.45 Potrivit ultimelor informaţii, cinci dintre persoanele care şi-au pierdut viaţa în incendiu nu au fost încă identificate.

UPDATE Presa internaţională, despre incendiul în club Colectiv din Bucureşti: „România este în stare de şoc“

„România este în stare de şoc după incendiul produs vineri noapte la clubul Colectiv“, în urma căruia au fost decretate trei zile de doliu naţional, scrie presa internaţională, notând că reglementările antiincendiu nu sunt întotdeauna respectate în cluburile şi restaurantele din Bucureşti.

UPDATE 16.44  Un marş dedicat victimelor incendiului de vineri seară din clubul Colectiv din Bucureşti este organizat prin intermediul platformei Facebook pentru duminică, 1 noiembrie, începând cu ora 14.00, pornind din Piaţa Universităţii.

UPDATE 16.40 Ambii chitarişti ai trupei Goodbye to Gravity au murit în incendiul din Clubul Colectiv 

Printre cei 27 de tineri declaraţi decedaţi în urma incendiului din Club Colectiv se numără şi cei doi chitarişti ai trupei: Mihai Alexandru şi Vlad Ţelea. 

     

image

UPDATE 16.23 Mai mulţi artişti au anunţat că îşi vor amâna sau chiar anula show-urile din perioada următoare, din respect pentru victimele incendiului care a avut loc, vineri seară, în Clubul Colectiv din Bucureşti. Printre cântăreţii care au recurs la acest gest se numără Delia, Dan Byron, solistul trupei byron şi trupele Luna Amară şi Viţa de Vie. De asemenea, mai multe cluburi din Bucureşti, între care se numără Bamboo, Fratelli, Gaia, Hard Rock Cafe şi Control, au anunţat că şi-au anulat petrecerile programate sâmbătă seară, cu prilejul sărbătorii de Halloween. Şi Inspectoratul Şcolar al Capitalei a decis ca toate balurile bobocilor din liceele din Capitală să fie anulate.

UPDATE 16.12 Pe Facebook a fost demarată o acţiune numită utilizatorii reţele sociale sunt invitaţi să nu meargă în cluburiîn această seară, 31 octombrie, din respect pentru cei care au murit în incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti, dar şi în semne de protest faţă de modul în care funcţionează unele cluburi. Până la momentul publicării acestei ştiri, peste 14.000 de persoane s-au alăturat acţiunii. 

UPDATE 15.40 Incendiu în Clubul Colectiv: Primăria Capitalei asigură locuri de veci 

Primăria Capitalei a anunţat că asigură locurile de veci şi cheltuielile de înmormântare pentru cele 27 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din Clubul Colectiv, familiile victimelor putând să facă solicitare la numărul de telefon 0800.800.868.

UPDATE Iohannis, după incendiul din Colectiv: Un spaţiu impropriu 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat duminică, la plecarea de la Club Colectiv, că a văzut localul şi că spaţiul este total impropriu, el spunând că „este de neimaginat că în acel spaţiu au putut să fie atâţia oameni la un concert”.

„Am ţinut să văd locul în care s-a petrecut tragedia de aseară, să las aici un buchet de flori şi o lumânare. Dumnezeu să îi ierte pe cei decedaţi! Celor care au scăpat din tragedie, sănătate şi să aibă noroc să scape repede şi bine! Familiilor îndurerate le transmit sincere condoleanţe, sunt în gând şi în suflet alături de ei, iar familiilor răniţilor le doresc să aibă speranţă, credinţă şi cei internaţi să scape cu bine”, a spus Iohannis.

El a spus, după ce a văzut localul, că este un spaţiu total impropriu.

„Am vrut să văd locul. Este un spaţiu total impropriu, am discutat cu cei de faţă. Este de neimaginat că în acest spaţiu au putut să fie atâţia oameni la un concert şi să se întâmple totul într-un timp atât de scurt. Tragedia s-a întâmplat pentru că au fost ignorate norme simple”, a spus preşedintele.

image

Preşedintele Klaus Iohannis ţine un moment de reculegere în memoria victimelor incendiului de la Clubul Colectiv FOTO Mediafax 

Trei zile de doliu naţional după incendiul de la Colectiv

UPDATE Guvernul a adoptat sâmbătă hotărârea care prevede că zilele de 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie sunt zile de doliu naţional pe teritoriul României, în urma incendiului din Clubul Colectiv din Capitală, soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, majoritatea fiind internaţi.

„Regret profund faptul că trebuie să ne întâlnim într-o şedinţă extraordinară de Guvern din cauza acestei tragedii, care a luat viaţa atâtor tineri. Vreau să transmit toată solidaritatea, tot sprijinul moral pe care putem să îl acordăm cu toţii familiilor şi victimelor celor care au avut de suferit şi vreau să vă rog, câteva secunde, să ţinem o reculegere pentru cei care şi-au pierdut viaţa“, a arătat premierul.

UPDATE 14.30 Starea victimelor incendiului de la Colectiv: 11 răniţi neidentificaţi

 Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că numărul total al persoanele grav rănite a ajuns la 40:

  • 10 sunt internaţi la Spitalul de Arşi
  • 13 la Spitalul Floreasca
  • 8 la Spitalul Bagdasar
  • 1 la Spitalul Pantelimon, însă acesta va fi transferat la Spitalul Floreasca
  • 8 la Spitalul Municipal.

De asemenea, acesta a mai precizat că la Spitalul de Arşi, 16 persoane au fost identificate, iar alte 11 sunt în continuare neidentificate, printre acestea fiind şi un rănit de la unitatea sanitară.

„Familiile persoanelor neidentificate trebuie să se adreseze la numărul de urgenţă pe care l-am popularizat, l-am anunţat şi de acolo vor primi toate informaţiile. În general, toţi cei care i-au căutat deja la spitale, la aceste numere de telefon vor afla dacă sunt la Institutul de Medicină Legală”, a precizat Bănicioiu.

UPDATE 14.20 Inspectoratul Şcolar al Capitalei a decis ca toate balurile bobocilor din liceele din Capitală să fie anulate după ce, vineri seara, 27 de persoane au murit şi alte 184 au fost rănite în urma unui incendiu izbucnit în clubul Colectiv.

UPDATE 13.55 Potrivit unui comunicat de presă emis de Primăria Sectorului 4, „respectivul agent economic îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condiţiile de funcţionare, specifice pentru fiecare autoritate publică.

„Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului şi autorizaţiei de funcţionare. Eliberat de Registrul Comerţului în baza unei declaraţii pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfăşurată, în acest caz, alimentaţie publică, baruri şi alte activităţi de serviere a băuturilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, activităţi de post producţie video, activităţi de interpretarea artistică, spectacole, alte activităţi recreative şi distractive. De asemenea, conform Legii, respectivul certificat constatator rămâne valabil până la modificarea condiţiilor de funcţionare sau activităţilor pentru care s-a dat declaraţia pe propria răpundere”, se mai arată în documentul citat.

UPDATE 15.09  Primăria Capitalei a anunţat că asigură locurile de veci şi cheltuielile de înmormântare pentru cele 27 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului din Clubul Colectiv, familiile victimelor putând să facă solicitare la numărul de telefon 0800.800.868.

UPDATE 15.05  În clubul Colectiv se aflau între 300 şi 500 de persoane când a izbucnit incendiul, iar incinta are 425 de metri pătraţi, a spus ministrul Internelor, Gabriel Oprea, care a precizat totodată că familiile celor 27 de victime vor fi anunţate pe măsură ce acestea vor fi identificate.

UPDATE 14.30 Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că mai numărul total al persoanele grav rănite a ajuns la 40, 10 dintre aceştia fiind internaţi la Spitalul de Arşi, 13 la Spitalul Floreasca, 8 la Spitalul Bagdasar, 1 la Spitalul Pantelimon, însă acesta va fi transferat la Spitalul Floreasca, şi 8 la Spitalul Municipal.

UPDATE 14.15 Inspectoratul Şcolar al Capitalei a decis anularea tuturor balurilor care ar fi urmat să fie organizate de către licee în cluburile din Bucureşti. Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Capitalei, a declarat pentru Mediafax că instituţia a trimis o notă liceelor prin care să fie suspendate balurile care erau programate în perioada următoare în liceele din Capitală.

Totodată, Insopectoratul Şcolar al Capitalei cere unităţilor de învăţământ din Bucureşti să verifice localurile, cluburile în care vor fi organizate petreceri şi baluri ale elevilor.

UPDATE 13.55 Potrivit unui comunicat de presă emis de Primăria Sectorului 4, „respectivul agent economic îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condiţiile de funcţionare, specifice pentru fiecare autoritate publică.

„Ulterior emiterii acestuia, S.C. Colectiv Club SRL s-a adresat Primăriei Sectorului 4, solicitând eliberarea acordului şi autorizaţiei de funcţionare. Eliberat de Registrul Comerţului în baza unei declaraţii pe propria răspundere, certificatul constatator cuprinde codurile CAEN pentru tipul de activitate desfăşurată, în acest caz, alimentaţie publică, baruri şi alte activităţi de serviere a băuturilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, activităţi de post producţie video, activităţi de interpretarea artistică, spectacole, alte activităţi recreative şi distractive. De asemenea, conform Legii, respectivul certificat constatator rămâne valabil până la modificarea condiţiilor de funcţionare sau activităţilor pentru care s-a dat declaraţia pe propria răpundere”, se mai arată în documentul citat.

De asemenea, Primăria Sectorului 4 mai precizează că acest certificat constatator reprezenta asumarea de către solicitant a responsabilităţilor „privitoare la legalitatea desfăşurării activităţilor declarate,  iar dosarul de autorizare depus la Primăria Sector 4 pe data de 6.11.2014, întrunea toate condiţiile impuse de legislaţia în vigoare”.

Primăria atrage atenţia asupra faptului că, în urma unor verificări, Clubul Colectiv a fost sancţionat contravenţional, pe 21 octombrie, pentru că personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentaţia publică.

UPDATE 13.43 Premierul României Victor Ponta a transmis, duminică, condoleanţe familiilor îndoliate şi a cerut ca „în acest momente să lăsăm orice răutate deoparte în aceste momente şi să avem respect pentru victimele şi rudele victimele în urma incendiului de aseară”.

„Vă rog ca în acest momente să lăsăm orice răutate deoparte în aceste momente şi să avem respect pentru victimele şi rudele victimele în urma incendiului de aseară. Am fost informat de vicepremierul Gabriel Oprea şi de Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precum şi de de secretarul de stat în MAI Raed Arafat de ceea ce s-a întâmplat aseară. Înţeleg că intervenţia ambulanţelor a avut loc la 11 minute după apelul efectuat. Aş vrea să mulţumesc tuturor medicilor şi echipajelor de intervenţie, paramedicilor, voluntarilor pentru mobilizarea foarte bună. Vreau să menţionez că, din punct de vedere al asigurării medicale pentru victime, totul este pus la punct. (...) Vreau să prezint în numele Guvernului acelaşi mesaj de solidaritate şi pentru victimele străine. Suntem în contact permanent cu reprezenţii ţărilor respective pentru orice informaţii au nevoie”, a spus Ponta.

UPDATE 13.35 Printre cele 27 de persoane care au murit în urma incendiului se numără şi un adolescent în vârstă de 15 ani, potrivit directorului Institutului de Medicină Legală „Mina Miniovici“, Dan Dermengiu, arată Mediafax. Acesta a mai precizat că majoritatea persoanelor decedate aduse vineri noapte la Institut erau neidentificate, iar până sâmbătă la orele prânzului fuseseră identificate 18 din cele 27 de victime.

UPDATE 13.25 Medicii de la Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti precizează că au depăşit deja capacitatea de stocare, astfel că oamenii sunt direcţionaţi către alte spitale sau sunt sfătuiţi să vină într-o altă zi.

De asemenea, la acest centru a venit şi un autocar în care erau 50 de luptători antitero, însă doar 10 dintre aceştia au putut dona, restul fiind îndrumaţi către alte spitale sau sfătuiţi să vină într-o altă zi.

La Centrul de transfuzii s-au prezentat deja 600 de persoane pentru a dona sânge, în condiţiile în care într-o zi normală numărul donatorilor este în jur de 200.

UPDATE 12.20 Procurorul general al României a anunţat, sâmbătă, că în acest caz se fac cercetări pentru omor calificat şi distrugere calificată.

UPDATE 13.05 Primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, spune că nu are ce să-şi reproşeze şi că din punctul de vedere al primăriei Clubul Colectiv a funcţionat legal.

UPDATE 12.46 Şase dintre cei 24 de pacienţi internaţi la Spitalul Universitar din Bucureşti sunt în stare foarte gravă, a declarat managerul unităţii medicale, Cătălin Cârstoiu, care a precizat că o singură persoană are o evoluţie bună şi a fost detubată, însă a rămas în continuare la terapie intensivă.

UPDATE 12.30 Zece dintre răniţii în incendiul din Clubul Colectiv, aflaţi la Spitalul de Arşi, sunt în stare gravă, cu arsuri pe corp, dar şi de „extremitate cefalică şi dezvoltare de arsuri de căi aeriene“, prognosticul în cazul lor fiind foarte rezervat în condiţiile în care evoluţia se va vedea în zilele următoare, scrie Mediafax. 

UPDATE 12.05 Potrivit primelor date, Clubul Colectiv nu deţinea autorizaţii de la pompieri/Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi probleme cu actele angajaţilor.

UPDATE 12.00 Majestatea Sa, Regele Mihai I al României a transmis un mesaj de susţinere pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv şi pentru familiile îndoliate, precizând că se roagă pentru toţi cei implicaţi în tragicul eveniment. 

UPDATE 11.40 Preşedintele Klaus Iohannis, care a ajuns, sâmbătă, la Spitalul Floreasca, unde sunt internate o parte din victimele din Club Colectiv, s-a declarat revoltat că s-a putut întâmpla aşa ceva în mijlocul Bucureştiului, spunând că are indicii că tragedia s-a produs din cauza ignorării legilor.

UPDATE 11.30 Fotoreporterul Teodora Maftei (32 de ani), editor de imagine al postului Pro TV, este internată la secţia de terapie intensivă a Spitalului Griviţa, potrivit mai multor mesaje publicate pe Facebook de către apropiaţii acesteia. Este intubată, are arsuri, dar starea ei este stabilă. Potrivit site-ului perfecte.ro, Teodora Maftei a suferit, în trecut, şapte operaţii, dintre care trei pe creier, din cauza sindromului „chist arahnoidian de fosa posterioara“, adică o acumulare de lichid aflată pe creierul mic, înspre ceafă.

UPDATE 11.22 Serviciul Român de Informaţii (SRI) anunţă că în Spitalul Clinic de Urgenţă Prof. dr. Agrippa Ionescu au fost internate şapte persoane, dintre care patru cu răni foarte grave şi trei intoxicate cu fum. Dintre cele şapte persoane, două au cetăţenie spaniolă şi una cetăţenie italiană.

UPDATE 11.15 Jurnaliştii „Adevărul“ au stat de vorbă cu reprezentanţii firmei Luxory Media SRL, firmă care s-a ocupat de tratamentul acustic al tavanului din Club Colectiv, în anul 2013. La tratarea tavanului s-a folosit un burete absorbant cu o grosime de 30 de milimetri, lipit cu adeziv acustic, peste care s-a montat un tavan de lemn calculat pentru întârzierile de sunet. Nu s-a făcut şi ignifugarea tavanului, adică protejarea împotriva focului. „Le-am oferit mai multe variante, dar fiecare alege varianta mai ieftină. A existat o discuţie cu cei doi asociaţi, pe atunci erau doi, nu ştiu câţi sunt acum. Dacă ar fi fost varianta cu ignifugare, aceasta ar fi fost cu 35-40 % mai scumpă. Nu ştiu cum au funcţionat aşa până acum, când deschizi un club trebuie să ai aviz de la pompieri. Noi am ofertat, e un client, a vrut un produs“, a explicat Ştefan Şuto, administrator al firmei.

UPDATE 11.10 Printre cei 27 de tineri declaraţi decedaţi în urma incendiului din Club Colectiv se numără şi Vlad Ţelea, chitaristul trupei Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul în seara fatidică. Zeci de mesaje de condoleanţe au fost postate pe pagina sa de Facebook.

UPDATE 08.45 Basistul si vocalistul trupei Goodbye to Gravity se află la Spitalul Floreasca, fiind printre cei răniţi în incendiul din clubul Colectiv, potrivit Tânărul este în stare gravă la spitalul Elias în prezent, cu arsuri pe 45 la sută din suprafaţa corpului.

Şi Adrian Despot, solistul trupei Viţa de Vie, se afla în clubul Colectiv în momentul în care a izbucnit incendiul de vineri seară, însă artistul se află în afara oricărui pericol.

UPDATE 8.25 Oficialii vor să declare trei zile de doliu naţional, potrivit ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

UPDATE 7.55 Inspectorii din cadrul Direcţiei Inspecţie şi Control - Serviciul Inspecţie Comercială au făcut, potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 4, în data de 21 octombrie 2015, un control tematic la Clubul Colectiv. Aceştia au aplicat şi o amendă, deoarece „societatea desfăşura activitate de alimentaţie publică cu personal necalificat în domeniul alimentar“, transmite Agerpres. 

UPDATE 7.40 Şedinţa Comitetului naţional pentru situaţii de urgenţe s-a încheiat. Au fost prezentate toate măsurile luate în cursul nopţii. În acest moment, la nivelul ISU nu exista nicio solicitare de autorizaţie pentru desfăşurarea evenimentului pirotehnic din clubul Colectiv.

image

UPDATE 7.23

 „În centrul Capitalei s-a petrecut o tragedie. Au murit oameni, au fost raniţi oameni. Tineri care au plecat de acasă să asculte muzică sunt la spital sau nu mai sunt deloc. E un eveniment trist pentru întreaga ţară, e un moment greu pentru noi toţi", a scris Dragnea pe Facebook.

UPDATE 5.52 Acţionarul principal al Colectiv Club SRL, firma care deţine clubul în care s-a produs tragedia, este Alin Anastasescu, acesta mai având alţi doi asociaţi. Pe pagina sa de Facebook, Alin Anastasescu menţionează că este managing partner şi co-fondator al clubului, iar pe contul Linkedin Alin Anastasescu precizează este absolvent al Facultăţii de Arte

UPDATE 5.30 Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, se declară consternat de tragedia din Clubul Colectiv în care şi-au pierdut viaţa 27 de persoane şi alte 162 au fost rănite şi transmite compasiunea sa familiilor afectate.

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

UPDATE 5.10 Goodbye to Gravity este una dintre cele mai cunoscute trupe româneşti ce abordează genul heavy metal, iar în seara tragediei îşi lansa al doilea album, numit „Mantras of War” - succesorul unui album omonim cu numele trupei lansat în 2012. Albumul a fost lansat sub egida casei de discuri „Universal Music”.

UPDATE 3.30 Patronul Clubului Colectiv este audiat la sediul Poliţiei Capitalei. În cursul dimineţii medicii legişti vor declanşa procedurile de identificare a victimelor. 

Incendiu la Club Colectiv. 155 de răniti au ajuns la spitalele din Capitală

Imagini cu impact emoţional puternic 

Potrivit medicului Bogdan Opriţa, de la Spitalul Floreasca, întregul personal UPU a venit de acasă. La Floreasca au ajuns 56 de victime. „Acestea au necesitat stabilizare. Două treimi din cazuri au fost deja rezolvate, din punct de vedere chirurgical. Opt persoane, intubate şi ventilate, au fost trimise la alte spitale din Capitală“, a declarat Opriţa.

Potrivit lui Raed Arafat, aceeaşi mobilizare a fost şi la alte spitale: „Am fost la Universitar, şi acolo a fost alertat tot personalul. La Spitalul de Arşi au venit si medici din alte spitale să dea o mână de ajutor. În spitale sunt acum aproximativ 155 de persoane, o parte ar putea să plece acasă, au leziuni minore. Cei mai mulţi vor rămâne internaţi“.

Potrivit MAI, primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 22.36, iar primele echipaje medicale de intervenţie au ajuns la faţa locului la 22.43.

Incendiu la Club Colectiv. Liste ale supravieţuitorilor

În mediul virtual au început să circule liste cu numele celor care au supravieţuit incendiului devastator de la Club Colectiv.

UPDATE Pacienţii de la Spitalul de Arşi sunt desfiguraţi. Poliţiştii declară că aceştia nu pot fi identificaţi. „Am fost în Clubul Colectiv până la izbucnirea incendiului. Am plecat cu câteva minute înainte de tragedie pentru că eram obosit. Dar acolo am lăsat mai mulţi prieteni. Când am aflat ce s-a întâmplat am venit direct aici. Mulţi dintre prietenii mei au fost aduşi desfiguraţi. Alţii au murit”, spune un tânăr de 26 de ani care se află la Spitalul de Arşi.

Incendiu la Club Colectiv. 27 de morţi, peste 140 de răniţi. Aparţinătorii îşi caută cu disperare dispăruţii

Un alt tânăr, care se afla în incinta clubului atunci când a izbucnit incendiul, spune că a scăpat ca prin urechile acului. „Am avut noroc că nu eram lângă scenă că nu scăpam cu viaţă. Aveam un prieten în spate, ultima oară când l-am văzut îi ardeau părul şi haina de pe el. Nu ştiu ce e cu el”, spune supravieţuitorul. 

"Nu a fost nicio explozie ci artificii simple care au sărit pe stâlpul din faţă. În 5 secunde, tot buretele a ars, în 30 de secunde cred ca a ars tot", spune un alt supravietuitor. El a menţionat că Alexandru Pascu, basistul trupei care concerta în Clubul Colectiv este în acest moment intubat.

Dimineaţă la ora 7.00, se va întruni Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă la Guvern pentru a discuta măsurile care se vor lua mai departe în acest caz.

Incendiu la Club Colectiv. Mobilizare pe Facebook pentru donare de sânge

Cei care vor să ajute supravieţuitorii tragediei pot dona aici:

• Centrul de Transfuzie al Municipiului Bucureşti, Str. Constantin Caracas nr. 2, Sector 1

• Spitalul Floreasca (cei mai mulţi răniţi au fost transportaţi acolo), au capacitate de preluare sânge

• Spitalul Fundeni 

• Spitalul ELIAS

UPDATE Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal în acest caz. Se fac cercetări pentru ucidere din culpă. O echipă de procurori şi poliţişti de la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei fac deja cercetări în interiorul Clubului Colectiv.

Incendiu în Clubul Colectiv din Capitală: cel puţin 27 morţi şi peste 160 de răniţi

 

Incendiu la Clubul Colectiv. Tragedia s-a produs în jurul orei 23.00

Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înecăcios, se adunase în club, acesta ieşind în valuri pe uşa de la intrare, transmite Mediafax. Potrivit acestora, primele ambulanţe au sosit după circa un sfert de oră. La faţa locului au venit ulterior zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Incendiul a fost anunţat la numărul unic de urgenţă 112.

UPDATE „Armata a pus la dispoziţie şi spitalul Militar”, a declarat ministrul Gabriel Oprea.

La rândul său, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că victimele sunt împărţite între spitalele Floreasca, Universitar, Bagdasar Arseni. Ventilatoarele de la spitale care nu aveau pacienţi au fost mutate către spitalele din prima linie.

Numărul răniţilor care au ajuns la spitalele din Bucureşti: 

Floreasca – 50 de persoane / Spitalul de Arşi – 27 / Elias – 4 / Spitalul Militar – 4 / Sfântul Pantelimon – 3 / Spitalul Judeţean Ilfov – 1 / Sf. Ioan – 9 / Bagdasar – 24 / Municipal – 16/ Colţea - 7. 

Incendiu la Clubul Colectiv. Unele cadavre, greu de identificat

De asemenea, Ministerul Sănătăţii face apel către bucureşteni să doneze sânge pentru răniţi.

Jurnalistul Costin Stucan, martor: „Am fost acolo, dar n-am fost în stare să scot telefonul din buzunar. Am văzut paramedici făcându-i masaj cardiac cu rândul unui tânăr întins inert pe o targă, în timp ce prietena voia să-l aducă înapoi frecându-i disperată palma. Am văzut alţi paramedici şi alţii pompând mecanic cu palmele în sternul altor tineri care nu se vedeau. Am văzut băieţi arşi, tremurând în stare de şoc, fete plângând, asistente fugind dezorientate cu pungile de plasmă. Zeci de salvări, zeci de maşini de pompieri. N-a fost explozie. Conform celor care apucaseră să iasă, spectatorii au aprins artificii, iar buretele care antifona peretele clubului a luat foc. O jandarmeriţă de 25-26 de ani mărturisea că n-a văzut niciodată aşa ceva“. 

Mesajul lui Iohannis: „Sunt cutremurat“

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a postat, la scurt timp după producerea tragediei, pe Facebook, mesajul următor: „Sunt cutremurat şi profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toţi, pentru naţiunea noastră şi pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune şi solidaritate faţă de familiile celor afectaţi de această tragedie. Totodată, asigur familiile afectate de acest eveniment zguduitor de întregul sprijin al celor implicaţi în operaţiunile de salvare şi îi rog să aibă încredere că instituţiile responsabile depun toate eforturile pentru ca efectele catastrofei să fie cât mai limitate. Vă chem pe toţi să fim alături de familiile îndurerate şi să dăm dovadă de solidaritate şi de compasiune.“

„La faţa locului au fost trimise 11 maşini de pompieri, 28 de ambulaţe SMURD, 29 de ambulanţe de la Ambulanţa Bucureşti, două de terapie intensivă, 3 maşini trasport victime multiple. De asemnea, au fost aduşi medici de la spitalul Floreasca pentru a acorda primul ajutor victimelor.S-au transportat la spital 88 de răniţi. Având în vedere numărul mare de victime au fost transportate la toate spitalele de urgenţă din Bucureşti. Toate victimele au fost evacuate. Au fost duse echipamente medicale de la Spitalul Fundeni la Spitalul de Arşi pentru a le acorda victimelor îngrijiri medicale“, a declarat Arafat.

Incendiu Clubul Colectiv. Oprea: „A fost înfiinţată o celulă de criză“

UPDATE La faţa locului a ajuns şi vicepremierul Gabriel Oprea.„Este o mare tragedie. Este alarmă generală în Ministerul de Interne. L-am informat şi pe preşedintele Iohannis, iar la nivelul Guvernului a fost înfiinţată o celulă de criză“, a declarat acesta. 

Incendiu la Clubul Colectiv. Mărturia unui martor al tragediei

Unul dintre tinerii care au fost prezenţi în Clubul Colectiv în momentul producerii tragediei, Mihai Bărbuncă, a declarat pentru „Adevărul“: „La 30-40 de minute după ce a început concertul, au fost nilte artificii. Pe unul dintre pilonii din faţa scenei era ceva din material textil, nu stiu exact ce. A ajuns la tavan, iar tavanul a luat foc. Ne-am îngrămădit toţi spre ieşire, cei care cădeau erau călcaţi în picioare“.

UPDATE Raed Arafat a confirmat că este vorba de cel puţin 18 morţi, însă „ne aşteptăm ca numărul persoanelor decedate să crească“.

UPDATE Un martor a declarat, pentru Digi24, că incendiul a pornit de la o defecţiune a instalaţiei pirotehnice.

Incendiu la Clubul Colectiv. Primele victime, duse la spital

UPDATE La faţa locului au fost trimise zeci de ambulanţe. Primele victime ale exploziei au fost transportate la Spitalul Universitar şi la Spitalul de Arşi. Este vorba de 15 persoane, care au arsuri, potrivit Digi24, pe aproximativ 70% din suprafaţa corpului. Toate spitalele din Capitală au fost anunţate să fie pregătite pentru a primi victimele. La Spitalul Floreasca au ajuns peste 100 de răniţi. Medicii au fost chemaţi de acasă pentru a le acorda îngrijiri medicale.

UPDATE Adrian Marin, ISU Bucureşti: „Situaţia este gravă. Nu avem încă un număr clar al victimelor, cei care au ajuns la faţa locului vorbeau de aproximativ 40 de persoane. Câteva persoane sunt în şoc cardio-respirator, din cauza inhalării de fum“. În momentul exploziei, în club se aflau cel puţin 200 de persoane.

Explozia a avut loc în subsolul clubului Colectiv, în apropierea Maternităţii Bucur. În această seară, în club era programat un concert de lansare de album a trupei Goodbye to Gravity. Peste 200 de persoane îşi confirmaseră prezenţa la concert, conform evenimentului anunţat pe Facebook.

Imagine de la concert, înainte de producerea tragediei de la Clubul Colectiv

image

La ora transmiterii acestei ştiri, pompierii încearcă să stingă incendiul şi să evacueze persoanele rămase în incinta clubului. La faţa locului au ajuns şase autospeciale.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, se deplasează în acest moment către locul deflagraţiei, precizând că au fost mobilizate câteva zeci de unităţi de pompieri.

Pe aceeaşi temă:

Incendiu Club Colectiv. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte la Guvern, sâmbătă dimineaţă. Nicolae Bănicioiu: „Situaţia este stabilizată”

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare ale martorilor tragediei: „Cei care cădeau erau călcaţi în picioare“

Incendiu club Bucureşti: Colectiv, unul dintre cele mai renumite localuri de concert din Capitală. În seara tragediei, intrarea a fost liberă

Incendiu în Clubul Colectiv: Cine sunt Goodbye to Gravity, trupa care a concertat în momentul producerii tragediei

Incendiu Colectiv. Cine este Alin Anastasescu, acţionarul principal al firmei care deţine Clubul Colectiv

Incendiu la Club Colectiv: Parchetul face cercetări pentru ucidere din culpă în cazul tragediei în care au murit 27 de oameni

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Dragnea: „Tineri au plecat să asculte muzică, iar acum nu mai sunt“

Incendiu la Club Colectiv. Liste cu răniţii tragediei din Capitală, internaţi la diverse spitale din Bucureşti

Incendiu în Club Colectiv. Ce s-a întâmplat, de fapt, în Colectiv, clubul în care zeci de tineri au ars de vii

Incendiu în club Colectiv. Tragedia din Capitală a ajuns şi în presa internaţională

Incendiu Club Colectiv. Este nevoie de sânge! Unde puteţi dona chiar acum

Incendiu club Bucureşti. Ambasadorul Marii Britanii se declară consternat de tragedia din Bucureşti

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite