Exploziile din educaţie şi ciolanul vrăjit

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai grav lucru însă, este că toate aceste probleme, nenorociri, catastrofe care distrug în permanenţă ce a mai rămas din învăţământul românesc, nu interesează pe nimeni!!! Factorii politici, decidenţii la putere, ignoră total educaţia naţională, devenind sensibili doar atunci când au interese directe, în special interese de ordin financiar şi electoral. Vedem şi propaganda preoţilor trimişi în şcoli!

Nenorocirile se abat neîncetat asupra sistemului de educaţie naţională, indiferent de forma acestora, prevăzând un an şcolar 2018-2019 catastrofal, într-o perioadă când mai mult ca oricând avem nevoie de  educaţie şi de un învăţământ de stat de calitate. Din păcate, sub guvernările pesediste-aldiste, învăţământul românesc se afundă tot mai mult în mocirlă. Şi acum nu este vorba doar de nivelul educaţiei, ci şi de incidentele extrem de grave care se întâmplă în unităţile şcolare.

După cum au evoluat lucrurile în vara recent încheiată, din prisma responsabililor de buna funcţionare a educaţiei naţionale, incompetenţa, lipsa de profesionalism, dezinteresul şi interesele oneroase ne indicau că anul şcolar în curs va fi şi mai catastrofal decât cei dinaintea lui. Tipărirea după ureche a manualelor şcolare, în dispreţul total faţă de educaţie şi faţă de beneficiarii acesteia, elevii, dar şi faţă de viitorul României, a fost cel mai important semnal despre ceea ce se întâmplă şi urmează să aibă loc în sistem. Greşeli grave, cu influenţă majoră în procesul de educaţie, din cauza cărora nu a plătit nimeni şi nu a fost tras la răspundere. Mai mult, problema manualelor tipărite cu greşeli mari de conţinut a fost tratată superficial, trecută cu vederea! Gunoiul a fost băgat sub preş, afacerile cu manuale continuă!

Acelaşi dezinteres masiv s-a manifestat şi din partea administraţiilor locale care trebuiau să asigure toate condiţiile ca locaţiile, clădirile numite şcoli să fie în bună stare din toate punctele de vedere la începutul anului şcolar. Şi la acest capitol, s-a văzut, constatat „grija” autorităţilor, care au pus la dispoziţia elevilor şi a dascălilor clădiri improprii desfăşurării procesului de învăţământ, transformate în şcoli nesigure, periculoase, în care se pot întâmpla oricând adevărate tragedii cu victime umane.

Nici nu a început bine şcoala şi incidentele grave se înregistrează pe bandă rulantă: explozie la o şcoală în judeţul Mureş, soldată cu victime, răniţi! Bătăi, încăierări cu arme albe între liceeni la un colegiu din Bucureşti. Şcoala nu a început nici de două săptămâni şi veştile rele curg pentru elevi. Vestiţii primari efemeri, pesedişti din Bucureşti, „încurajează” educaţia prin tăierea burselor elevilor bucureşteni!!! Copiii olimpici, şcolarii cu performanţe, cei cu burse de merit, dar şi cei cu burse sociale au fost anunţaţi că vor primii un cuantum mult diminuat al burselor comparativ cu anul trecut.

Bravos, edililor bucureşteni! Probabil că aţi aplicat strategia de guvernare neoficială a coaliţiei roşii la putere, în ciuda bla, bla, bla-urilor din strategia oficială cu promisiunile roz rămase pe hârtie! Şi asta nu e totul, elevii români care trebuie să folosească transportul public pentru a ajunge la şcoală şi înapoi acasă, stau multe ore în traficul blocat zilnic, stau în staţii, pe străzi şi şosele. Pierd ore multe în autobuze, tramvaie, consumă energie, bani pe alimente.

Plătesc la greu, din bugetul familiilor, şcoala de stat „gratuită”, plătesc transportul! În plus, în unele localităţi cum este marea capitală europeană Bucureşti, fac slalom printre gunoaie, prin gropi, prin mizerii, printre maşini, punându-şi viaţa şi sănătatea în pericol din cauza administraţiilor locale şi centrale. Nici asistenţa medicală din şcoli nu a înregistrat vreun progres vizibil, fiind ca şi inexistentă, dimpotrivă, în ciuda asigurărilor aceloraşi responsabili. În majoritatea şcolilor din România se poate muri fără nici un fel de ajutor medical, Doamne fereşte!

Nu-i nimic nou sub soarele elevilor în acest nou an şcolar, în afară de o subdezvoltare în progres, lucruri care merg din rău în mai rău şi o adâncire a analfabetismului funcţional. Şi nu este de vină doar lipsa banilor, ci proasta gestionare a bugetului, furturile, corupţia, incompetenţa, dezinteresul şi iresponsabilitatea.

Cel mai grav lucru însă este că toate aceste probleme, nenorociri, catastrofe care distrug în permanenţă ce a mai rămas din învăţământul românesc nu interesează pe nimeni!!! Factorii politici, decidenţii la putere, ignoră total educaţia naţională, devenind sensibili doar atunci când au interese directe, în special interese de ordin financiar şi electoral. A se vedea şi propaganda preoţilor trimişi în şcoli, în favoarea referendumului privind coaliţia pentru familie. Dar, oare, s-au gândit iniţiatorii acestui referendum şi propagatorii lor preoţi, cât de mult ar fi fost ajutată educaţia naţională cu sumele de bani alocate desfăşurării acestui eveniment? Cui folosesc mai bine aceşti bani, şcolilor sau organizării unui referendum nedorit de o mare parte a opiniei publice şi care, se pare că nu va avea nici un efect concret după derularea lui. Cum, de altfel, au rămas fără efecte şi alte referendumuri, precum cel pentru reducerea numărului de parlamentari la 300.

Dovada lipsei de interes şi implicare a factorilor politici, a decidenţilor în susţinerea unui proces normal de învăţământ este vizibilă? Cam tot de atâta timp de când a început şcoala anul acesta şi se înregistrează incidente grave în sistem, s-a declanşat şi gâlceva pesedistă pentru împărţirea ciolanului puterii. Media, opinia publică, societatea sunt sufocate cotidian, de mişmaşurile politicii nocive, dâmboviţene, deturnând atenţia de la problemele importante!

Şi indiferent cine va pierde sau va câştiga ciolanul puterii pesediste, după acest aşa zis război politic, nenorocirile din sistemul naţional de educaţie, ca şi din alte domenii importante de activitate, se vor înregistra mereu fără să fie analizate, dezbătute şi rezolvate deficienţele grave. Dimpotrivă, problemele se agravează într-un ritm accelerat. Şi se înregistrează, din păcate, doar ca simplă statistică neagră.

Nu interesează pe nimeni! Decidenţii politicii la putere se încaieră pe ciolanul României! Până când?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite