Expoziţie la Biblioteca Naţională. Cărţile deţinuţilor au ajuns de râsul lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii au făcut băşcălie pe seama cărţilor scrise în închisori            FOTO: Cristian Delcea
Tinerii au făcut băşcălie pe seama cărţilor scrise în închisori            FOTO: Cristian Delcea

Expoziţia în care Biblioteca Naţională prezintă cărţile scrise în penitenciare este vizitată în special de tineri veniţi să facă glume pe seama aşa-ziselor lucrări ştiinţifice.

Lumea nu s-a înghesuit la inaugurarea expoziţiei „Cărţi cu răspundere limitată“, deschisă ieri la Biblioteca Naţională a României şi dedicată operelor de penitenciar pe care deţinuţii le scriu pentru a ieşi mai devreme din închisoare. Principalii vizitatori au fost studenţii aflaţi în sesiune şi veniţi să înveţe în bibliotecă. “Mai luăm câte-o pauză şi am venit şi noi să vedem cărţile dacă tot s-a discutat atât de mult despre ele. Este un fenomen care ar trebui stopat, pentru că nu oricine poate să scrie o lucrare ştiinţifică şi e absurd că au apărut atât de multe într-un timp atât de scurt”, ne-a spus, „în calitate de viitor magistrat“, o studentă la Drept venită să vadă expoziţia cu un grup de prietene. Fetele s-au plimbat prin faţa vitrinelor în care erau expuse cărţile, chicotind de fiecare dată când recunoşteau câte un nume scris pe copertă: „Ia uite, Borcea! Ştie şi ăsta să scrie cărţi“.

Numărul neobişnuit de mare al cărţilor publicate din închisoare în ultimii ani, multe dintre ele având ca autori persoane publice, a devenit o pată pe obrazul sistemului de justiţie din România, fiind prezentat inclusiv în presa internaţională ca o metodă scandaloasă de a obţine eliberarea condiţionată.

„Aceste cărţi au generat o multitudine de articole, opinii şi dispute despre practicile de generare şi editare a lucrărilor ştiinţifice existente în România. Iar numărul mare al celor care intrau în sala de lectură nu pentru a studia, ci pentru a face poze sau a filma aceste cărţi ne-a inspirat în a propune o expoziţie cu ele. Vizitatorul este încurajat să le descopere şi să îşi formeze propriile opinii despre valoarea şi utilitatea lor”, a explicat Claudia Şerbănuţă, managerul Bibliotecii Naţionale. Expoziţia este deschisă până pe 31 martie, iar vizitatorii au la dispoziţie un registru în care îşi pot nota impresiile despre lucrările expuse şi despre fenomenul cărţilor scrise în penitenciar.

„VINOVAŢI SUNTEM TOŢI“

Expoziţia conţine câteva zeci de cărţi din sutele de lucrări presupus ştiinţifice care au fost publicate de către deţinuţi în ultimii cinci ani. Nu lipsesc „operele“ unor persoane controversate precum Gigi Becali, Cristian Borcea, Dan Voiculescu, Gigi Neţoiu şi George Copos. În ziua de deschidere a expoziţiei au fost prezenţi şi iniţiatorii paginii de Facebook „Cărţi penale“, o iniţiativă prin care doi tineri din Bucureşti încearcă să atragă atenţia asupra gravităţii acestui fenomen. Matei Sumbasacu şi Rudolf Mihaiu şi-au sacrificat banii de buzunar şi au cumpărat mai multe cărţi ale unor deţinuţi celebri, publicând periodic pe Facebook citate scandaloase din respectivele lucrări.

„Am pornit de la ideea că dacă vom conştientiza aceste greşeli poate nu o să le mai repetăm. E bine că există o astfel de expoziţie, pentru că lumea trebuie să vadă aceste cărţi. Vinovaţi pentru această situaţie suntem noi toţi, pentru că am ştiut despre ea şi am lăsat-o aşa. Trebuia să ţipăm, să punem întrebări legitime şi să îi punem capăt mai devreme“, ne-a declarat Sumbasacu.

expozitie cartile detinutilor


Şeful de la Penitenciare refuză să demisioneze

Tot ieri, odată cu deschiderea expoziţiei de la Biblioteca Naţională, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat Consiliul Superior al Magistraturii că i-a cerut demisia, încă de acum o lună, lui Cătălin Bejan, şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, însă acesta refuză să părăsescă funcţia. Cererea ministrului a venit în contextul „inflaţiei” de cărţi scrise de deţinuţi în închisoare pentru a obţine liberarea mai devreme. „Eu i-am cerut demisia şi domnia sa mi-a spus că nu înţelege de ce să îşi dea demisia. Şi i-am cerut demisia de acum o lună”, a subliniat Raluca Prună.

La mijlocul lunii ianuarie, Corpul de control al premierului a anunţat că face verificări la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. „Corpul de control al Primului Ministru, ca urmare a solicitării ministrului Justiţiei, efectuează un control la Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Controlul a fost generat de publicarea unui număr mare de lucrări ştiinţifice de către condamnaţii aflaţi în penitenciare, cu precădere în anii 2014 – 2015”, anunţau atunci şi reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Practic, cererea ministrului Raluca Prună a venit ca urmare a anchetei declanşate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. La începutul lunii ianuarie, aceştia  au deschis un dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi. „Se fac verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea”, spuneau procurorii anticorupţie.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite