Exproprieri de 27 de milioane de lei pentru tronsonul sudic al Autostrăzii de Centură a Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta Centura Bucuresti

Pentru a putea construi Autostrada de Centură a Capitalei, statul va răscumpăra peste 1.200 de loturi de teren aflate pe raza localităţilor Glina, Cernica, Popeşti Leordeni, Berceni, Vidra, Clinceni şi Ciorogârla.

Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru declanşarea exproprierilor necesare construirii sectorului sudic al Autostrăzii de Centură Bucureşti (A0), pe tronsonul km 52+770 - km 100+900,  a ajuns pe masa Executivului, iar valoarea estimată a despăgubirilor acordate unor cetăţeni din judeţul Ilfov este de 27 de milioane de lei

„Sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional «Autostrada de centură Bucureşti,sector Centura Sud km 52+770 -km 100+900», aflate pe amplasamentul prevăzut la art. 1, situate pe teritoriul localităţilor Glina, Cernica, Popeşti Leordeni, Berceni, Vidra, Clinceni, Ciorogârla,din judeţul Ilfov”, se arată în proiectul de Hotărâre publicat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului. 

„Pentru prezentul proiect de act normativ este necesară suma de 27.157 mii lei, pentru o suprafaţă totală de 1.773.893 mp reprezentând un număr de 1.231 imobile”, se precizează în nota de fundamentare a actului normativ.  

Harta Centura Bucuresti

Despăgubiri şi de o jumătate de milion de lei

Printre cei care vor fi expropriaţi se află şi persoane juridice, dar marea majoritate a celor care vor încasa banii sunt persoane fizice care au proprietăţi în zonă. 

Şi, în unele cazuri, este vorba de sume importante. Un cetăţean din comuna Glina va încasa 274 de mii de lei pentru un lot de teren în intravilan. La rândul lui, un alt cetăţean din Glina la primi peste 169 de mii de lei pentru un alt lot de teren. 

Trecând la nivelul următor, proprietarii unui lot din Popeşti Leordeni vor încasa aproape 441 de mii de lei ca despăgubire. Apoi, alţi doi proprietari din Popeşti Leordeni urmează să primească despăgubiri de 463.000 lei, respectiv 452.000 lei, în timp ce un alt proprietar din Ciorogârla ar trebui să încaseze, la rândul său, 437.000 lei pentru o casă cu etaj şi mansardă. În fine, primăria din Ciorogârla va primi aproape 2 milioane de lei pentru două loturi de teren care vor fi utilizate la construcţia autostrăzii de centură. 

Contractele pentru proiectarea şi execuţia celor 3 loturi din Autostrada de Centură Bucureşti Sud (A0 Sud) au fost semnate încă din 2019  cu turcii de la Alsim Alarko şi grecii de la Aktor. 

Lotul A0 nord, scos la licitaţie

Un alt lot din A0 a fost scos recent la licitaţie de Compania de Drumuri (CNAIR). Este vorba despre trei din cele patru tronsoane ale Autostrăzii de Centură (A0) Nord. CNAIR a transmis că pentru lotul 3, de 8,6 km în zona Afumaţi - Cernica, estimat la circa 97 de milioane de euro, au şi fost depuse ofertele  de 12 asocieri de firme interesate, printre care multe din Turcia sau China. Pe traseul Lotului 3 va fi  amenajat, printre actele, un complex nod rutier la intersecţia cu DN2 Bucureşti - Urziceni. De asemenea, în cadrul contractului vor fi construite câteva pasaje.

Cum se va modifica traficul în zona Capitalei

Conform experţilor în infrastructură, atunci când va fi finalizată, autostrada de centură A0 va descongestiona traficul în toată zona Capitalei. Va fi utilizată aproape exclusiv de cei care, în traseul lor, vor să ocolească Bucureştiul. De exemplu, cei care vor să ajungă din partea de nord a Capitalei în cea de sud nu vor mai fi nevoiţi să traverseze oraşul. Vor ieşi pe actuala şoseaua de centură şi în regim ridicat de viteză (atunci cînd va fi finalizată şi modernizarea acestui obiectiv) vor ajunge cu uşurinţă în zona dorită. În acest fel se va mai degaja chiar şi traficul în zona centrală a Capitalei, precizează experţii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite