Exproprieri masive pentru extinderea Bazei Aeriene Mihai Kogălniceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii americani operază la Kogălniceanu împreună cu cei Români  FOTO US Army  Photo by Spc. Ethan Valetski
Militarii americani operază la Kogălniceanu împreună cu cei Români  FOTO US Army  Photo by Spc. Ethan Valetski

Ministerul Apărării Naţionale poate demara megaproiectul de extindere şi modernizare a Bazei Aeriene 57 din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu care, în final, va fi transformată într-un adevarat oraş militar care va găzdui 10.000 de soldaţi aliaţi. Asta după ce guverul a adoptat Hotărârea 23/2020 care trasează condiţiile în care se va face exproprierea unor terenuri pe care va fi extinsă unitatea.

„Se aprobă amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional <<Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu>>, care cuprinde coridorul de expropriere potrivit planurilor de amplasament/hărţilor topografice, prevăzute în anexa nr. 1, avizate şi recepţionate, în condiţiile legii, de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, prin Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa”, se arată în document.

Terenurile care vor ajunge în proprietatea MApN au fost deja identificate de specialiştii militari. Este vorba de 1389 de loturi aflate în localităţile Mihail Kogălniceanu şi Lumina în suprafaţă totală de 23.971.001 de metri pătraţi. În general este vorba de parcele de teren arabil, dar în câteva cazuri se vor face şi exproprieri de construcţii, livezi, păşuni sau drumuri. 

Casă pentru militarii români şi americani

Preţul mediu la care MApN răscupără terenurile este de aproape 10.000 de euro pe hectar. „Sumele individuale estimate de expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată aflate pe coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional <<Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu>> sunt în cuantum de 110.019.998,41 lei şi sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale”, se mai arată în documentul care a fost adoptat de Guvern în şedinţa din 16 ianuarie în urma unei solicitări a ministrului Apărării, Nicolae Ciucă. „Este vorba despre baza unde colocăm împreună cu structurile Statelor Unite”, a spus Ciucă în debutul şedinţei atunci când a cerut introducerea HG-ului pe ordinea de zi suplimentară.

Investiţie de 2,55 miliarde de euro

MApN demarează, astfel, lucrările de reinvetare a Bazei Aeriene 57 de la Mihail Kogălniceanu, investiţie care va costa, în total, peste 12 miliarde de lei. Proiectul este unul strategic pentru MApN şi are în vedere „realizarea unor facilităţi minimale operaţionale noi şi dezvoltarea celor existente la Baza 57 Mihail Kogălniceanu, pentru Forţele Aeriene Naţionale şi partenerii strategici, pentru operarea în siguranţă şi în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenţii de apărare sau ofensive”, se arată într-un document al MApN.

Concret, având în vedere că în viitor Forţele Aeriene vor fi dotate cu noi tipuri de aeronave, cel mai probabil F-16 Fighting Falcon şi, în perspectivă, F-35 Lightning II, dar şi ţinând cont că de la Kogălniceanu  se lansează zboruri spre teatre de operaţii, se doreşte o redimensionare, dar şi o aducere la zi a Bazei 57.

Astfel, la Kogălniceanu se va realiza o pistă nouă, exclusiv militară, dar vor fi constrite şi hagare sau platforme care permit întreţinerea avioanelor, inclusiv a celor grele de transport. Vor exista facilităţile necesare escadrilelor de avioane de luptă, dar şi unele pentru o unitate de elicoptere. Unitatea ca avea propriile unităţi de pază, de Poliţie Militară şi de apărare antiaeriană. Vor fi construite, de asemenea, pavilioane administrative pentru diversele unităţi care vor opera în bază, un modern poligon de trageri şi o zonă de primire şi echipare a rezerviştilor.

Baza va avea chiar şi o şosea de centură

În fine, după modelul occidental, Baza 57 va avea zona un bloc alimentar, o zonă pe care vor fi ridicate locuinţe de serviciu pentru militari, dar şi cluburi pentru ofiţeri şi subofiţeri, un supermarket, două  grădiniţe, două creşe, o şcoală primară, două hoteluri militare şi un spital.

Ca tabloul să fie complet, trebuie spus că la Kogălniceanu se va ridica şi o bază sportivă care va avea mai multe terenuri de sport, o sală polivalentă dotată inclusiv cu sală de forţă şi saună, un bazin acoperit, dar şi spaţii verzi şi de joacă sau parcuri. Practic, este vorba de un adevărat oraş pentru militari care se va ridica aproape de la zero la Kogălniceanu. Totul deservit de o puternică reţea de străzi şi drumuri perimetrale, inclusiv de o şosea de centură. Baza va fi alimentată cu energie electrică de la un parc fotovoltaic sau de la o uzină electrică proprie şi va avea un sistem autonom de furnizare a apei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite