Fabrica IVECO Defence care va produce camioane pentru Armata Română, inaugurată la Petreşti-Dâmboviţa. Câte locuri de muncă va crea uzina VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Iveco Defence
FOTO Iveco Defence

O fabrică de asamblare a camioanelor pentru Armată a fost inaugurată vineri, la Petreşti, în prezenţa preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Anca Dragu şi, respectiv, Ludovic Orban.

"Această iniţiativă reprezintă o confirmare a angajamentului companiei noastre, IVECO Defence Vehicles, cu privire la realizarea unor capacităţi naţionale de producţie, aferente vehiculelor care fac obiectul contractului deja în derulare cu Ministerul Apărării Naţionale", a declarat Bogdan Iuliade, director în cadrul IVECO, citat de agerpres.ro.

Unitatea va vea nevoie, în primă fază, de 200 de locuri de muncă directe. La acest moment, sunt disponibile locuri de muncă pentru mecanici si electricieni auto, urmând ca în partea a doua a anului fabrica să îşi mărească producţia şi, implicit, să angajeze mai multe persoane. Fabrica mai are nevoie de zece locuri de muncă necalificată. Este vorba de lucrători în spălătorie auto şi tinichigerie.

Fabrica are o capacitate de 440 de vehicule pe an, are cinci linii de producţie şi o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi. Investiţia de la Petreşti este de 50 de milioane de euro şi este realizată în cadrul offsetului aferent contractului de înzestrare a Armatei Române cu vehicule produse de IVECO Defence.

Armata Română a semnat un prim contract cu producătorul de camioane, în valoare de peste 216 milioane de euro (fără TVA). Acesta prevede o tranşă de 942 de camioane militare, iar, începând de la camionul cu numărul 301, toate vor fi produse în ţară.

Ce cumpără MApN

Contractul dintre Iveco Defence Vehicles şi MApN prevede patru tipologii de vehicule militare din gama Iveco High Mobility - 4x4, 6x6, 8x8 şi 8x8 Prime Mover, care, la rândul lor, vor fi împărţite în 16 variante diferite, cu o treime având cabină blindată.

O treime dintre cele peste 900 de camioane vor avea cabină blindată (protecţie nivel 1) şi pregătită pentru blindarea ulterioară cu kituri în vederea creşterii nivelului de protecţie balistică şi antimină la nivelul de protecţie 2, respectiv 2a. Mai mult, vor fi dotate cu o trapă de acces de construcţie circulară care să permită montarea unei turele de armament calibru 12,7 mm, 7,62 mm sau 5,56 mm. În plus, aceste camioane tactice vor dispune de sistem automat de umflare din mers a pneurilor şi vor avea sisteme de propulsie extrem de sofisticate care vor respecta norma de poluare Euro 5 şi care vor avea alimentare duală, cu motorină şi combustibil de tip NATO. 

În fine, camioanele tactice mai sunt dotate cu troliu pentru autorecuperare şi sunt concepute ca să poată fi îmbarcate rapid în avioane militare de transport de tip C-130 Hercules.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite