Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Fabritius: „Combaterea defăimărilor pare nedorită de guvernul Dăncilă“

20
8 Aug 2019 15:47:15
Deutsche Welle
Bernd Fabritius, împuternicitul guvernului federal german pentru minorităţi naţionale
Bernd Fabritius, împuternicitul guvernului federal german pentru minorităţi naţionale

O consilieră a premierului Dăncilă a distribuit pe Facebook un colaj de fotografii în care se sugerează asemănarea între preşedintele Iohannis şi dictatorul nazist Hitler. Un interviu pe această temă cu Bernd Fabritius.

Dana Varga, consilieră a premierului Viorica Dăncilă, a distribuit pe Facebook un colaj de fotografii în care se sugerează asemănarea între preşedintele României, Klaus Iohannis, şi dictatorul nazist Adolf Hitler.

În exclusivitate pentru DW, Bernd Fabritius, împuternicitul guvernului federal german pentru imigranţi de origine germană şi minorităţi naţionale, a anunţat că a trimis „din nou o scrisoare oficială doamnei prim-ministru pe cale diplomatică, în care mi-am exprimat indignarea şi am cerut clarificarea poziţiei guvernului“. 

Domnule Fabritius, va exista o reacţie din partea guvernului federal la postarea consilierului de stat Varga?

Cu indignare am fost nevoit să iau la cunoştinţă noua calomniere din partea unui înalt reprezentant al unui partid de guvernământ la adresa minorităţii germane din România. Postarea doamnei Dana Varga, consilier de stat al guvernului Dăncilă, prin care se forţează o asemănare între preşedintele României, domnul Klaus Johannis, membru al acestei minorităţi, cu Adolf Hitler, îl vizează pe preşedintele ţării, dar loveşte din nou - după incidentele anterioare provocate de domniile lor, Liviu Pop, Lia Olguţa Vasilescu şi Darius Vâlcov - minoritatea germană în totalitatea ei.

Această defăimare repetată a unei minorităţi naţionale, care promovează scindarea societăţii civile, este absolut inadmisibilă. Am abordat această temă în urmă cu câteva săptămâni în cadrul celei de a 22-a sesiuni interguvernamentale româno-germane la Sibiu, unde guvernul României şi-a asumat obligaţia să acorde protecţia cuvenită minorităţii germane pe baza tratatului bilateral de prietenie şi cooperare în Europa între România şi Germania din anul 1992. Acest nou atac este în totală contradicţie cu obligaţiile asumate şi nu poate trece neobservat. Din acest motiv am adresat din nou o scrisoare oficială doamnei prim-ministru pe cale diplomatică, în care mi-am exprimat indignarea şi am cerut clarificarea poziţiei guvernului.

Nu a fost primul act de calomniere şi defăimare de acest gen din partea unor funcţionari înalţi ai tandemului guvernamental PSD-ALDE. Cât de funcţională mai poate fi relaţia politică dintre Germania şi România, în aceste condiţii?

Relaţia politică şi diplomatică între ţările noastre este stabilă şi funcţională şi nu trebuie afectată de unele derapaje ale unor reprezentanţi înalţi ai actualei guvernări. Societatea civilă - aceasta am putut constata de repetate ori - în mare majoritate nu se aliniază încă acestor defăimări, ci le dezaprobă. Acest fapt este o bază bună pentru întărirea relaţiilor bilaterale. Minoritatea germană însăşi este - împreună cu diaspora română din Germania - o punte de prietenie între cele două ţări. Ei sunt adevăraţii „ambasadori ai României“, nu actorii politici de tipul Pop, Vasilescu, Vâlcov sau Varga.

Relaţia de lucru în special cu omologul meu, copreşedintele Comisiei interguvernamentale Româno-Germane, domnul ministru delegat George Ciamba, este una foarte constructivă. Sper că guvernul Dăncilă va folosi cel târziu acest prilej pentru a lua măsurile necesare de prevenire a continuării acestor defăimări inacceptabile.

Ce măsuri concrete ar trebui să întreprindă, în opinia dvs., guvernul Dăncilă pentru a opri asemenea ieşiri ostile la adresa unei minorităţi din România, dar şi la adresa Germaniei, un stat partener în UE şi NATO?

Dacă asemenea ieşiri defăimătoare în public se întâmplă în repetate rânduri şi în mare parte necontestate de conducerea guvernului în spatiul public, şi mai ales dacă ele rămân fără consecinţe, o combatere nu pare posibilă. Chiar mai mult, combaterea lor pare nedorită de guvernanţii de la Bucureşti. Din acest motiv, între timp ele chiar sunt atribuite acestui guvern. Am fost indignat să aflu că tocmai autorul unei discriminări şi defăimări grave la adresa minorităţii germane, senatorul Liviu-Marian Pop, urmează să fie desemnat ca noul preşedinte al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, forul European de protecţie pentru minorităţi, acolo unde s-a cerut anchetarea faptelor de discriminare comise de el. O asemenea nominalizare dăunează grav imaginii României şi este un semnal regretabil pentru modul delăsător cu care sunt privite asemenea defăimări colective la adresa unei minorităţi naţionale la Bucureşti. Sper că asemenea semnale vor fi corectate fără întârziere şi că postările de genul celor publicate de doamna consilier de stat Varga nu vor rămâne în continuare fără consecinţe.

Robert Schwartz - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Master Skyfall
8.08.2019, 17:13:29

Aceasta schizofrenica comunista care a postat acele enormitati pe FB, face parte din randul etniei tiganesti. Insa , ceea ce doresc sa subliniez cu adevarat, este ca majoritatea conducatorilor de ONG, care au la conducere membri ai etniei tiganesti, au CONDAMNAT ceea ce a postat pe FB, comunista ozariana. Asta inseamna ca Mioritica este, cu chiu...cu vai....spre drumul corect, al democratiei.

+2 (4 voturi)
Ghita Bizonu'
8.08.2019, 19:39:30

Minte ca un .. german! Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR).sub inteleapta conducere a lui Klaus Werner Iohannis, a ceut si obtinut in instanta recunoasterea sa ca saucesor al Grupulului Etnic German din România (Deutsche Volksgruppe in Rumänien). Ec9o onsusi zisul Klaus a cerut sa fie recunboscut ca continuator al unei organizatii naziste. Atunci care este sucarul ? !

-2 (10 voturi)
Seby Georgiana
9.08.2019, 02:48:47

Nici un sucar uslasule. Fi pe pace. Stai linistit la locul tau. Rahova isi asteapta clienti, ca tine.

+2 (4 voturi)
Constantin G
9.08.2019, 07:03:44

Comentariu considerat abuziv.

Nirolf
9.08.2019, 07:25:27

Confuzie . Distinsa piranda care o consiliaza pe inteligenta noastra premier nu a calomiat minoritatea germana din Romania ci pe domnul K W Iohannis personal . Domnul K W Iohannis intamplator este geman , dar si daca ar fi fost chinez , rus sau american tot ar fi fost improscat cu "noroi" de "doamna" Varga , deoarece calomia se afla in arsenalul gruparii de raufacatori PSD-ALDE , prin intermediul careia isi manifesta crezurile politice . A confunda Romania , cea care l-a ales pe K W Iohannis presedinte cu gruparea de raufacatori PSD-ALDE este execiv . Se poate argumenta faptul ca poporul roman a incredintat puterea acestei grupari malefice . Poporul s-a pacalit datorita promisiunilor mincinoase ale politricienilor , dar acum s-a trezit si la ultimile alegeri (euro-parlamentare) a trimis aceasta gasca politica in plan secund . La urmatoarele alegeri soarta PSD-ALDE este pecetluita .

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (20)