Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Facebook - spaţiu public. Ce consecinţe are decizia Curţii Supreme asupra utilizatorilor popularei reţele sociale

20
3 Dec 2014 19:36:45
Autor: Claudia Spridon
Utilizatorii Facebook vor fi nevoiţi să păstreze anumite limite ale exprimării pe reţeaua socială pentru a nu suporta rigorile legii FOTO Guliver / Getty Images
Utilizatorii Facebook vor fi nevoiţi să păstreze anumite limite ale exprimării pe reţeaua socială pentru a nu suporta rigorile legii FOTO Guliver / Getty Images

O decizie luată de Curtea Supremă a stârnit controverse în mediul online şi este privită cu reticenţă de utilizatorii reţelei de socializare Facebook care numără, la ora actuală, nu mai puţin de şapte milioane de români. Concret, potrivit deciziei magistraţilor, profilul personal de Facebook este considerat spaţiu public şi nu privat, şi de aceea o persoană poate fi trasă la răspundere, fie penală, fie civilă, pentru afirmaţiile publicate acolo.

În opinia specialiştilor, sentinţa este binevenită şi i-ar putea responsabiliza mai mult pe românii cu cont de Facebook.

„Sunt nişte implicaţii în legea penală care ar trebui să ne dea de gândit cu privire la ce postăm pe Facebook. E nevoie de precauţie pentru că putem fi traşi la răspundere. Legea spune că dacă mai mult de două persoane sunt lezate de o afirmaţie a cuiva pe site-urile de socializare deja nu mai vorbim de spaţiu privat, ci de spaţiu public. Pe internet nu există spaţiu privat, prin urmare trebuie să ne abţinem de la anumite comentarii”, a explicat, pentru „Adevărul”, avocatul Diana Hatneanu, specializat în drepturile omului, reprezentant al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Justiţia se va pronunţa de la caz la caz

Specialistul susţine că decizia luată de Curtea Supremă nu se va aplica în orice situaţie. „Rămâne ca justiţia să se pronunţe de la caz la caz. Sunt nişte limite ale exprimării în spaţiul public, trebuie să reţinem că nu suntem în dormitor şi că regulile care se aplică în spaţiul nevirtual sau la adunările publice se aplică şi în mediul virtual. E ca şi cum ai scrie pe un zid”, a completat avocatul.

Discuţiile despre ce se poate posta pe reţelele de socializare fără ca utilizatorul să fie tras la răspundere au pornit încă din 2012, când un fost director de cabinet al prefectului din Târgu Mureş a postat pe pagina personală de Facebook o lozincă afişată în Germania nazistă în timpul protestelor împotriva guvernului Boc. „Arbeit macht frei” (Munca te eliberează – n.r.) a fost mesajul pentru care Mircea Munteanu Nicolae a fost sancţionat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu amendă contravenţională de 1.000 de lei, după ce reprezentanţii acestei instituţii s-a autoseziat în acest caz.

Facebook-ul, spaţiu public şi în Franţa sau Belgia

Responsabil de dosar a fost chiar preşedintele CNCD, Csaba Ferenc Asztalos. Acesta a povestit, pentru „Adevărul”, că decizia pe care a luat-o Consiliul la momentul respectiv a fost una dificilă. „Nu a fost o decizie uşoară. Am căutat cazuri similare în jurisprudenţa internaţională şi am aflat că şi Franţa şi Belgia consideră reţeaua de socializare Facebook ca fiind spaţiu public. Ideea este că aceste lucruri sunt precizate de la bun început, încă din momentul în care deschizi un cont, dar noi avem tendinţa de a nu citi termenii şi condiţiile. Când am instrumentat cazul, am luat în calcul faptul că persoana respectivă era şef de cabinet, deci era formator de opinie”, a explicat Asztalos.

Potrivit acestuia, în colimator ar putea intra nu atât persoanele obişnuite, cât persoanele publice. „Nu trebuie să exagerăm odată cu luarea acestei decizii. Vizaţi sunt formatorii de opinie, a căror afirmaţii au efecte în societate. În orice caz, trebuie să fim responsabili în exprimare”, a mai spus preşedintele CNCD, adăugând că instituţia pe care o conduce a primit sesizări cu privire la exprimările tendenţioase ale unor anumite persoane. „Nu sunt foarte multe, dar ele există”, a completat specialistul.

Sociolog: Unii vor considera decizia act de cenzură

La rândul său, sociologul Mihail Carp e de părere că cei care au cont de Facebook ar trebui să îşi asume consecinţele pentru postări. Pe de altă parte, specialistul nu înţelege cine va monitoriza afirmaţiile tuturor utilizatorilor.

„Nu cred că se va înfiinţa Poliţia Facebook. Una peste alta, decizia este normală şi de bun simţ. Chiar dacă la început vor exista ceva proteste din partea celor care vor considera hotărârea Curţii Supreme ca pe un act de cenzură, totul va reveni la normal. Dependenţa de Facebook este atât de mare încât nu cred că cineva va renunţa la profil din acest motiv. Nu cred că este o îngrădire a libertăţii de exprimare, dar poate fi o modalitate de autocenzură. La ora actuală, internetul s-a transformat într-o prelungire a spaţiului public”, a explicat, pentru „Adevărul”, Mihail Carp.

În ceea ce-i priveşte pe copii, o bună parte din utilizatorii reţelelor de socializare, sociologul spune că aceştia nu pot răspunde penal sau civil pentru postările lor, chiar dacă acestea sunt calomnii sau injurii la adresa altor persoane.
 
Psiholog: Utilizatorii obişnuiţi nu vor fi influenţaţi în vreun fel

Şi psihologul Mihai Copăceanu consideră că decizia luată de Curte Supremă nu îi va afecta în vreun fel pe utilizatorii obişnuiţi. Dar, susţine el, sentinţa instanţei supreme va avea efect în rândul persoanelor publice.

„Ar trebui să-i influenţeze pe cei care au notorietate, în condiţiile în care cuvintele lor au valoare pentru cei care le citesc postările. Vorbesc de Mircea Badea, de Mirel Palada, care au făcut fel de fel de afirmaţii pe profilul lor de Facebook. A publica pe Facebook e ca şi cum ai scrie în ziar, dacă informaţia e văzută de 5.000 de oameni. Nu poţi publica orice, ai o mare răspundere”, a conchis psihologul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

rolari
3.12.2014, 19:56:03

Eroarea CCR ! Oare ar fi prima? Deja am devenit neseriosi / neputinciosi lasand cativa ratati - pusi politic si nu profesional - sa decida. Pai, chiar daca nu sunt adept facebook, am fost creator soft vreo 30 ani! De regula site-urile de socializare iti arhiveaza datele personale, arhiva de poze etc, dupa intrebari clare - vrei sa fie private, publice etc. Ca in realitate viata privata nu mai conteaza - ca prin calculator ai introdus un "spy" in viata ta, si ca permanent esti sub lupa celor interesati - este evident si trist ! Norocul securistilor dar si al hotilor reorientati pe ... facebook - unde balta are mult peste !

+2 (6 voturi)
Adio Amenzi
3.12.2014, 20:46:04

Comentariu considerat abuziv.

calu
3.12.2014, 20:59:31

Sa inteleg ca si aici unde ne" luptam "noi,noi forumistii,este tot spatiu public?Adica ,daca-i dau o potcoava virtuala in freza lu'Tigru ma poate acuza de lovituri si alte....aplicatiuni?cineva sa ma lamureasca pentru ca-i foarte....."groasa "situatiunea.

+3 (5 voturi)
t mihai
3.12.2014, 21:15:30

Evident ca este spatiu public, din moment ce oricine poate accesa pagina chiar fara a fi logat.

+4 (4 voturi)
un_roman
3.12.2014, 23:49:41

Era si timpul! Asteptam cu nerabdare si niste legi pt bullying online. Fiecare trebuie sa-si asume ceea ce scrie/posteaza online.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (20)