Falşii revoluţionari, încolţiţi de procurori. Cum s-au împărţit certificatele de „luptător determinant“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General a deschis o anchetă în care sunt cercetaţi sute de falşi revoluţionari care ar fi dat şpagă unor funcţionari pentru a  primi titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluţie“. Titlul le aducea un plus de 2.200 de lei la indemnizaţia lunară. În acest caz a fost săltat de procurori şi secretarul de stat privind problemele revoluţionarilor

Update Fostul secretar de stat Adrian Sanda şi alte şase persoane au fost reţinuţi, miercuri noapte, de Parchetul instanţei supreme, în dosarul privind acordarea ilegală a unor titluri pentru revoluţionari, în care au fost făcute mai multe percheziţii, inclusiv la sediul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist.

Procurorii au dispus, după mai multe ore de audieri, reţinerea pentru 24 de ore a lui Adrian Sanda şi a altor şase persoane, în dosarul privind acordarea ilegală a unor titluri pentru revoluţionari.Cei şase urmează să fie prezentanţi, joi, instanţei cu propunere de arestare preventivă.

O mare parte din cele 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de „Luptător cu rol determinant în Revoluţie” nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, este concluzia unei anchete demarate miercuri de procurorii din Parchetul General. Avizarea acestor titluri de către Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) ar fi fost „urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului”. De aceea, ieri-dimineaţă, procurorii au făcut mai multe percheziţii una dintre instituţiile vizate fiind chiar SSPR. De aici a fost ridicat şi dus la audieri şi secretarul de stat Adrian Sanda.

Imediat ce a aflat ce se întâmplă premierul Dacian Cioloş a anunţat că a hotărât demiterea din funcţie a lui Sanda care fusese numit în aprilie 2014 de către premierul de atunci, Victor Ponta. El a mai condus SSPR şi în timpul Guvernului Adrian Năstase. Procurorii cercetează mai multe persoane în acest caz, pentru fapte de abuz în serviciu, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată privind acordarea titlurilor de revoluţionar.

Modificarea legislativă din 2014

Totul a început în 2014 odată cu aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 95/2014, care a modificat Legea 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987. Modificările erau în sensul introducerii unei noi categorii de revoluţionari, şi anume „Luptător cu Rol Determinant” - atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Procurorii spun că această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (CPRD) şi  Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSPR)
a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară. În schimb li s-ar fi solicitat diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de „Luptător cu rol determinant” în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

Miza: Un plus lunar de 2.200 de lei

Tot ce au făcut cei care şi-au dorit calitatea de  „Luptător cu rol determinant” a fost să mituiască persoane din cadrul SSPR şi din Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989. Miza era faptul că persoanele care aveau titlul de „Luptător cu rol determinant” beneficiau de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, acestora li s-a acordat şi o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2.200 de lei/lunar.

Cum s-au împărţit certificatele de „luptător determinant“

Povestea titlurilor de “revoluţionar cu rol determinant” începe cu o ordonanţă de urgenţă a Guvernului Ponta. Se întâmpla în decembrie 2014, când, sub motivaţia respectării adevărului istoric, Executivul hotăra crearea unei noi categorii de revoluţionari: “luptători cu rol determinant în victoria Revoluţiei Române”. Concret, ordonanţa le oferea revoluţionarilor ocazia să-şi preschimbe vechiul certificat şi, obţinând noua titulatură, să-şi recapete indemnizaţiile lunare pe care Guvernul Boc le supendase în 2012.

În mod declarativ, preschimbarea avea ca scop o triere a revoluţionarilor – breaslă plină de impostori - şi acordarea noului certificat numai celor care „în perioada 14-22 decembrie au avut un rol determinant în declanşarea şi victoria Revoluţiei, doar în localităţile în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute până la fuga dictatorului“.

„Este vorba de cei care au ieşit în stradă înainte de fuga lui Ceauşescu, în oraşe precum Timişoara, Sibiu, Cluj sau Bucureşti. Oamenii care şi-au riscat viaţa şi care au ocupat sediile puterii comuniste“, spunea pentru “Adevărul”, în august 2015, Adrian Sanda, secretarul de stat al revoluţionarilor şi omul însărcinat să coordoneze procesul de preschimbare. Numai că, pe parcursul acestui proces, lucrurile au evoluat în cel mai pur stil românesc: în textul ordonanţei au fost găsite portiţe care să permită şi introducerea revoluţionarilor din alte oraşe, titlurile de luptător determinant s-au acordat pe criterii din ce în ce mai arbitrare, iar, în această dimineaţă, Adrian Sanda a fost ridicat de procurori şi dus la audieri.

Deşi la început trâmbiţa că noile certificate vor fi acordate doar celor care au făcut Revoluţia în oraşele importante, Sanda a aprobat, ulterior, ca şi aceia care au făcut Revoluţia în oraşe precum  precum Buzău, Constanţa, Iaşi, Brăila, Turnu Severin, Craiova şi chiar Uricani să poată primi certificate de luptători cu rol determinant. Deşi în aceste localităţi a fost linişte desăvârşită până pe 22 decembrie 1989, ele au fost considerate eligibile, după ce revoluţionarii au făcut contestaţie. Argumentul a fost că, deşi în aceste oraşe n-au existat morţi sau răniţi înainte de fuga dictatorului, au existat totuşi persoane reţinute. Aşa s-a ajuns ca pe baza unei simple arestări făcute în aceste oraşe în zilele dinaintea căderii lui Ceauşescu să beneficieze zeci de persoane care au urmărit izbucnirea Revoluţiei la televizor şi abia apoi au ieşit în stradă.

Politicieni, actori, interlopi

Printre aceştia se numără şi foşti sau actuali oameni politici precum Ion Vasile (fost deputat), Radu Berceanu (fost senator şi ministru), Eugen Nicolicea (actual deputat), care au “luptat” la Buzău, Craiova şi respectiv Turnu Severin, oraşe în care nu s-a ieşit în stradă înainte de 22 decembrie. În cazul lui Ion Vasile situaţia este cu atât mai scandaloasă cu cât fostul parlamentar PSD a povestit cu gura lui, într-un interviu din “Adevărul”, că prăbuşirea regimului comunist l-a prins în faţa televizorului. 

Lista revoluţionarilor care au primit titlul de “luptător cu rol determinant” mai conţine şi alte nume cu rezonanţă, printre care Alexandru Arşinel (actor), Răzvan Theodorescu (academician, fost ministru şi senator), Gelu Voican Voiculescu (fost vicepremier şi senator), Dorel Vişan (actor), Victor Socaciu (fost deputat), Helmuth Duckadam (fost fotbalist). Deşi ar fi trebuit să aducă o primenire a breslei revoluţionarilor, certificatele de “luptător determinant” s-au acordat cu atâta nonşalanţă încât personaje precum Constantin Grancea (aflat în închisoare în momentul izbucnirii Revoluţiei) şi interlopul Aurică Iamandi (zis “Papuaşul)” au primit şi ei gratitudinea statului român. Cu toţii încasează indemnizaţii lunare de peste 2.000 de lei, suportate de la bugetul de stat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite