Fără medicamente ieftine. 3.000 de produse retrase de pe piaţă din 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

3.000 de medicamente, din care peste 2.500 sunt medicamente generice, majoritatea cu preţul sub 30 de RON, au fost retrase de pe piaţa din România începând din anul 2015.

Anunţul a fost făcut de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România care a abordat problema taxei de clawback care în opinia asociaţiei afectează preţul medicamentelor .

Astfel, asociaţia avertozează faptul că această problemăî trebuie reziolvată urgent.

”Dac nu se rezolvă clawback-ului, vom asista la o situaţie fără precedent în ceea ce priveşte disponibilitatea medicamentelor generice, precum şi la închiderea unor linii de producţie", a precizat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Asopciaţia spune că taxa clawback, care a ajuns la 26,49%, este la un nivel "total nesustenabil pentru medicamentele generice".

"Producătorii de medicamente generice plătesc, nu numai o taxă injustă pentru un consum pe care nu l-au generat, ci şi o taxă clawback crescută, ce ajunge la peste 37% la medicamentele cu preţ accesibil. Este o situaţie fără precedent în spaţiul Uniunii Europene, ca medicamentele generice să fie penalizate de o taxă atât de mare. Din anul 2015, taxa clawback s-a dublat, aceşti ani fiind pierduţi pentru România, deoarece taxa a afectat capabilităţile de investiţii ale producătorilor si disponibilitatea medicamentelor ieftine pentru pacientii romani", au comunicat reprezentanţii producătorilor de medicamente.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite