Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Fără medicamente ieftine. 3.000 de produse retrase de pe piaţă din 2015

0
8 Nov 2019 12:21:29
Autor: Calin Mihai
Medicamente
Medicamente

3.000 de medicamente, din care peste 2.500 sunt medicamente generice, majoritatea cu preţul sub 30 de RON, au fost retrase de pe piaţa din România începând din anul 2015.

Anunţul a fost făcut de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România care a abordat problema taxei de clawback care în opinia asociaţiei afectează preţul medicamentelor .

Astfel, asociaţia avertozează faptul că această problemăî trebuie reziolvată urgent.

”Dac nu se rezolvă clawback-ului, vom asista la o situaţie fără precedent în ceea ce priveşte disponibilitatea medicamentelor generice, precum şi la închiderea unor linii de producţie", a precizat Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Asopciaţia spune că taxa clawback, care a ajuns la 26,49%, este la un nivel "total nesustenabil pentru medicamentele generice".

"Producătorii de medicamente generice plătesc, nu numai o taxă injustă pentru un consum pe care nu l-au generat, ci şi o taxă clawback crescută, ce ajunge la peste 37% la medicamentele cu preţ accesibil. Este o situaţie fără precedent în spaţiul Uniunii Europene, ca medicamentele generice să fie penalizate de o taxă atât de mare. Din anul 2015, taxa clawback s-a dublat, aceşti ani fiind pierduţi pentru România, deoarece taxa a afectat capabilităţile de investiţii ale producătorilor si disponibilitatea medicamentelor ieftine pentru pacientii romani", au comunicat reprezentanţii producătorilor de medicamente.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările