FENEGRUP

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin 2011 circula informaţia că Relu Fenechiu s-ar fi dus la Cotroceni să negocieze o eventuală împrietenire a PNL-ului cu un PDL slăbit. Traian Băsescu ar fi dorit astfel o ranforsare a dreptei pe lângă un guvern din ce în ce mai lipsit de popularitate. Nu ştiu ce ar fi dorit Relu Fenechiu, care ar fi fost însoţit la întâlnire de Teodor Meleşcanu.

L-am căutat atunci întreaga zi să ne spună despre ceea ce s-a întâmplat. A fost de acord într-un târziu să vorbească la Ultima oră, doar telefonic însă. Răspunsul lui de atunci m-a uimit, mi-a rămas în minte şi îmi reapare de câte ori subiectul în discuţie este fostul ministru al Transporturilor.

Ştiu că l-am împins destul de tare în seara aceea, atât eu cât şi Corina Drăgotescu, dar Relu Fenechiu a negat cu vehemenţă orice informaţie. La un moment dat, Corina l-a întrebat apăsat despre întâmplare, amintindu-i de alte minciuni ale politicienilor. Atunci am auzit, pronunţat cu emfază, rar şi apasat pe fiecare cuvânt : “Corina, nu uita! Vorbeşti cu Relu Fenechiu!” Ştiu că mi-am muşcat buzele să nu râd. Atât de mare era discrepanţa dintre poziţionarea publică a fruntaşului liberal şi imaginea pe care şi-o construise în politică.

Mai târziu, aveam însă să înţeleg că mă înşelam. Relu Fenechiu era şi este într-adevăr un om puternic în gruparea sa. E parte la orice decizie a partidului, e constant în apropierea lui Crin Antonescu, diriguieşte tot ce înseamnă decizie politică în zona Moldovei. Ba chiar are anvergura pentru a susţine un proiect de genul unei autostrăzi între Transilvania şi Moldova. Asta în paranteză fie spus, e un proiect pentru care multă lume l-ar vota.

Dar Relu Fenechiu şi-a arătat puterea atunci când s-a impus ministru în ciuda tuturor avertismentelor primite de la UE şi de la Preşedinţie. Înclin să cred că fără el, guvernul Ponta s-ar fi construit greu înspre deloc. Niciun liberal nu ar fi avut curajul să-i spună că le stă în cale. Iar Ponta l-a înghiţit pe nemestecate pentru că era ultimul scandal de care ar mai fi avut nevoie în coaliţie. Nu uitaţi că atunci s-a negociat până la ruperea Uniunii, mai ales că premierul a tăiat pe şest mai tot ce era important prin ministerele liberalilor. Aşa a ajuns Relu doar ministrul trenurilor.

Doar că ambiţiile şi banii lui Fenechiu sunt acum pe cale să-i îngroape pe toţi. În primul rând pe premier care are obligaţia să şi-l asume, ca şi pe ceilalţi revocaţi din guvernele sale. Toate numirile în Guvernul României sunt responsabilitatea prim-ministrului. El e cel care trebuie să urmărească şi efectele pe termen lung ale actelor sale. Victor Ponta e un om curajos, care de multe ori merge înainte sperând că soluţia i se va arăta pe parcurs. Nu e cazul aici, unde s-a izbit violent de zid.

De neînţeles şi atitudinea la aflarea deciziei. De ce nu a anunţat Ponta apăsat că cere revocarea lui Fenechiu? Ce-i datorează lui sau liberalilor de s-a purtat cu mănuşi? De ce această loialitate care nu-i foloseşte? Mi-e teamă că premierului îi e mai dragă coaliţia şi parteneriatul cu liberalii, decât măsurile care fac o societate să funcţioneze.

Crin Antonescu ne-a dat încă o dată măsura viitorului preşedinte al României. Nu poate asuma nicio vinovăţie, nu vede nicio culpă în propria ogradă. Ba mai mult, spre deosebire de Ponta nici nu iese în faţa jurnaliştilor pentru a răspunde la câteva întrebări. Reacţia şefului Senatului, a co-preşedintelui Uniunii s-a consemnat într-o intervenţie telefonică la Antena3, de unde înţelegem că Băsescu e de vină.

Nu ştiu cât şi până unde poate duce domnul Antonescu discursul împotriva unor instituţii ale statului. De la gradul său de popularitate orice discurs de acest tip e distrugător. Ce fel de Românie vrea să moştenească? Cum va putea ca preşedinte să-i reunească pe români şi să le dea încredere? Sau poate vrea să fie jucător şi atunci trebuie să o ştim.

În fine, salutări şi marilor bărbaţi din PNL, care în momentul crizei, au dispărut. Să nu apară niciunul dintre voi la partid, la o televiziune, oriunde, să dea un răspuns? Să ne spună că au pregătit un ministru înlocuitor, că dincolo de orice, îşi fac treaba şi guvernarea merge mai departe. Şi se spune că voi conduceţi România...

Cam aşa arată grupul lui Fene. În ceea ce-l priveşte, îi mai rămâne un grad de judecată unde îşi poate arăta nevinovăţia. Până atunci, poate face un gest de bărbat politic, invitându-i pe toţi cei din jurul său să respecte decizia justiţiei şi instituţiile statului. E minimul pe care-l mai avem noi ca societate şi locul de unde se mai poate construi câte ceva.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite