Filmul tragediei în care a fost împuşcat poliţistul din Timiş Cristian Amariei. Cine va răspunde pentru moartea agentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Lepa FOTO Pressalert.ro

Nouă ofiţeri de poliţie sunt cercetaţi de conducerea Poliţiei Române pentru moartea poliţistului Cristian Amariei care a fost împuşcat în misiune cu două gloanţe de urmăritul internaţional, Marcel Lepa, căutat pentru tâlhărie. A fost dezvăluit filmul acţiunii de prindere a tâlharului Marcel Lepa.

Astfel, pe lista neagră pentru moartea poliţistului au ajuns şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, adjunctul acestuia pe linie de ordine publică, şeful Serviciului Investigaţii Criminale, şeful Poliţiei Oraşului Recaş, şeful Servicului de Logistică, agentul din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – Compartimentul Urmăriri, care avea în lucru dosarul urmăritului, adjunctul şefului I.P.J. Timiş pe linie de poliţie judiciară, şeful Serviciului de Ordine Publică şi doi agenţi din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Compartimentul Urmăriri.

Filmul tragediei

Conducerea Poliţiei Române a dat publicităţii şi filmul evenimentelor care au dus la tragedia din 2 iunie. 

Potrivit anchetei, pe 2 iunie, ora 13:56, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Timiş a fost sunat de un agent din subordine, care i-a comunicat că deţine o informaţie de la o sursă potrivit căreia urmăritul Marcel Lepa se află în localitatea Izvin, judeţul Timiş, fiind observat într-un autoturism cu număr de Vrancea.

„În acest context, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale a dispus constituirea unei echipe pentru verificarea informaţiei, alcătuită din agentul care o primise de la o sursă şi un alt agent din cadrul aceluiaşi serviciu. De menţionat faptul că cei doi agenţi erau în timpul liber, iar şeful serviciului nu l-a informat pe inspectorul şef al IPJ Timiş cu privire la acest demers”, arată oficialii Poliţiei.

Agentul care primise informaţia de la o sursă s-a deplasat la sediul I.P.J.Timiş, de unde a ridicat pistolul din dotare, marca STECHKIN, calibru 9 mm, având un încărcător cu 20 de gloanţe, o pereche de cătuşe, copii ale mandatului de executare a pedepsei cu închisoarea, precum şi autoturismul de serviciu Dacia Duster, „fără să se doteze cu vestă antiglonţ, deşi existau la nivelul compartimentului două articole de acest gen”.

Primind aprobarea şefului, agentul a discutat telefonic cu colegul său, l-a preluat pe acesta de pe o stradă din municipiul Timişoara şi s-au deplasat împreună în localitatea Izvin. Cel de-al doilea poliţist nu avea asupra lui nici pistol, nici cătuşe, nici vestă antiglonţ, spun sursele citate. 

La ora 14:10, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale a solicitat poliţiştilor rutieri şi de ordine publică, sprijin în vederea opririi în trafic a autoturismului cu număr de Vrancea, verificarea lui şi a ocupanţilor acestuia.

Solicitarea s-a transmis printr-un mesaj pe grupul de WhatsApp în care sunt 41 de ofiţeri cu funcţie de conducere de la nivelul inspectoratului.

De asemenea, pe timpul deplasării, poliţistul care plecase în misiune fără dotarea corespunzătoare a contactat telefonic un agent din cadrul Poliţiei Oraşului Recaş, care se afla în serviciul de patrulare, împreună cu poliţistul Cristian Amariei.

Cu acest prilej, i-a solicitat sprijin pentru depistarea şi prinderea urmăritului care se afla pe raza lor de competenţă.  

În jurul orei 14:20, poliţiştii din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale au ajuns în oraşul Recaş.

La ora 14:36, şeful Poliţiei Oraşului Recaş l-a contactat pe şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, context în care l-a informat că autoturismul căutat se află în atenţia lor.

În jurul orei 14:50, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, după ce au identificat locul unde se afla bărbatul urmărit, l-au observat pe acesta în curtea unui imobil ce avea porţile de acces auto deschise, lucrând la roata unei maşini.

„Ca urmare a acestui fapt, agenţii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au solicitat sprijin colegilor din cadrul Poliţiei  Oraşului Recaş, cu care vorbiseră anterior, context în care aceştia s-au deplasat la faţa locului. La ora 14:55, agenţii de poliţie din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au blocat cu autoturismul de serviciu intrarea în curtea imobilului, surprinzând persoana urmărită în timp ce se deplasa spre maşina la care lucra. În acest timp, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Recaş au asigurat perimetrul exterior al imobilului, fiecare pe câte o latură stradală a acestuia (casa este fără etaj şi are două  laturi la stradă: una la drumul naţional şi alta la o stradă din localitate). După acest moment, unul dintre poliţiştii de la Compartimentul Urmăriri din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale a coborât din autoturism, l-a somat Lepa Ionel să se oprească, însă acesta nu s-a supus indicaţiilor şi s-a refugiat în imobil, blocând uşa, astfel că agenţii de poliţie nu au reuşit să pătrundă în casă”, mai arată comunicatul Poliţiei. 

Fuga

Ulterior, poliţistul de la urmăriri care nu avea pistol asupra sa a rămas în dreptul uşii de acces în imobil, iar colegul său, de la urmăriri, s-a deplasat în faţa casei, context în care ambii au auzit mai multe focuri de armă, crezând iniţial că poliţiştii de la ordine publică (respectiv cei de la Poliţia Oraşului Recaş) au deschis focul asupra persoanei urmărite. 

Imediat, cei doi au ieşit pe poartă, în exteriorul curţii imobilului şi au constatat că Lepa sărise pe geam, în exteriorul casei, iar Cristian Amariei era căzut, fiind rănit, înspre acesta venind colegul său de la ordine publică.

În acest timp, persoana urmărită a fugit spre o staţie de carburant dezafectată. Având în vedere că Lepa încerca să îşi asigure scăparea, poliţiştii de la urmăriri au pornit după acesta. Persoana urmărită a fugit înspre staţia de carburant unde a executat mai multe focuri de armă către unul dintre poliţiştii de la urmăriri, care a răspuns prin folosirea armamentului din dotare. 

După schimbul de focuri, Lepa a traversat drumul naţional şi a escaladat un gard de beton aflat în curtea unei societăţi comerciale, fiind urmărit în continuare de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale. 

În curtea societăţii comerciale, persoana urmărită s-a blocat între un gard şi peretele unei clădiri. În aceste circumstanţe a avut loc un schimb de focuri între poliţist şi urmărit, soldat cu rănirea lui Lepa Ionel, în zona umărului stâng. 

Cu toate acestea, el a reuşit să sară gardul de beton în exteriorul societăţii comerciale, unde se afla un teren viran acoperit cu vegetaţie, el fiind urmărit, în continuare, de cei doi poliţişti.

Lepa a escaladat gardul unei grădini, mai târziu a sărit în curtea unui alt imobil şi a executat un foc de armă în direcţia unuia dintre poliţiştii aflaţi pe urmele sale. 

Când agentul a ajuns la imobilul unde se afla Lepa, l-a observat urcând într-un autoturism de culoare albastră şi a început deplasarea cu acesta, încercând să iasă din curte pe poarta imobilului. 

Cu această ocazie, poliţistul a executat 4 focuri cu pistolul din dotare, după care a rămas fără muniţie. 

„Ca urmare a folosirii armamentului de către agentul de poliţie, persoana urmărită a pierdut controlul volanului şi a intrat într-un gard de dimensiuni reduse, astfel că nu şi-a mai putut continua deplasarea. Totodată, Lepa a rămas circa 1 minut în autoturism, după care a coborât şi a executat un foc de armă în direcţia poliţistului, care s-a refugiat după uşa de la intrare în imobil. Ulterior, persoana urmărită a fugit prin grădina imobilului şi a sărit gardul spre un teren viran acoperit cu vegetaţie de aproximativ 1,5 m”, povestesc oamenii legii.

Agentul de poliţie a încetat urmărirea deoarece nu mai avea muniţie, iar după aproximativ 10 - 15 minute au venit alte forţe în sprijinul său. 

În intervalul în care poliţistul l-a urmărit pe Lepa Ionel Marcel în curtea imobilelor şi în zona grădinilor, colegul său s-a deplasat în urma acestora, la mică distanţă.

„În urma misiunii din data de 02.06.2019, efectuată pentru prinderea persoanei urmărite Lepa Ionel Marcel, a rezultat decesul colegului nostru Amariei Cristian din cadrul Poliţiei Oraşului Recaş şi rănirea uşoară, prin împuşcare în piciorul drept a unuia dintre poliţiştii de la urmăriri (este vorba despre cel care avea pistol asupra sa)”, arată Poliţia Română.

Constatări generale ale comisiei care a efectuat verificările

Poliţistul Cristian Amariei nu avea vestă antiglonţ, iar pentru efectuarea misiunii a utilizat un pistol Carpaţi cal. 7,65 mm, fabricat în anul 1994. De asemenea, colegul său, de la Poliţia Oraşului Recaş, avea asupra sa un pistol de aceeaşi marcă. Ambii poliţişti aveau câte două încărcătoare a câte 6 cartuşe fiecare.

De asemenea, verificările comisiei mai evidenţiază faptul că, la nivelul I.P.J Timiş, majoritatea vestelor antiglonţ fuseseră distribuite la structurile operative, dar 14 s-au repartizat cu ocazia misiunii de prindere a criminalului, acestea aflându-se, până la acel moment, în depozitul inspectoratului.

„Practic, la data de 02.06.2019, Serviciul de Investigaţii Criminale avea în dotare 10 veste antiglonţ, dintre care două erau repartizate la Compartimentul urmăriri. Cu toate că, la momentul debutului misiunii, vestele antiglonţ nu erau utilizate de alţi colegi, fiind disponibile, cei doi agenţi de poliţie care s-au deplasat în localitatea Recaş nu le-au preluat pentru a le avea asupra lor şi a le utiliza. 

Totodată, din verificările efectuate a rezultat faptul că Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş i-au fost repartizate, până la 02.06.2019, 15 maiouri antiglonţ şi antiînjunghiere”, subliniază conducerea Poliţiei. 

Nu în ultimul rând, în urma verificărilor efectuate la IPJ Timiş, care au vizat, pe lângă misiunea din data de 2 iunie 2019, şi alte aspecte, au mai fost constatate deficienţe, inclusiv pe linia exercitării actului managerial, potrivit Poliţiei.

„Deşi nu sunt în legătură de cauzalitate directă cu tragicul eveniment, acestea denotă o lipsă de implicare în coordonarea efectivelor din subordine (ex. aspecte care ţin de planificarea muncii, documente strategice întocmite formal etc). Deşi a luat cunoştinţă informal despre debutul acţiunii, prin mesajul postat şeful Serviciului de Investigaţii Criminale şi a observat că acesta din urmă angrena şi alte structuri din cadrul inspectoratului, şeful Poliţiei Timiş nu s-a implicat în actul de relaţionare cu unităţile subordonate, până la momentul în care a aflat de producerea tragediei. Referitor la repartizarea vestelor antiglonţ şi antiînjunghiere, a stabilit această activitate în sarcina şefului Serviciului de Logistică, însă nu a urmărit ulterior  distribuirea efectivă a acestora la structurile subordonate”, atrage atenţia conducerea Poliţiei.

Ce mai spune Poliţia Română: 

„Constatări care îl privesc pe adjunctul şefului I.P.J. Timiş

A aprobat, ulterior desfăşurării acţiunii din data de 02.06.2019, Planul întocmit la data de 04.06.2019 de către şeful Serviciului de Investigaţii Criminale, pentru a conferi un caracter de legalitate intervenţiei în care şi-a pierdut viaţa un poliţist. 

Aspecte rezultate din analiza dosarului persoanei urmărite, instrumentat de către un agent din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, Compartimentul Urmăriri:

Având în vedere mandatul de executare a pedepsei închisorii emis de instanţa de judecată, la nivelul acestui serviciu a fost constituit dosarul persoanei urmărite Lepa Ionel Marcel, şi repartizat unui agent din cadrul Compartimentului Urmăriri.

Poliţistul a întocmit documentaţia iniţială conform prevederilor legale în vigoare, sprijinit de verificările efectuate de lucrătorii Poliţiei Municipiului Lugoj, întrucât persoana urmărită avea domiciliul pe raza acestei localităţi.

Din analiza dosarului a rezultat că, deşi a avut date şi informaţii care puteau fi valorificate, acesta nu a procedat în consecinţă. 

Totodată, s-a constatat că, la dosarul persoanei urmărite, de la data înregistrării acestuia şi până la data producerii evenimentului, nu se regăseşte fişa de cazier a numitului Lepa Ionel Marcel, aceasta fiind emisă şi anexată post-eveniment, la data de 03.06.2019.

De asemenea, la dosar nu exista nicio informaţie cu privire la faptul că urmăritul ar fi fost în posesia unei arme de foc.

Constatări care îl vizează pe şefului Poliţiei Oraşului Recaş

Deşi anterior incidentului din data de 02.06.2019 deţinea date cu privire la posibila implicare a utilizatorului autoturismului cu număr de Vrancea, în comiterea de fapte ilicite pe raza oraşului Recaş, acesta nu a efectuat demersuri suficiente în vederea documentării activităţii infracţionale a celui în cauză, a identificării lui, astfel încât, la momentul intervenţiei, aceasta să se fi realizat cu asigurarea tuturor măsurilor poliţieneşti necesare.

De menţionat faptul că, anterior, Lepa s-a sustras unei eventuale legitimări, dând naştere prezumţiei rezonabile că este predispus la comiterea de fapte antisociale. 

Practic, în data de 25.05.2019, în jurul orei 08:30 - 09:00, şeful Poliţiei Oraşului Recaş, alături de un agent din subordine, în timp ce se deplasau pe raza localităţii, a observat, pe sensul opus, autoturismul cu număr de Vrancea, despre care cunoşteau faptul că aparţine unui posibil autor de infracţiuni.

Poliţiştii au întors autospeciala inscripţionată, fără a pune în funcţiune semnalele sonore şi acustice, încercând să se apropie de autoturismul în cauză, pentru a-l opri, dar conducătorul auto a accelerat şi a reuşit astfel să se îndepărteze.

Urmărirea s-a realizat pe o distanţă de aproximativ de 4-5 km, până în apropierea localităţii Izvin, operaţiunea finalizându-se fără oprirea autoturismului urmărit.

Aşadar, că existau suficiente indicii cu privire la modul de acţiune a lui Lepa, însă ele nu au fost valorificate corespunzător.

La nivelul şefului Serviciului de Logistică din cadrul IPJ Timiş

Acesta nu a iniţiat măsurile necesare pentru predarea efectivă a tuturor echipamentelor de protecţie individuală şi nici nu a informat conducerea inspectoratului cu privire la acest aspect”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite