Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Filmul tragediei de la Spitalul „Victor Babeş”. Cum i-ar fi ucis doi angajaţi ai unităţii medicale pe pacienţii COVID internaţi în TIR-ul ATI

6
16 Jun 2021 15:54:11
Autor: Cristina Morozan
Cercetările vizează fapte de ucidere din culpă, după ce pe 12 aprilie au murit la spital trei persoane în urma unor porbleme cu instalaţia FOTO Inquam Photos / George Calin
Cercetările vizează fapte de ucidere din culpă, după ce pe 12 aprilie au murit la spital trei persoane în urma unor porbleme cu instalaţia FOTO Inquam Photos / George Calin

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au anunţat, miercuri, că cei doi angajaţi ai Spitalului Victor Babeş, reţinuţi în cazul pacienţilor decedaţi în unitatea mobilă ATI, sunt acuzaţi de ucidere din culpă. Procurorii vor cere arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor doi.

Din probele administrate până în prezent, procurorii transmit că „la data de 12.04.2021, în intervalul orar 16:55-16:57, aflându-se in exercitarea atribuţiilor de serviciu, unul dintre angajaţii reţinuţi a manipulat în mod necorespunzător elementele componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalaţiei Unităţii Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creşterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari”. 
 
Acest lucru a avut drept consecinţă oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi in salonul ATI al unităţii medicale mobile, conducând astfel la decesul a trei pacienţi. În acelaşi timp, celălalt angajat reţinut ieri este acuzat că nu a asigurat funcţionarea in parametrii tehnici corespunzători a instalaţiei de oxigen a cărei presiune s-a situat la valori ridicate mai multe zile. 
 
„A determinat astfel funcţionarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienţilor internaţi în salonul ATI al unităţii mobileîn afara parametrilor optimi. În acest context, la data de 12.04.2021, constatându-se necesitatea reducerii presiunii de oxigen, la ora 16:54, întrucât nu se mai afla la locul de muncă, susnumitul i-a solicitat subalternului său să se deplaseze la camera tehnică a unităţii mobile şi să reducă presiunea oxigenului din instalaţie, fără a-l fi instruit corespunzător în prealabil asupra principilor de funcţionare a instalaţiei”, explică procurorii.
 
Reacţia oficialilor spitalului
 
La rândul ei, conducerea spitalului precizează că angajaţii Serviciului tehnic din cadrul spitalului, reţinuţi, îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi. „Ancheta fiind în derulare, conducerea spitalului şi întreg personalul medical şi auxiliar din cadrul unităţii sanitare vor continua să sprijine autorităţile competente în vederea aflării depline a adevărului”, arată sursa citată.
 
Reamintim că trei pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2 au murit în luna aprilie după o defecţiune la TIR-ul ATI - unitatea mobilă de Terapie Intensivă - de la Institutul „Victor Babeş” din Bucureşti, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen a pacienţilor.
 
 
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Dan Andy
16.06.2021, 16:05:25

Bravos, au gasit acarii Paun! 😂

-3 (5 voturi)
defu gabi
16.06.2021, 20:16:30

Evident... Responsabilitatea trebuie pasata intotdeauna la altii...

-4 (4 voturi)
Flogea Aurelu
16.06.2021, 16:25:18

A facut Dorel ordine. Cum naiba bre, sa faci parte din "departamentul tehnic si de intretinere" si sa nu ai idee cum se deschide sau inchide un robinet? In loc sa reduci presiunea, du ii dai blana de intra sistemul de protectie peste si inchide automat tot? Oricum, cine a proiectat asa ceva merita si el inchisoare. Nu se poate ca o instalatie de care depinde viata unui om sa fie scoasa din functiune doar pentru ca cineva mareste presiunea in sistem. Exista sistem redundante, etc. Nu e semafor sa il pui pe galben intermitent cand ii pica un condensator de pe placa de integrate.

-2 (6 voturi)
KalmM
17.06.2021, 10:05:07

Chiar si un om cu doua clase primare stie sa puna un regulator de presiune la butelia de acasa.

-6 (8 voturi)
GRIGORIU Grieg
17.06.2021, 12:51:55

In principiu ai dreptate. Dar nu stim detalii daca e o eroare de proiectare, de instalare, de operoare sau mai multe, suprapuse. Imi amintesc de un profesor de la facultate care spunea ca prostii sunt foarte inteligenti (pe urma explica de fapt ca sunt mai degraba ingeniosi). Avem niste aparate pentru cercetare in domenuil rezonanta magnetica nucleara, foloseau sute de amperi cand le energizai si aveau un circuit de racire cu apa. Apa nu avea intotdeauna presiunea necesara si aparatele aveau niste senzori care detectau un debit prea mic si refuzau sa porneasca. Unii care voiau sa-si faca experimentele le-au modificat si au scos din circuit acei senzori. Aparatele functionau dar se supraincalzeau si alti senzori detectau asta si le opreau dupa ce temperatura depasea o anumita valoare. Au scos din circuit si acei senzori. Pana la urma aparatul de RMN a luat foc. E de vina producatorul (care a instalat diversi senzori pe aparat dar poate trebuia sa-i faca mai greu de dezactivat) sau utilizatorul care a scos senzorii din circuit ? Daca prostii ar folosi aceasi energie ca sa rezolve problema corect, de la origine si nu prin carpeli si modificari, ce bine ar fi.

+5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările