Filosoful Mihai Şora, internat la terapie intensivă. Soţia scriitorului: „A fost operat de urgenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filosoful Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, a fost supus unei intervenţii chirugicale joi după-amiază şi este internat în spital, potrivit soţiei sale.

„Doctorii au făcut un adevărat miracol şi le suntem profund recunoscători. Acum l-au dezintubat. Aşteptăm să se trezească. În momentul de faţă este încă la terapie intensivă", este mesajul pe care jurnalistul Ionuţ Iordăchescu l-a primit de la soţia scriitorului, cu permisiunea de a-l transmite mai departe. 

Contactată de Adevărul, soţia filosofului ne-a confirmat informaţia şi a declarat că a fost operat de urgenţă joi, în urma unor complicaţii. „Se află la terapie intensivă, se recuperează acum, a fost dezintubat şi respiră singur. Nu ştiam că va intra în operaţie, a fost atât de urgent, că medicii nu au mai stat să aştepte. A avut câteva complicaţii, a fost pe fondul stresului, ceva probleme la colecist, dar s-a terminat cu bine. Noi am crezut că sunt probleme cardiace, dar inima a fost puternică, a rezistat şi asta este cel mai important. L-am văzut şi e bine, se recuperează“, a declarat Luiza Palanciuc Şora pentru Adevărul. 

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias din Capitală, Silvius Negoiţă, a precizat, pentru Mediafax, că Mihai Şora este conştient după operaţie. „A fost o operaţie complicată pentru că de vină este şi vârsta, de 101 ani. Se recuperează”.

Presa franceză a scris despre Mihai Şora că a devenit în câteva luni „portavocea mobilizării societăţii civile" împotriva „abaterilor“ guvernării din România. 

Cu pălărie neagră, haine sobre, el luptă alături de mulţimea care acuză puterea din România că vrea să pună lacăt justiţiei. Politicos, se înclină de fiecare dată când un manifestant vine să-i strângă mâna, a scris AFP.

Născut în noiembrie 1916, Şora a studiat în Franţa, apoi a lucrat între 1945 şi 1948 ca cercetător la CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) de la Paris. 

În 1948, revine în ţara natală, devenită un satelit al Uniunii Sovietice, gândind să mai rămână doar zece zile. Însă, regimul comunist îl împiedică să plece din nou. Fiu al unui preot, într-o ţară care a predicat ateismul, a fost de mai multe constrâns să abandoneze munca sa ca scriitor şi publicist şi să se supună rigorilor regimului totalitar. 

Când nu este în stradă, printre protestatarii #rezist, scrie pe pagina sa de Facebook, care a adunat peste 100.000 de urmăritori, mesaje politice pline de umor. Ultima postare este de miercuri, înaintea votului pe moţiunea de cenzură.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite