Finalul guvernării teleghidate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Era „guvernelor Dragnea“, aceste consumabile în folosul unui singur om, ar trebui să se sfârşească miercuri în Parlament. Experimentul premierilor teleghidaţi din Kiseleff a eşuat şi orice continuare pe aceeaşi linie a şefilor de guvern docili, fără personalitate şi incompetenţi este toxică pentru ţară.

Palatul Victoria a fost, până în 2017, un centru de putere. Nu degeaba Guvernul întruchipează „puterea executivă“. Însă de la câştigarea alegerilor de către PSD, Guvernul este doar un instrument cu care Liviu Dragnea îşi rezolvă diferite probleme personale. Îşi angajează la stat oastea cu care taie şi spânzură apoi în partid, ajută cu subvenţii ferme de porci din Teleorman care este evident că nu sunt ale lui sau ale rudelor, încearcă modificări la legislaţia penală care să-l scape de efectele condamnărilor mai vechi sau mai noi.

Premierii duşi de mână la birou s-au dovedit cârpe cu care Liviu Dragnea a condus ţara într-o fundătură. Din puterea pe care ar trebui să o aibă un prim-ministru al Guvernului României nu a rămas decât o biată păpuşă stricată care citeşte de pe foi comunicate de presă fără să înţeleagă o boabă din ce face sau din ce ar trebui să facă un şef de guvern. Dragnea a golit funcţia de prim-ministru de sens şi putere pentru că prima condamnare nu l-a lăsat să o ocupe el. Aşa a început să impună ideea că deja maculatura numită „program de guvernare“ a devenit mai importantă decât persoana care conduce guvernul. Că deciziile nu se iau în Palatul Victoria ci la partid. Că nu contează numele premierului ci ordinele lui Dragnea. Că sutele de demnitari rotiţi prin ministere sunt datori cu explicaţii doar conducerii PSD şi nu cetăţenilor.

Premierii de paie ai PSD, goliţi de putere, s-au mişcat doar într-un ţarc desenat de Liviu Dragnea care nu ştim dacă le-a dat voie să-şi aleagă măcar meniul cât timp au fost la Palatul Victoria. Premierii României din 2017 până azi nu au mai contat nici extern. Cele mai importante vizite pe care le-au făcut au fost la Buxelles ca să dea explicaţii pentru derapajele de la statul de drept. S-au mai plimbat prin Israel, de mână tot cu şeful PSD, ca el să arate că îi controlează inclusiv prin GPS.

În acest moment, singura şansă ca funcţia de prim-ministru să redevină relevantă este ca doamna Dăncilă să pice cu zgomot la moţiunea de cenzură, să-şi citească punctajul de rămas-bun, iar noul premier să nu mai fie ales de Liviu Dragnea dintre cei mai incompetenţi soldaţi pe care îi are în jurul său.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite