Reacţii ale politicienilor după izbucnirea de violenţe la proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi politicieni au reacţionat după ce violenţe au izbucnit la protestele din Capitală, miercuri, între mai mulţi instigatori şi Jandarmerie. Premierul Sorin Grindeanu a declarat că un protest paşnic s-a transformat într-unul violent din cauza unor "grupări", Primarul Capitalei Gabriela Firea a criticat politicienii care au participat la protestele neautorizate, iar Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat că retrăieşte Colectiv.

Grindeanu: Un protest paşnic s-a transformat într-unul violent. Trăim zile în care manipularea atinge cote alarmante

 

Premierul Sorin Grindeanu a comentat, joi, pe Facebook, protestele din ţară pe tema modificării Codurilor penale, afirmând că, din păcate, un protest paşnic s-a transformat într-unul violent din cauza unor "grupări", şi a spus că respectă dreptul oamenilor de a manifesta, dar în aceste zile "manipularea atinge cote alarmante".

"Din nefericire, un protest paşnic s-a transformat, în această seară, într-unul violent. De la bun început, ţin să precizez că respect dreptul românilor de a protesta. Trăim, însă, zile în care manipularea atinge cote alarmante. Cum spuneam, din păcate, în această seară, situaţia a degenerat şi vorbim despre doi jandarmi şi trei protestatari răniţi care se află la spital pentru îngrijiri medicale. Fac un apel la calm şi la o informare corectă a românilor care sunt îngrijoraţi de situaţia de astăzi. Mulţumesc Jandarmeriei Române pentru modul în care a acţionat în această seară, convins fiind că totul ar fi decurs normal dacă anumite grupări nu ar fi recurs la violenţă", a scris Grindeanu, pe Facebook.

Firea: Politicienii care au participat la protestele neautorizate au o responsabilitate morală pentru ce s-a întâmplat

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, la Antena 3, că politicienii care au participat la protestele "neautorizate" din Piaţa Victoriei au o "responsabilitate morală" pentru violenţele care au avut loc în timpul manifestaţiilor, iar protestatarii paşnici trebuie să se delimiteze de cei violenţi.

"Cei care reprezintă domeniul politic şi au participat la aceste mitinguri neautorizate au de asemenea o responsabilitate morală pentru ceea ce se întâmplă în această seară", a spus ea.

Firea a adăugat că imaginile din Piaţa Victoriei "ne dau cu mulţi ani în urmă". Ea a făcut apel la protestatarii paşnici să se delimiteze de cei violenţi, "care în mod evident au venit pregătiţi pentru a ataca forţele de ordine şi instituţiile democratice".

"Suntem cu toţii în stare de alertă, comunicăm cu instituţiile responsabile în securitatea cetăţenilor din Capitală sau a celor care ne tranzitează oraşul, turişti, diplomaţi, alte persoane. Este regretabil tot ce se întâmplă. Nu asta înseamnă manifestaţie paşnică, să protestezi pentru un obiectiv, pentru o opinie", a spus ea.

Un grup izolat de câteva zeci de persoane din Piaţa Victoriei a aruncat cu sticle, cu torţe şi cu petarde spre jandarmi, care au intervenit cu gaze lacrimogene. Forţe de la Brigada Specială de Intervenţie şi reprezentanţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns în Piaţa Victoriei, în urma incidentelor provocate de două grupuri izolate. Doi jandarmi şi doi protestatari au fost duşi, miercuri seară, la spital, în urma violenţelor din Piaţa Universităţii, a anunţat secretarul de stat Raed Arafat, care a precizat că starea lor nu este gravă. Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei din Capitală care, la un moment dat, ajunsese la 120.000 a început să scadă, ajungând acum la aproximativ o mie.

Olguţa Vasilescu: Cei care au venit cu copii să realizeze că sunt iresponsabili. Retrăiesc Colectiv

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a comentat, la Antena 3, violenţele din Piaţa Victoriei, afirmând că protestatarii care au venit cu copii la miting ar trebui să realizeze că sunt "iresponsabili", pentru că este o "zonă de război", şi a afirmat că retrăieşte momentele de la protestul pentru Colectiv, când Guvernul Ponta a demisionat, pentru că este o "coincidenţă" prea mare.

"Cei care au venit cu copiii la miting ar trebui să îşi dea seama că sunt iresponsabili, să îşi scoată copiii din această zonă, care este practic de război", a afirmat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Ea a spus că "retrăieşte scenariul de la Colectiv" din 2015, provocate de protestele care au dus la căderea Guvernului Ponta, mai ales după incendiul care a avut loc în clubul Bamboo. "Iată un nou incendiu. (...) Mi se pare coincidenţa mult prea mare", a spus ea.

Manifestaţia din Piaţa Victoriei - unde până la 120.000 de oameni au protestat faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificarea codurilor panele - s-a încheiat brusc. În ultimele ore au avut loc incidente provocate de grupuri izolate de persoane, care au aruncat cu sticle, torţe şi petarde, forţele de ordine ripostând cu gaze lacrimogena. Doi jandarmi şi doi protestatari au duşi la spital în urma violenţelor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite