Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Fiscul a recuperat doar 11.000 de euro de la Dan Voiculescu de la începutul anului. Au mai rămas peste 50.000.000 de euro

14
24 Jul 2019 18:55:59
Autor: Laurenţiu Sirbu
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

În ultimii doi ani, sub guvernarea PSD-ALDE, Fiscul a reuşit performanţa de a recupera circa 400.000 de euro de la inculpaţii din dosarul ICA, printre care şi Dan Voiculescu, în contul prejudiciului de 60 de milioane de euro. De la începutul acestui an, suma recuperată este puţin peste 10.000 de euro.

Astfel, dacă în iulie 2017, prejudiciul recuperat era de 39.130.106 lei, doi ani mai târziu, în mai 2019, au fost recuperaţi 41.043.108 lei, adică circa 8,7 milioane de euro. „Acest caz arată că statul român îşi împarte cetăţenii în două categorii, cei care sunt egali în faţa legii şi cei care sunt deasupra ei. Dan Voiculescu face invariabil parte din a doua categorie. Modul în care este tratat dosarul de recuperare a acestui prejudiciu este scandalos. În contextul în care vorbim de o hotărâre judecătorească definitivă, este edificator cum instituţiile statului decid să nu aplice legea pentru cei care fac parte din apanajul actualei puteri”, este de părere Ioan Stanomir, profesor de drept constituţional la Universitatea Bucureşti.

Senatorul USR, Edward Dirca, preşedinte al Comisiei pentru Constituţionalitate şi membru al Comisiei Juridice a criticat recent incapacitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) de a valorifica bunurile confiscate, în contextul în care recent ANAF a renunţat la preluarea gratuită a fostelor clădiri Grifco, ce i-au aparţinut lui Dan Voiculescu. „Incapacitatea instituţiilor statului de recuperare şi valorificare a prejudiciului şi bunurilor recuperate în acest dosar este cel puţin suspectă. Cine ştie, poate se iveşte o cale extraordinară de atac prin care acest dosar se poate rejudeca, lucru care nu este imposibil de imaginat ţinând cont de recentele decizii ale Curţii Constituţionale. Vorbim de o aşteptare suspectă. În loc să fie valorificate, toate aceste bunuri se degradează şi statul pierde bani prin costurile cu paza şi întreţinerea acestora”, a declarat senatorul.

Dan Voiculescu a fost condamnat în 2014 la 10 ani de închisoare pentru că a pus mâna fraudulos pe terenurile şi clădirile fostului Institut de Chimie Alimentară. Judecătorii au stabilit că Voiculescu a reuşit prin manopere complicate să cumpere cu 100 de mii de euro terenuri şi clădiri ce valorau 8 milioane de euro la data privatizării ICA în 2003, şi peste 60 de milioane de euro la data finalizării rechizitoriului, în 2008. 

La data pronunţării sentinţei definitive, omul de afaceri nu a mai avut mare lucru pe numele lui. Fiscul a mai găsit doar 2.347.216 lei, acţiuni Grivco la Crescent, plus 6 terenuri în Buftea şi 100.000 de euro într-un cont al companiei Crescent Commercial. Abia pe 31 decembrie 2023, Fiscul ar mai putea recupera nişte bani atunci când devin scadente două împrumuturi acordate de Dan Voiculescu: 12.440.000 de lei dat fiicei celei mari, Camelia Voiculescu şi 2,7 milioane de dolari daţi partenerei sale de viaţă, Elena Voiculescu. Între timp, la finalul anului trecut Dan Voiculescu a ajuns el să execute silit ANAF-ul pentru recuperarea unei creanţei în valoare de 29.191,97 lei, reprezentând sumele reţinute de stat în recuperarea prejudiciului peste limita de 1/3 din pensie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

cocor
24.07.2019, 19:15:24

Bataie de joc la adresa cetateanului . Cei care ar trebui sa recupereze banii sunt bugetari...de ce primesc salarii? De ce nu sunt schimbati din functii daca nu sunt in stare sa -si faca datoria pentru care sunt platiti ?

+8 (8 voturi)
foarte atent
24.07.2019, 19:16:37

pai de la el au luat cat au luat de la rechinii cei mari: ZERO ! udrea, ghita, mazare, popovicu, etc astia iau decat de la amarati, 100 de lei azi, 200 maine !!

+5 (5 voturi)
Maleficio Decenu
24.07.2019, 19:37:23

Doar nu o să-l vezi cerșind,dacă și-a pus bogâția la adăpost la timp,poți să-l scuturi cât vrei mai mult nu iese din posonar,fii bucuros că va trăi mai mult ca marea majoritate a românilor că să fie muls oficial în continuare.

+1 (1 vot)
Ion Tamis
24.07.2019, 20:01:40

USR, PNL, Opozitia in general, daca vor sa cucereasca electoratul, trebuie sa puna clar in programele lor de guvernare masuri concrete de recuperare accelerata a bogatiilor obtinute ilicit de catre profitori, declarate ca atare de catre justitie, indiferent de partid, etnie, religie etc!

+1 (1 vot)
Carmen Florea
24.07.2019, 20:15:08

... anaf-ul renunta la recuperare, la ce-i trebuie maruntisul asta?.. Uite cu placere au sechestrat baraca cu usa la un colt si o mie m de pamant de la VETERANUL de RAZBOI, de 94 ani, din Botosani pt ca a saracit statul de hoti cu ... 20 mii lei ..., intre timp a si murit, sarmanu', cu ... 600 lei pensie , veteran de razboi, nu cclari jmecheri cu 1000 euro pensie pe viata pt 'merite deosebite la 'rivolutie', adica dadeau jos de pe pereti portretele Ceausistilor, (hai sictir, hotilor ) plus toate privilegiile din lume, desigur s-au capatuit c-o 1000 euro moca toti vacarii analfabeti din institutiile statului plus neamurile lor (precum soacra lui Joiana), dar si beizadelele, care la epoca aveau ... 10 ani, iar 'meritul deosebit' e ca ... zbierau 'jos Ceausescu' ... Nu mai vorbim de bravii militari, care taie frunze pe zi de pace cu pensii speciale de zeci mii lei ... pe langa cei 600 lei ai veteranului, care 4 ani chiar a aparat tara in transee, gloantele ii vajiau pe la urechi, flamand, inghetat si plin de paduchi ... Romania 'merita' sa dispara de pe harta, Romania e un cuib de banditi, de hoti, de interlopi, pt care robesc cateva milioane de sclavi, alte 5 milioane au fugit la timp din gunoistea asta.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările