Focar de gripă aviară într-o gospodărie din Harghita. De unde au fost cumpărate păsările

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetele epidemiologice din judeţele Mureş şi Harghita sunt în desfăşurare, iar toate informaţiile vor fi raportate către Unitatea Operaţională Centrală. FOTO Shutterstock
Anchetele epidemiologice din judeţele Mureş şi Harghita sunt în desfăşurare, iar toate informaţiile vor fi raportate către Unitatea Operaţională Centrală. FOTO Shutterstock

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat că a fost confirmat un nou focar de gripă aviară, într-o gospodărie din Cristuru Secuiescu, judeţul Harghita. Primele informaţii arată că păsările au fost cumpărate de la ferma din Ungheni (Mureş) unde s-a identificat focarul de săptămâna trecută.

„În data de 09.05.2021, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o gospodărie, din localitatea Cristuru-Secuiesc, judeţul Harghita", a transmis, luni, ANSVSA.

Astfel, a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor Harghita, care  a adoptat măsuri pentru combaterea şi stingerea focarului de gripă aviară. În gospodăria infectată au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, persoanelor, mijloacelor de transport şi furajelor.

De asemenea, a fost finalizată eutanasierea păsărilor existente în gospodărie, iar cadavrele au fost ecarisate prin îngropare, împreună cu resturile de furaje şi aşternutul contaminate. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, întreaga suprafaţă a exploataţiei va fi dezinfectată.

În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 kilometri şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, unde s-au luat măsuri de restricţie a circulaţiei persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport şi se aplică următoarele: 

- Recensământul tuturor exploataţiilor cu păsări, inspectarea de către medicii veterinari a tuturor exploataţiilor cu păsări;

- Interdicţia de mişcare a păsărilor, ouălor în zonele de protecţie;

- Restricţionarea mişcării persoanelor între exploataţii;

- Respectarea normelor minime de biosecuritate şi asigurarea dezinfecţiei persoanelor, mijloacelor de transport;

- Anunţarea medicilor veterinari despre orice cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări şi afluirea cât mai rapidă către laborator a probelor;

- Evitarea contactului cu păsările sălbatice moarte;

- Informarea locuitorilor cu privire la pericolul apariţiei şi răspândirii virusului gripei aviare;

- Separarea în cadrul gospodăriei în măsura posibilităţilor a raţelor şi găştelor de celelalte păsări domestice;

- Interzicerea creşterea păsărilor în aer liber, acestea fiind închise obligatoriu în spaţii special amenajate.

În zonele cu restricţii, măsurile vor fi menţinute minim treizeci de zile.

„Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că păsările au fost achiziţionate de la ferma din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, unde a fost diagnosticată gripa aviară în data de 7 mai", a precizat ANSVSA.

Anchetele epidemiologice din judeţele Mureş şi Harghita sunt în desfăşurare, iar toate informaţiile vor fi raportate către Unitatea Operaţională Centrală, condusă de preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), dr. Robert Viorel Chioveanu.

ANSVSA a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE), despre confirmarea noului focar de gripă aviară pe teritoriul României.

Totodată, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre mortalităţile la păsări şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

„Menţionăm că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale sănătoase", a subliniat ANSVSA.

Săptămâna trecută, un focar de gripă aviară a fost confirmat la o fermă cu 180.000 de păsări din Ungheni, judeţul Mureş, toate urmând a fi sacrificate. ANSVSA a dispus mai multe măsuri de protecţie, inclusiv controale la toate fermele de păsări din ţară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite