Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Forţele Speciale ale Armatei Române pleacă în Sahel după ISIS şi Al-Qaida. Generalii Petrescu şi Burkhard au discutat detaliile misiunii antiteroriste

34
20 Sep 2021 21:30:13
Autor: Valentin Bolocan

Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu omologul francez, generalul Thierry Burkhard, iar discuţiile s-au axat pe situaţia de securitate din Europa Centrală şi de Est, dar mai ales pe viitoarea participare a detaşamentului din Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) în misiunea Takuba din Sahel, Africa, sub comandă franceză.

Consultarea a avut loc în marja reuniunii Comitetului Militar al NATO de la Atena. Concret, este vorba de 50 de militarii români de elită care vor participa la misiune, iar fondurile necesare pregătirii şi executării acestei misiuni vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2021. 

Franţa a lansat operaţiunea Barkhane în 2014 pentru a lupta împotriva grupurilor islamiste din ţările din Sahel: Mali, Mauritania, Burkina Faso, Niger şi Ciad. În luna martie a acestui an, Franţa şi alte 12 ţări au creat Gruparea de Forţe Takuba, care asigură asistenţă forţelor armate maliene. Concret, la operaţiile în zonă participă în prezent militari de elită din Franţa, Italia, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Regatul Unit şi Grecia, iar din octombrie lor li se vor alătura şi militari români.
 
Conform unor surse militare, operatorii FOS români vor face parte din forţa de răspuns rapid şi se vor deplasa la intervenţii cu ajutorul unor elicoptere Sikorsky UH-60 Black Hawk, aduse în zonă de ţările partenere. Numărul de militari de elită din unitatea multinaţională nu este comunicat, dar se estimează că aceasta ar fi dimensionată la aproximativ 500 de operatori FOS, la care se adaugă echipajele de zbor şi personal auxiliar.
 

Grupările teroriste

 Zona în care vor acţiona şi militarii de elită români este considerată foarte periculoasă pentru că este scena pe care se desfăşoară mai multe grupări teroriste feroce. Este vorba de aripa din Sahara a ISIS (ISIS-GS) şi filiala sahariană a Al-Qaida (JNIM), care deşi nu au doctrine identice colaborează destul de des la nivel tactic. Tot în zonă mai activează şi alte grupări islamiste de o mai mică anvergură, precum al-Murabitoun, Ansar al-Dine, Boko Haram sau Frontul Eliberării Macinei. 
 
Conform experţilor americani şi britanici în antiterorism, grupările islamice sunt capabile să efectueze atacuri la distanţe mari de locul în care îşi au baza, iar răpirea pentru răscumpărare este principala lor sursă de finanţare. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

Little Thistle
20.09.2021, 21:49:58

Vor capata o experienta de lupta extrem de necesaram, practic sunt "generatia de sacrificiu" a FOS. In mod sigur vor plati cu sange aceasta experienta. Sper sa merite si....sper sa-i meritam !

+14 (26 voturi)
Kosmin Abraham
20.09.2021, 22:17:48

se duc sa stea la umbra si sa discute despre pensii si salarii.

-24 (32 voturi)
Edmond Wolf
20.09.2021, 22:23:53

După cât ne-au dat de furcă în România atât ISIS cât și Al-Qaeda, merită să trimitem trupele după ei și să-i pedepsim. Au unii oameni așa o capacitate de a crea grupuri teroriste fără nici un ajutor de la CIA, ceva de speriat...

-13 (33 voturi)
zero
20.09.2021, 21:55:47

Aste forte omoara tot! Atentie la forte! E maiu tari ca coviduy!

-8 (14 voturi)
Till Eulenspiegel
20.09.2021, 22:06:46

10000 de afgani vin la noi in ospetie tucalarii se duc sa curete budele yankeilor

-16 (26 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările