Forumul China – ECE: un eveniment remarcabil pentru România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Chinei, Li Keqiang, întâmpinat de omologul său, Victor Ponta, la Bucureşti
Premierul Chinei, Li Keqiang, întâmpinat de omologul său, Victor Ponta, la Bucureşti

Nu sunt diplomat. Nici ca formare profesională, unii ar zice uneori că nici ca temperament. În altă parte îmi este priceperea şi punctul forte: în cercetarea şi analiza socială, în comunicare.

Înţeleg şi respect ordinea de precădere, atunci când vorbim de instituţii şi oameni. Particip la întâlniri importante, privesc cum se discută pe limbi pământene tot felul de interese de stat, de la detalii tehnice la relaţii strategice, ample, de viitor.

Fac toate parte dintr-un dans de scenă care afectează indirect, dar esenţial viaţa noastră. Este un dans uman, pe o partitură veche de sute de ani, o tradiţie a cuvintelor alese. De multe ori, însă, o strângere de mână face cât un tratat, dacă este executată cât şi cum trebuie. Dimensiunea umană este, poate, cea mai importantă.

Dar chiar şi dacă nu sunt diplomat de meserie, vă pot spune că zilele acestea există un adevărat concert al naţiunilor la Bucureşti, în jurul vizitei oficiale a delegaţiei Republicii Populare Chineze. Prima la acest nivel, după 19 ani, ea reprezintă un eveniment istoric şi o oportunitate extraordinară pentru a atrage investiţii şi a crea locuri de muncă.

Relaţiile dintre ţările noastre sunt bune, vizita confirmă şi construieşte asupra acestora. Vorbim aici însă de mult mai mult. Nu numai de poziţionări comune, ci de rezultate concrete, de legitimarea vizitei delegaţiei române condusă de premierul Ponta la Beijing anul acesta în iulie, ca reprezentant al unei ţări europene. Vorbim de proiecte şi de investiţii în viitor, de ieşirea din izolarea externă.

O declaraţie comună a Guvernului României şi a Guvernului Republicii Populare Chineze va fi adoptată şi va viza aprofundarea cooperării bilaterale. Mai multe memorandumuri, contracte comerciale şi acorduri de cooperare bilaterală în domeniile energiei, industriei, culturii şi societăţii informaţionale vor fi, de asemenea, semnate.

În timpul discuţiilor se va pune de asemenea accentul pe consolidarea relaţiilor strategice dintre Uniunea Europeană şi China. Iată un domeniu unde România nu este codaşă a Europei, ci din contră: vârf de lance într-un din cele mai importante subiecte ale politicii internaţionale.

Uneori cuvintele sunt tocite de prea multă întrebuinţare. Sper să nu le simţiţi tocite atunci când vă spun că Forumul Economic de zilele acestea, care se derulează în contextul întâlnirilor diplomatice,  reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente de profil din ultimii ani. Premierul Chinei este însoţit de o importantă delegaţie oficială, dar şi de oameni de afaceri reprezentând peste 200 de companii.

Acestora li se alătură numeroşi şefi de guvern din ţările Europei Centrale şi de Est, precum şi 300 de oameni de afaceri din regiune şi 400 din România. La acest Forum din partea ţărilor europene participă, pe lângă prim-ministrul României, ţară gazdă, alţi 14 premieri: din Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. De nu s-ar fi întâmplat în ultimul moment un nefericit incident în ţară la dânsul, ar fi venit şi un al cincisprezecelea premier, cel al Letoniei. Avem zece (zece!) premieri din ţările Uniunii Europene care se întâlnesc cu premierul Chinei. Remarcabil!

Drept pentru care privesc pregătirile pentru Forum care sunt pe ultima sută de metri şi sunt mândru de ce putem construi, atunci când ne hotărâm să avem un singur scop, departe de politică şi campanii. Nu trebuie să fii diplomat ca să înţelegi oportunităţile unor astfel de evenimente. Dar trebuie să fii om ca să le pui în practică. Asta se întâmplă, peste tot în jurul meu. Siguranţa unor investiţii, a unor slujbe pentru români şi dezvoltarea unor relaţii cu parteneri de încredere.

Să fie într-un ceas bun!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite