Forumul Judecătorilor: Instanţele - focare de COVID. Digitalizarea sistemului judiciar a rămas „pe hârtie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FJR susţine că digitalizarea instanţelor a rămas „pe hârtie” Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan
FJR susţine că digitalizarea instanţelor a rămas „pe hârtie” Imagine: Adevărul / Ionuţ Mureşan

Forumul Judecătorilor din România (FJR) a transmis, marţi, că sediile instanţelor de judecată au devenit focare de răspândire a virusului şi solicită din nou autorităţilor  să ia de urgenţă  măsuri legislative în scopul prevenirii răspândirii noului coronavirus, inclusiv prin restrângerea fazei orale în cauzele aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.

„Sediile instanţelor de judecată au devenit deja focare de răspândire a virusului SARS-CoV-2, existând cazuri numeroase în foarte multe dintre instanţele mari din municipiile importante ale ţării. Acest fapt a determinat închiderea temporară a unor instanţe şi amânarea judecării unor dosare”, a transmis, marţi, FJR.

Magistraţii afirmă că lipsa unui plan serios de reluare graduală a activităţii instanţelor judecătoreşti, la încetarea stării de urgenţă, de natură a permite şi a asigura distanţarea fizică între participanţii la actul de justiţie şi protejarea sănătăţii publice a contribuit din plin la răspândirea virusului în clădirile instanţelor de judecată.

„FJR reiterează faptul că Guvernul şi  Parlamentul României vor trebui să aibă rol activ şi să propună/reglementeze rapid o soluţie care să permită judecata a sute de mii de cauze de pe rolul instanţelor, fără dezbateri orale, atât în prima instanţă, cât şi în căile de atac, în condiţiile respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi al jurisprudenţei relevante a CEDO Curţii Europene a Drepturilor Omului”, au mai transmis magistraţii.Proiect pentru digitalizarea instanţelor

CEDO ar admite derogări de la dezbateri

Potrivit acestora, în această materie, dreptul la o procedură orală nu este unul absolut, Curtea Europeană a Drepturilor Omului admiţând derogări.

FJR anunţă că au promovat, în luna mai, un Proiect de modificare şi completare a codului de procedură civilă şi a unor legi conexe pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, accelerarea unor proceduri judiciare şi introducerea unor alternative flexibile, prin judecata la distanţă în materie civilă.

De asemenea, Asociaţia a elaborat un Proiect de modificare şi completare a Codului de procedură penală cu referire la digitalizare.

Proiect pentru digitalizarea instanţelor

„În condiţii de pandemie, contactul direct dintre oameni este supus unor restrângeri serioase, iar Codul de procedură penală nu oferă soluţii adecvate pentru rezolvarea cauzelor într-un termen rezonabil. (…) Actualele circumstanţe sanitare au readus în prim plan insuficienţa digitalizării sistemului judiciar şi problema cadrului legislativ inadecvat derulării procedurilor în faţa organelor judiciare prin utilizarea răspândită a mijloacelor de comunicare la distanţă. Este deja notoriu faptul că există foarte multe state care folosesc evoluţia tehnologică a societăţii inclusiv în domeniul justiţiei (de exemplu Estonia, Suedia sau Germania)”, au mai transmis Forumul Judecătorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite