Agenţia de turism Penitenciarul Rahova. Fost comisar judecat pentru că "vindea" facilităţi de lux deţinuţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul comisarul Virgil Mihuţ este acuzat de luare de mită FOTO Arhivă Adevărul
Fostul comisarul Virgil Mihuţ este acuzat de luare de mită FOTO Arhivă Adevărul

Un fost comisar din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Rahova, Virgil Mihuţ, a fost trimis în judecată pentru luare de mită. Acesta ar fi cerut bani pentru a crea condiţii mai bune de detenţie pentru anumiţi deţinuţi. Mihuţ a mai fost condamnat de Curtea Supremă, de două ori, la patru, respectiv doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Virgil Mihuţ, în calitate de comandant al Secţiei a VI-a din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Rahova, ar fi pretins şi primit, personal sau prin intermediar, de la mai mulţi deţinuţi, suma totală de 13.330 de lei, în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale de serviciu.

Concret, în perioada în perioada martie – iulie 2011, în cinci rânduri, ar fi pretins 1.000 lei lunar per cameră, prin intermediul unui alt deţinut, persoană în care Mihuţ avea încredere, în scopul asigurării unor condiţii mai bune pentru cei care îşi executau pedeapsa sau care erau arestaţi preventiv.

În perioada iulie-august 2011, prin intermediul unei alte persoane private de libertate, ar fi pretins de la un deţinut suma de 300 de euro pentru a-l propune pe acesta să fie desemnat responsabil cu sala de sport.

Iniţial, suma pretinsă era de 2.000 de lei, dar, după mai multe negocieri cu persoana deţinută, purtate prin intermediar, Virgil Mihuţ ar fi intrat în posesia sumei de 1.200 de lei.

Procurorii precizează că în toamna aceluiaşi an, fostul comisar ar fi pretins şi ar fi primit, în mai multe tranşe, de la un deţinut, suma totală de 2.800 de lei, pentru a nu îl muta într-o cameră de arest cu persoane violente şi pentru a-i soluţiona cu celeritate şi favorabil cererile sale.

În perioada octombrie-noiembrie 2011, inculpatul ar fi pretins de la un alt arestat suma de 500 de euro şi ar fi primit suma de 2.200 de lei pentru a nu îl sancţiona pe acesta pentru deţinerea în cameră a unui cuţit.

De asemenea, acesta ar fi pretins şi ar fi primit de la aceeaşi persoană suma de 2.000 de lei pentru a nu îl sancţiona pentru deţinerea în camera de arest a unui telefon mobil.

„De precizat este faptul că, inculpatul ar fi pus la punct un sistem foarte bine organizat prin care intra în posesia banilor pretinşi sau remişi de către deţinuţi. Sumele de bani erau expediate de rude sau cunoştinţe ale deţinuţilor unei persoane aflate în strânsă legătură cu deţinutul – „persoană de încredere”, care, ulterior, îi trimitea prin mandat poştal, mandat on-line sau e-mandat altor persoane, stabilite de inculpat”, au arătat procurorii.

Acestea din urmă ar fi ridicat banii de la oficiile poştale şi i-ar fi remis ulterior lui Mihuţ.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti.

În noiembrie 2012, Virgil Mihuţ a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, iar în ianuarie 2013 a primit doi ani de închisoare cu executare. Ambele sentinţe au fost date de Curtea Supremă pentru luare de mită.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite