Fost ofiţer DNA, declaraţie de martor despre Petru Pitcovici: „Mi-a spus să facem ceva să-l scăpăm pe Popoviciu de dosar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Pitcovici FOTO Mediafax
Petru Pitcovici FOTO Mediafax

Martorul denunţător în dosarul retrocedărilor terenurilor din Băneasa ale Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti a fost reaudiat, joi, la Curtea de Apel Bucureşti şi a povestit cum comisarii de poliţie Petru Pitcovici şi Corneliu Şerban i-au cerut să închidă dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu, acuzat de fapte de corupţie.

Avocaţii lui Puiu Popoviciu au cerut ca judecătorul să se pronunţe asupra cererilor de eliminare a convorbirilor telefonice efectuate în cauză deoarece nu ştiu, la următorul termen, cum să-şi pregătească apărările. În acelaşi timp, ei au cerut schimbarea încadrării juridice în cazul a patru dintre cei 11 inculpaţi din acest dosar.

La termenul de joi de la Curtea de Apel Bucureşti a fost reaudiat un fost poliţist judiciarist, denunţător în cauza, cel care a purtat microfoanele DNA şi a înregistrat tratativele care se duceau pentru închiderea dosarului lui Puiu Popoviciu privind terenurile Universităţii de Ştiinţe Agronomice.

În boxa acuzaţilor a fost adus şi comisarul şef de poliţie Petru Daniel Pitcovici, arestat într-un dosar al DIICOT şi acuzat de favorizarea infractorului, după ce a fost prins în compania unor traficanţi de droguri cărora le oferea informaţii privind ancheta.

La un moment dat, Pitcovici a cerut judecătorului, printr-un memoriu, să părăsească sala de judecată, cu menţiunea că nu mai vrea să fie citat la închisoare. Întrebat de ce solicită acest lucru, Pitcovici a răspuns: “Nu aş fi dorit să fiu în boxă, în faţa dumneavoastră”. “Am eu vreo vină?”, l-a întrebat judecătorul Cornel Tudoran.

În continuare, a fost reaudiat ofiţerul de poliţie judiciară, cel de la care a plecat întregul dosar de corupţie. El a recunoscut că a purtat aparatură de înregistrare la întâlnirile poliţiştilor şi că Pitcovici i-a cerut “să facem ceva să-l scăpăm pe Popoviciu de dosar”.

Despre un alt inculpat din dosar, Cornel Şerban, martorul a arătat în faţa judecătorului că inculpatul i-a făcut o ofertă să vină să lucreze la DGIPI. “I-am zis că nu mă interesează deoarece sunt bine aici unde sunt”, a completat martorul.

La un moment dat, din boxă, Pitcovici a insistat să răspundă martorul cum îşi explică faptul că rapoartele scrise de ofiţer nu corespund întotdeauna cu transcriptul interceptărilor şi dacă a activat ca martor sub acoperire în acest caz.

“Pentru că raportul este o sinteză”, a răspuns denunţătorul. “Nu am fost sub acoperire deoarece eram desemnat să lucrez în acest dosar”, a completat martorul.

Un alt avocat al lui Popoviciu a cerut judecătorului să-l achite pe clientul său deoarece terenurile Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti făceau parte din domeniul privat al statului, decizie emisă în baza unei hotărâri judecătoreşti dată de Judecătoria Sectorului 1 şi neapelată de Ministerul de Finanţe.

Următorul termen a fost stabilit pentru 30 mai, când instanţa se va pronunţa asupra tuturor cererilor avocaţilor.

În decembrie 2012, omul de afaceri Gabriel "Puiu" Popoviciu a fost trimis în judecată pentru cumpărarea la un preţ subevaluat a unui teren de 224 de hectare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.

Alături de el, au fost deferiţi justiţiei rectorul de atunci al Agronomiei, Ioan Niculae Alecu, şi foştii şefi de la DGIPI şi DGA Cornel Şerban şi Petru Pitcovici.

Procurorii arată în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 2000 - 2004, Ioan Niculae Alecu, beneficiind de sprijinul interesat al lui Gabriel Aurel Popoviciu, "în baza unui contract încheiat cu încălcarea prevederilor legale", a făcut posibilă aducerea unui teren de 224 hectare, aparţinând domeniului public al statului, ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu.

"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se afla în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", notează procurorii în documentul citat.

În urma eliberării titlului de proprietate pe suprafaţa de 224 de hectare a fost cauzat statului un prejudiciu de 335.387.260 de lei, potrivit DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite