Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Fost primar din Argeş, retrimis în judecată pentru retrocedări ilegale şi un prejudiciu de 8,4 milioane de euro

0
28 Oct 2020 16:38:02
Autor: Cristina Morozanu
Fostul primar al comunei Bradu în perioada 2000-2008, Costel Zamfir, a fost retrimis în judecată Foto: Jurnalul de Argeş
Fostul primar al comunei Bradu în perioada 2000-2008, Costel Zamfir, a fost retrimis în judecată Foto: Jurnalul de Argeş

Fostul primar al comunei Bradu în perioada 2000-2008, Costel Zamfir, a fost retrimis în judecată, în stare de libertate, de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Piteşti.

Fostul edil, Zamfir Costel, la data faptei primar şi preşedinte al Comisiei locale de fond funciar al comunei Bradu, judeţ Argeş, a fost retrimis în judecată pentru comiterea infracţiunii abuz în serviciu. Funcţionarul public a obţinut foloase necuvenite cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (159 acte materiale), potrivit unui comuicat transmis de DNA.

Anterior, în etapa procesuală a camerei preliminar s-a dispus restituirea prezentei cauze la Serviciul teritorial Piteşti.  
 
Această etapă a fost dispusă prin încheierea din data de 19 septembrie 2019, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Argeş, definitivă prin încheierea din data de 30 ianuarie 2020, pronunţată de judecătorii de cameră preliminară din cadrul Curţii de Apel Piteşt.
 
Procurorii DNA mai precizează că după reluarea urmăririi penale şi efectuarea actelor de urmărire penală necesare pentru remedierea neregularităţilor constatate, în rechizitoriul întocmit s-au reţinut următoarele:
 
  • „Inculpatul Zamfir Costel, în calităţile menţionate mai sus, în exercitarea atribuţiilor de serviciu ce decurgeau din funcţia de preşedinte al comisiei locale de fond funciar, în perioada iunie 2000 – mai 2007, ar fi încălcat dispoziţiile legale ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri agricole, stabilind, în mod nelegal, dreptul de proprietate al unor persoane pe suprafeţe de teren situate pe raza teritorial - administrativă a comunei Bradu, judeţul Argeş ( lângă autostrada Bucureşti - Piteşti). 
  • Toate suprafeţele de teren retrocedate (ce însumează 1.508.903 mp) ar fi fost suprapuse cu terenurile aflate în proprietatea unor persoane din comuna Oarja, care deţineau titluri de proprietate anterioare, valabile.
  •  În acest sens, inculpatul ar fi întocmit înscrisuri oficiale ori ar fi alterat astfel de înscrisuri care au stat ulterior la baza emiterii titlurilor de proprietate prin încălcarea dispoziţiilor Legii nr.18/1991, în sensul inexistenţei dreptului la reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate ori cu privire la nerespectarea amplasamentelor. 
  • Astfel, fostul edil ar fi cauzat producerea unei pagube materiale în cuantum total de 26.390.412 lei (echivalentul a 8.404.590 euro) sau vătămarea intereselor legitime persoanelor care deţineau un titlu de proprietate valabil. 
  • Nu au fost dispuse măsuri asigurătorii în cauză în vederea reparării pagubelor produse prin infracţiune întrucât în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că inculpatul Zamfir Costel nu deţine în proprietate bunuri mobile sau imobile. ” se mai arată în comunicat.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeş. 
 
Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările