Fost rector, somat să dea înapoi 22 de milioane €

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea lui Teodor Maghiar şi confiscarea averii sale. Fostul rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar, a fost condamnat la opt ani de închisoare, dar şi la plata unor despăgubiri de circa 22 de milioane de euro.

Pentru unii erou, pentru alții "mafiot", controversele din jurul fostului rector Maghiar

EXCLUSIV Teodor Maghiar, fostul rector al Universității din Oradea, condamnat la închisoare pentru că a furat statul cu 25 de milioane de euro

Acuzat că a indus în eroare Ministerul Educaţiei după ce a falsificat datele privind numărul studenţilor admişi pe locurile fără taxă şi a primit alocaţii bugetare mai mari decât cele cuvenite, Teodor Maghiar a fost trimis în judecată în martie 2008. După doi ani şi jumătate de dezbateri, Tribunalul Bucureşti a decis, la 2 decembrie 2010, condamnarea fostului rector. În vederea recuperării prejudiciului, magistraţii au propus confiscarea a patru vile şi a trei terenuri aflate pe numele cadrului didactic, dar şi a unui autoturism Mercedes.

Citiţi şi:

Un director din primăria lui Piedone, şef timp de 9 ani cu diplome false

De asemenea, fostul rector a mai primit patru condamnări de câte trei luni de închisoare în urma falsurilor pe care le-a făcut. Conform legii în vigoare, el va efectua pedeapsa cea mai mare, respectiv opt ani de detenţie pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Decizia poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Conform procurorilor DNA, în perioada ianuarie 2000 - ianuarie 2004, în calitate de rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar ar fi întocmit şi ar fi trimis, în mod repetat, la Ministerul Educaţiei, situaţii statistice conţinând date nereale referitoare la numărul de studenţi, precum şi la alte persoane admise la studii pe locuri fără taxă. El ştia că de numărul studenţilor depinde dimensionarea alocaţiei bugetare.

Zeci de mii de studenţi fictivi

Datele respective certificau în mod fals că, anual, la universitate urmau cursuri pe locuri fără taxă între 17.000 şi 33.000 de studenţi, în realitate fiind vorba de aproximativ 14.000. În plus, Maghiar ar fi făcut o raportare către Ministerul Educaţiei în cursul lunii noiembrie 2004, în numele Universităţii Oradea, în condiţiile în care, la vremea respectivă, nu mai ocupa nicio funcţie de conducere. Prejudiciul adus bugetului de stat prin aceste falsuri se ridică la aproape 90 de milioane de lei (echivalentul a 22 de milioane euro), reprezentând diferenţa dintre alocaţiile bugetare efectiv acordate de minister şi sumele ce s-ar fi cuvenit de drept în funcţie de numărul real al participanţilor la studii pe locuri bugetate. Fostul rector este acuzat că şi-ar fi băgat în buzunar inclusiv banii alocaţi pentru transportul în comun gratuit destinat studenţilor.

Încă un dosar

Teodor Maghiar, alături de fiul său, Traian Teodor, mai este cercetat într-un dosar aflat, în prezent pe rolul Parchetului Bihor, după ce anul trecut DNA şi-a declinat competenţa. Ei sunt acuzaţi de fals intelectual în legătură cu eliberarea unui număr de 26 de diplome de studii aprofundate unor cetăţeni italieni care nu au fost înmatriculaţi şi care nu au urmat cursuri de pregătire sau specializare la Universitatea Oradea.

"Sentinţa dată de judecători este murdară. Asta e părerea mea. Nu am furat nimic n-am făcut nimic decât am construit o universitate. Voi declara apel astăzi."
Teodor Maghiar fost rector Universitatea Oradea

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite