Fostă consilieră a Vioricăi Dăncilă, reţinută alături de soţ într-un dosar de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul viceprimar al municipiului Zalău şi candidat al PSD la alegerile parlamentare din 2016, Daniela Coţa, cea care a consiliat-o pe Viorica Dăncilă pe vremea când era premier, a fost reţinută de procurori joi, pentru 24 de ore, alături de soţul său, Vasile Coţa, într-un dosar de corupţie.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj îi suspectează pe Daniela Coţa şi soţul său, care e preşedintele echipei de volei masculin ACS Volei Municipal Zalău, că ar fi delapidat 1,9 milioane de lei din fondurile asociaţiei sportive ce gestionează activitatea echipei de volei menţionată, transmite G4Media.ro.

Coţa a devenit consiliera fostului premier, Vasila Dăncilă, în ianuarie 2019. Fost viceprimar al municipiului Zalău şi candidat al PSD la alegerile parlamentare din 2016, ea era şi şefa Organizaţiei de Femei a PSD din Sălaj şi, potrivit presei locale, o apropiată a lui Dăncilă.

Procurorii i-au reţinut pe cei doi pentru că au existat indicii că aceştia încearcă să falsifice actele oficiale ale clubului sportiv.

La o zi după reţinere, Daniela Coţa a fost suspendată din PSD pentru un an, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Prejudiciu de 1,2 milioane de lei

Potrivit precizărilor făcute vineri, pentru Agerpres, de purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Sorin Flonta, acuzaţiile în acest dosar sunt de obţinere ilegală de fonduri, cu un prejudiciu de 1,2 milioane de lei, respectiv delapidare, cu un prejudiciu estimat la 1,9 milioane de lei.

"Sumele menţionate nu sunt definitive. Însă se mai administrează probe în acest dosar şi s-au mai făcut cercetări inclusiv după reţinerea celor doi, care au calitatea de suspecţi. Decizia reţinerii pentru 24 de ore s-a luat în funcţie de mai multe aspecte vizând gravitatea infracţiunilor, valoarea estimată a prejudiciului şi faptul că după începerea cercetărilor şi solicitarea documentelor de la Club Volei Municipal Zalău s-a încercat zădărnicirea aflării adevărului în cauză, prin întocmirea unor înscrisuri destinate să creeze aparenţa unei alte stări de fapt decât cea reală", a declarat Sorin Flonta.

Prezentaţi în faţa  unui judecător

Acesta a adăugat că decizia ca cei doi suspecţi să fie prezentaţi în cursul zilei de vineri, în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, urmează să fie luată în termenul legal de 24 de ore, înainte de expirarea reţinerii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au demarat, în urmă cu două săptămâni, urmărirea penală in rem într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals, delapidare, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi obţinere ilegală de fonduri în formă continuată privind asociaţia sportivă ce gestionează activitatea echipei de volei masculin ACS Volei Municipal Zalău.

"Cercetările ce se efectuează în dosar vizează modul în care Asociaţia Club Sportiv Volei Municipal Zalău a obţinut finanţări nerambursabile din bugetul local al municipiului Zalău în perioada 2016-2020 şi modul în care au fost gestionate, ulterior obţinerii, sumele de bani provenite de la bugetul local", se preciza, la vremea respectivă, într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite