Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Foşti şefi din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, trimişi în judecată de DNA: prejudiciu de aproape 70 de milioane de lei

0
24 May 2022 16:34:05
Autor: Andreea Ghiorghe
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată pe Dulcea Gheorghe, Constantin Gheorghe Silviu şi Trăilescu Mihai, foşti directori în cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), pentru abuz în serviciu. Procurorii anunţă un prejudiciu de 67.277.920 de lei.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Dulcea Gheorghe, la data faptei îndeplinind succesiv funcţiile de director economic (01.01.2008 – 17.05.2012) şi ulterior director general (18.05.2012 – 28.03.2013) în cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (R.A.A.N); Constantin Gheorghe Silviu, la data faptei director economic adjunct/şef serviciu financiar contabilitate în cadrul R.A.A.N. – Sucursala Romag Termo; Trăilescu Mihai, la data faptei şef Serviciul investiţii în cadrul R.A.A.N. – Sucursala Romag Termo”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Potrivit procurorilor, inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu. Totodată, sunt cercetaţi şi alţi doi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale pentru complicitate la abuz în serviciu.

„În perioada februarie - iulie 2012, inculpaţii Dulcea Gheorghe şi Constantin Gheorghe-Silviu, în calităţile lor de directori, ar fi aprobat ca Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare să plătească, în mod nelegal, suma de 55.679.341 lei către societatea reprezentată de ceilalţi doi inculpaţi.

S-a reţinut că plata, reprezentând contravaloarea unor lucrări care nu au fost executate, precum şi penalităţi, dobânzi şi taxă de scont nejustificate ar fi fost aprobată de cei doi directori cu încălcarea prevederilor dispoziţiilor legislaţiei primare, iar la o parte din plăţile efectuate presupus nelegal ar fi contribuit şi Trăilescu Mihai, şef Serviciul investiţii, care ar mai fi semnat şi alte documente ce ar fi generat plăţi nelegale suplimentare de 11 598,580 lei”, exlică procurorii DNA.

Astfel, prejudiciul este estimat la suma de 67.277.920 lei, iar RAAN, prin lichidator judiciar, s-a constituit parte civilă împotriva inculpaţilor.

„Plăţile presupus nelegale s-au efectuat în contextul derulării unui contract ce fusese încheiat în 12.05.2009, între Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare - ROMAG-TERMO şi o societate comercială, având ca obiect furnizarea, montarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei de evacuare a deşeurilor (zgură şi cenuşă) produse de o termocentrală, respectiv sucursala ROMAG-TERMO, localizată în comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, judeţul Mehedinţi.

Această termocentrală, asigura, între altele, aburul tehnologic necesar producerii de apă grea ca moderator şi agent de răcire pentru cele două grupuri ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Modernizarea instalaţiei de tratare a deşeurilor rezultate din arderea cărbune urma să elimine inconvenientele de natură tehnologică, economică şi de mediu ce încălcau reglementările europene de depozitare a deşeurilor.

În condiţiile derulării contractului mai sus menţionat, din probele administrate a reieşit că, pe lângă faptul că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare ar fi ajuns în situaţia de a plăti lucrări neefectuate, prin conduita celor trei inculpaţi din conducere, această regie ar fi fost nevoită să plătească penalităţi nejustificate.Modalitatea în care s-a derulat contractul respectiv ar fi contribuit la intrarea în insolvenţă şi, în final, la falimentul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare”, se mai arată în comunicatul DNA.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările