UPDATE Foştii miniştri Daniel Funeriu şi Valerian Vreme, în vizorul DNA pentru licenţele softurilor educaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru posibile fapte de natură penală ale foştilor miniştri Daniel Funeriu, de la Educaţie, şi Valerian Vreme, de la Comunicaţii. Ei sunt suspectaţi că ar fi promovat o notă privind achiziţia de softuri educaţionale, în baza căreia ar fi fost efectuate plăţi de aproape 8 milioane euro fără temei legal. Vreme respinge acuzaţiile, Funeriu spune că le va analiza.

UPDATE 12.50: Fostul ministru al Comunicaţiilor din Guvernul Boc, Valerian Vreme, a respins acuzaţiile din raportul Corpului de Control al Guvernului, arătând că tot ce a făcut a fost legal şi a spus că nici nu a fost informat în legătură cu acest raport, potrivit Mediafax.

„Eu am ţinut foarte mult la legalitate şi la proceduri. Tot ce am făcut acolo a fost procedural şi legal. Raportul e o deturnare a atenţiei publice de la adevăratele probleme cu care se confruntă România“, a explicat Valerian Vreme.

El a adăugat că totul a fost făcut ţinând cont că erau implicate două ministere şi cu memorandum în Guvern. „Din punctul de vedere al transparenţei, nu a existat niciun moment în care să nu existe transparenţă şi legalitate în actul decizional“, a spus fostul ministru.

UPDATE 12.37: Fostul ministru Daniel Funeriu a publicat un punct de vedere pe blogul său vizavi de raportul Corpului de Control al Guvernului, publicat joi, susţinând că va analiza acuzaţiile care îi sunt aduse: 

„1. Este vorba despre o acuzaţie a Guvernului, subliniez, a Guvernului, împotriva mea şi a ministrului Vreme. Subiectul este prelungirea unor contracte de licenţe pentru computerele din şcoli, contracte începute între 2000 şi 2004.

2. Am vegheat să nu se producă ilegalităţi la Ministerul Educaţiei pe perioada mandatului meu.

3. Au fost multe plângeri împotriva mea ca ministru, niciuna dintre ele dovedită adevărată, multe dintre ele dovedindu-se a fi calomnii.

4. Voi analiza acuzaţiile aduse de Guvern şi voi răspunde celor îndrituiţi să investigheze aceste acuzaţii. Vreau să se aplice legea ca oricărui cetăţean al ţării.“


Corpul de Control al premierului a decis joi sesizarea DNA în cazul foştilor miniştri Daniel Funeriu şi Valerian Vreme, având în vedere că paguba depăşeşte un milion de euro, fiind vorba despre 5,4 milioane de euro pe care statul i-ar fi plătit în plus pentru licenţe educaţionale peste numărul necesar în sistemul de învăţământ.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale, raport trimis de Guvern.

Acţiunea de control a vizat perioada 2009-2012, se mai arată în raport.

Raportul mai arată că cei doi miniştri s-ar face vinovaţi şi de fals intelectual, făcând referire la modalitatea de achiziţie a acestor licenţe, care s-ar fi făcut în baza unei note încheiate între cele două ministere, cu aprobarea Guvernului, condus atunci de premierul Emil Boc, contrar legislaţiei în domeniu.

16- 05-2013 -Sinteza Raportului Corpului de Control Privind Verificarile Efectuate La MSI Si MEN Ref Inchir...

Mai exact, cei doi ar fi încheiat un contract subsecvent pentru suplimentarea numărului de licenţe pe care Ministerul Educaţiei trebuie să le închirieze pentru şcoli, în august 2011, după ce licenţele ministerului de utilizare a softurilor educaţionale de la Microsoft expiraseră din 2009, folosind ca şi cadru legal o hotărâre de Guvern din 2009 şi un acord-cadru din acelaşi an, menţionate în nota de achiziţie. 

Potrivit constatărilor, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a fost împuternicit de Guvern să încheie un acord-cadru multianual, pe perioada 2009-2012, pentru achiziţia dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare, pentru 29 de instituţii şi autorităţi publice. Pentru Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a fost prevăzut un număr total de 5.294 licenţe.

Împuternicirea a fost acordată în baza HG 460/2009, în care nu au fost însă prevăzute norme referitoare la închirierea licenţelor destinate unităţilor şi instituţiilor de învăţământ.

În septembrie 2009, Ministerul Comunicaţiilor a încheiat cu D-con.net AG, lider al asocierii formate din D- con.net AG, D-con.net Gmbh, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG şi Dim Soft S.R.L., un contract având ca obiect închirierea pe o perioadă de 3 ani a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft, pentru instituţiile publice beneficiare.

Pentru Ministerul Educaţiei expirase, în noiembrie 2009, dreptul de utilizare a produselor software destinate unităţilor de învăţământ, iar din luna decembrie produsele software Microsoft au fost utilizate în cadrul unităţilor de învăţământ fără a exista un temei legal sau contractual.

Reprezentanţii Microsoft Ireland Operations Limited au transmis către miniştrii Vreme şi Funeriu faptul că ordinul de licenţiere a expirat şi că se impune încheierea unui nou acord pentru licenţele Microsoft folosite în sistemul educaţional public. De asemenea, aceştia au notificat faptul că, în situaţia în care nu se încheie un nou acord, trebuie să înceteze utilizarea produselor software Microsoft pe toate computerele înscrise în ordinul de licenţiere.

Peste 8,8 milioane de euro pentru închirierea de softuri educaţionale

După semnarea contractului de furnizare de produse, Ministerul Comunicaţiilor „a efectuat plăţi în sumă totală de 8.825.673,50 euro“, se mai arată în raport.

Ofiţerii Corpului de Control al actualului Executiv susţin însă că această achiziţie nu se putea face printr-o notă a ministrului Educaţiei, iar împuternicirea acordată Ministerului pentru Societatea Informaţională pentru efectuarea achziţiei a fost extinsă în mod ilegal printr-o notă semnată de fostul ministru de resort Valerian Vreme şi de fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu.

„Împuternicirea acordată Ministerului Comunicaţiilor de către Guvern prin HG 460/2009 a fost limitată la închirierea licenţelor pentru produsele software Microsoft utilizate în instituţiile publice. Pentru închirierea licenţelor educaţionale era necesară extinderea împuternicirii, printr-un act normativ cu aceeaşi forţă juridică, respectiv printr-o hotărâre a Guvernului. Pentru a crea aparenţa că extinderea împuternicirii de a închiria licenţele educaţionale se poate realiza fără emiterea unui act normativ, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, au semnat nota comună privind licenţele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în şcoli, în care s-a consemnat că acordul-cadru încheiat în baza HG 460/2009 permite încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licenţe pentru şcoli. Această afirmaţie este necorespunzătoare adevărului întrucât dispoziţiile HG 460/2009 nu au reglementat închirierea licenţelor educaţionale, ci numai a celor necesare unui număr de 29 instituţii publice“, afirmă inspectorii.

Mai mult, aceştia mai arată că ministrul Funeriu „şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu“, atunci când i-a cerut ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme, să închirieze un număr de licenţe de softuri educaţionale cu aproape 73.000 mai mare faţă de numărul de licenţe utilizabile în sistemul educaţional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software. 

Consecinţa, susţine Corpul de Control, este „plata unui preţ cu aproximativ 5,4 milioane de euro mai mare decât preţul pentru închirierea licenţelor efectiv utilizabile în sistemul educaţional“. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite