UPDATE  Sentinţa definitivă în dosarul  „Caltaboşul“- în care sunt judecaţi foştii miniştri Mureşan şi Remeş - amânată pentru 25 februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foştii miniştri ai Agriculturii, Remeş şi Mureşan, află mâine decizia în dosarul „Caltaboşul“   FOTO Adevărul
Foştii miniştri ai Agriculturii, Remeş şi Mureşan, află mâine decizia în dosarul „Caltaboşul“   FOTO Adevărul

Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă a amânat joi, pentru 25 februarie, pronunţarea sentinţei definitive în dosarul „Caltaboşul“, în care foştii miniştri, Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş, sunt judecaţi pentru corupţie. Cei doi au fost deja condamnaţi de o instanţă inferioară la câte trei ani de închisoare cu executare.

La termenul de luni al procesului, procurorul DNA le-a arătat celor cinci judecători că prima instanţă, un complet de trei judecători de la instanţa supremă, a stabilit pedepse prea mici în cazul inculpaţilor din acest dosar, precizând că ele „au fost orientate spre minimum legal prevăzut de lege“.

În consecinţă, procurorul DNA le-a cerut celor cinci judecători să caseze prima decizie, iar în final să-i condamne pe foştii demnitari la pedepse mai aspre, din cauza gradului ridicat de pericol al faptelor comise de cei doi foşti miniştri, prin prisma funcţiilor deţinute.

Avocaţii celor trei inculpaţi din dosar le-au cerut judecătorilor să-i achite pe clienţii lor, atacând modul în care au fost obţinute şi administrate unele dintre probele esenţiale ale cazului, respectiv înregistrări audio-video sau ambientale.

Apărătorul lui Ioan Avram Mureşan le-a cerut judecătorilor să admită o cerere de probe în sensul trimiterii unei adrese către Institutul Naţional de Expertiză Criminalistică prin care această instituţie să spună dacă deţine un program software omologat, pentru a fi verificate originalitatea şi gradul de alterare al probelor audio-video din dosar. Solicitarea a fost respinsă de judecători, ca nefiind pertinentă cauzei.

În final, cei doi foşti demnitari le-au arătat judecătorilor că dosarul „Caltaboşul“ a fost un fiasco, amintind de scurgerea unor imagini video în presă înainte de demararea oficială a anchetei.

La termenul din 14 ianuarie, ICCJ dispusese ca în 11 februarie să fie prezent un medic din reţeaua penitenciarelor, după ce lui Ioan Avram Mureşan i s-a făcut rău în sala de judecată şi nu şi-a administrat singur doza de insulină, deşi i s-a permis acest lucru.

Mureşan, aflat în detenţie din 2012 într-un alt dosar

Mureşan se află în detenţie după ce, în 28 mai 2012, a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.

În dosarul „Caltaboşul“,  un complet de trei judecători al ICCJ i-a condamnat, în 14 februarie 2012, pe foştii miniştri ai Agriculturii Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la câte trei ani de închisoare cu executare şi pe denunţătorul acestora, Gheorghe Ciorbă, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători.

Ioan Avram Mureşan a fost judecat pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată, Decebal Traian Remeş, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în perioada aprilie-octombrie 2007, pentru trafic de influenţă, iar omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, pentru cumpărare de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Conform rechizitoriului, în 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 de euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Mureşan.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite