Fostul consilier al preşedintelui Iohannis, George Scutaru, achitat în primă instanţă într-un dosar de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Scutaru FOTO Mediafax
George Scutaru FOTO Mediafax

Curtea Supremă i-a achitat luni pe fostul preşedinte al PNL Buzău, George Scutaru, trimis în judecată de DNA, împreună cu Dan Ştefan Motreanu, deputat şi vicepreşedinte PNL, pentru spălare de bani în dosarul „Mită pentru partid”. Decizia nu este definitivă.

Magistraţii de la Curtea Supremă i-au achitat astăzi pe fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională George Scutaru şi Dan Ştefan Motranu acuzaţi de spălare de bani. Decizia instanţei poate fi atacată în apel în termen de 10 zile.

„În baza art. 396 alin. 5 cu referire la art. 17 alin. 2 şi art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Scutaru George-Adrian (...), pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor prevăzută de art. 29(...) . În baza art. 396 alin. 5 cu referire la art. 17 alin. 2 şi art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Motreanu Dan-?tefan (...), pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor prevăzută de art. 29 alin. 19 (...). III. În baza art. 396 alin. 5 cu referire la art. 17 alin. 2 şi art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, achită pe inculpata Schaer Ana - Maria (...), pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor prevăzută de art. 29 alin. 1 (...). Ridică măsurile asigurătorii instituite, prin ordonanţa nr. 114/P/2015 din data de 25.09.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Scutaru George Adrian, Motreanu Dan Ştefan şi Schaer Ana Maria. Cu apel în termen de 10 zile de la data comunicării copiei minutei hotărârii”, se arată în minuta Curţii.

Istorul dosarului

Potrivit rechizitoriului DNA, în cursul anului 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală – denunţător în prezenta cauză (este vorba de Cristinel Bîgiu, preşedinte al CJ Buzău n.r.)- ar fi pretins şi primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafeţe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

Procurorii arată că din suma de 700.000 euro, bani primiţi efectiv de Bîgiu, acesta le-ar fi remis lui George Scutaru şi Dan Motreanu, sumele de 170.000 euro, respectiv 250.000 euro, conform unei înţelegeri anterioare. „Ambele sume au fost date în acelaşi scop, respectiv pentru finanţarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale şi generale), a candidaţilor partidului (este vorba de PNL - n.r) din care fac parte cele două persoane ultim menţionate”, au arătat procurorii DNA.

DNA: Un mecanism financiar fictiv

Procurorii DNA au mai susţinut că pentru a disimula provenienţa acestor sume de bani, Scutaru, Motreanu şi Ana Maria Schaer- administrator al unei societăţi comerciale, ar fi iniţiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu ar fi corespuns realităţii, prin care suma de 1.213.085 de lei ar fi fost transferată, în mai multe tranşe, din contul societăţii administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentaţie folosite ca materiale în campania electorală.

În această cauză, pe durata procesului, faţă de toţi cei trei acuzaţi a fost dispusă măsura sechestrului asigurator şi poprire asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea acestora, până la concurenţa sumei de 1.213.090 lei, sumă care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale.

Curtea a decis luni şi ridicarea măsurilor asiguratorii asupra bunurilor celor trei inculpaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite