Fostul consilier prezidenţial George Scutaru, cercetat sub control judiciar pentru spălare de bani şi luare de mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Scutaru (dreapta) a fost audiat la DNA FOTO Mediafax
George Scutaru (dreapta) a fost audiat la DNA FOTO Mediafax

Fostul consilier prezidenţial George Scutaru a fost pus sub control judiciar într-un dosar de corupţie. El a fost citat vineri dimineaţă la Direcţia Naţională Anticorupţie. După ce a fost audiat, a fost informat că este cercetat pentru luare de mită şi spălare de bani. Mai exact, Scutaru ar fi primit mită 170.000 de euro pentru a ajuta o persoană să intre în posesia unui teren.

Potrivit procurorilor, „în cursul anului 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală – denunţător în prezenta cauză - a pretins şi primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafeţe de teren aflate pe raza municipiului Buzău”.

Din banii primiţi, conform unei înţelegeri anterioare, persoana denunţătoare i-ar fi dat lui George Scutaru suma de 170.000 euro. „Provenienţa şi modul în care s-au obţinut banii erau cunoscute exact de Scutaru. Mai mult, suma de 170.000 euro, primită în numerar de George Scutaru de la denunţător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din anul 2008”, susţin anchetatorii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, George Scutaru trebuie să respecte următoarele obligaţii: 

a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie ori de câte ori este chemat. 

b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie cu privire la schimbarea locuinţei.

c) să se prezinte la D.G.P.M.B. – Poliţia Sectorului 1 - Secţia 5 Poliţie – organ de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;

d) să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului; 

e) să nu ia legătura, sub nicio formă, cu anumite persoane distinct nominalizate.

Chemat la prima oră la DNA

George Scutaru ar fi fost citat să dea declaraţii într-un dosar în care este vizat preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu.

Fost deputat PNL şi lider al organizaţiei din Buzău George Scutaru a fost numit în decembrie consilier prezidenţial pentru probleme de securitate naţională, demisionând la finalul lunii trecute fără explicaţii publice. 

Întrebat în ultima conferinţă de presă despre motivele plecării lui George Scutaru de la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a evitat să dea un răspuns tranşant arătând că o poate face fostul său consilier dacă doreşte.

„Acum trebuie să facem o deosebire între greşeală politică şi demisie politică şi demisia din motive personale. Şi domnul George Maior şi domnul George Scutaru au demisionat din motive personale. Mi-au înaintat demisiile, le-am acceptat, drept pentru care s-a încheiat orice discuţie. O demisie din motive personale nu cred că se poate discuta, decât dacă respectivul doreşte să dea lămuriri publice. Dacă nu doreşte, cred că este bine să lăsăm lucrurile aşa cum sunt”, a explicat preşedintele.

George Scutaru i-a fost alături lui Ioahnnis în timpul campaniei electorale, Scutaru fiind de altfel primul consilier prezidenţial numit de Iohannis, Scutaru l-a însoţit pe şeful statului în toate vizitele prezidenţiale în afara ţării. În plus, George Scutaru se ocupa de strategia naţională de apărare, un obiectiv politic anunţat chiar de preşedintele Iohannis. Ba chiar numele lui Scutaru a fost vehiculat pentru şefia SIE, un post rămas vacant după demisia lui Teodor Meleşcanu. 

Cine este George Scutaru

George Scutaru a fost jurnalist Mediafax după care corespondent al Pro TV la Moscova din 1995 şi până în 1998, când a devenit consilier al preşedintelui ApR, Teodor Meleşcanu. În 2001, Scutaru devine liberal, în urma topirii ApR în PNL, şi obţine în 2002 funcţia de preşedinte al PNL Buzău. Scutaru a deţinut trei mandate consecutive de deputat şi s-a specializat în probleme de securitate, după ce a absolvit Colegiul Naţional de Apărare. În 2011, Scutaru a participat la trei cursuri şi programe de securitate şi securitate cibernetică în Germania şi SUA.

Anchetă la CJ Buzău

La sfârşitul anului trecut, procurorii DNA au declanşat o anchetă la CJ Buzău, anchetă în urma căreia preşedintele Consiliului Judeţean, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, fiind acuzat că a luat mită 70.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, pentru atribuirea unui contract, intermediarul banilor fiind finul lui Florin Colgiu, reţinut şi el.

Concret, Cristinel Bîgiu este acuzat pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale), iar finul acestuia, Florin Colgiu, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

Astfel, Cristinel Bîgiu este urmărit penal pentru că ar fi cerut şi primit bani în schimbul unor contracte pe bani publici.

Şeful CJ Buzău a fost luat pe 6 decembrie de procurorii DNA de la locuinţa sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită în parcarea din faţa blocului în care locuieşte.

Cristinel Bîgiu, în vârstă de 47 de ani, se află la primul său mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, fiind ales pe listele USL.

Cristinel Bîgiu a fost membru PNL timp de 17 ani, începând cu anul 1997, iar de-a lungul timpului a fost preşedinte al organizaţiei de tineret a PNL Buzău, preşedinte al filialei judeţene a partidului, vicepreşedinte la nivel naţional, ultima funcţie în PNL, înainte de a trece la PSD, fiind cea de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene.

Pe18 septembrie, Bîgiu a anunţat că s-a înscris în PSD, în baza OUG 55, alături de 18 primari liberali din judeţ şi de alţi şase edili de la PDL, susţinând că a luat această decizie pentru binele judeţului.

În perioada 1993 - 1994, Cristinel Bîgiu a fost contabil la Sigma Instal, după care a fost, până în anul 2000, şef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 şi până în 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 şi până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Buzău, iar din ianuarie 2005 şi până în mai 2007 a fost prefect al judeţului Buzău. Ulterior, el a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, funcţie deţinută până în noiembrie 2008.

În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite