Fostul deputat PSD Marian Ghiveciu, condamnat definitiv pe 3 ani de închisoare cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Ghiveciu a demisionat din Parlament în septembrie 2015
Marian Ghiveciu a demisionat din Parlament în septembrie 2015

Fostul deputat PSD Marian Ghiveciu a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, într-un dosar legat de retrocedarea nelegală a unor terenuri din comuna Merei, judeţul Buzău.

Decizia de marţi aparţine Curţii Supreme care a respins ca nefondat apelul făcut de Marian Ghiveciu şi a menţinut decizia dată de instanţa de fond în mai 2015, arată Agerpres.

Magistraţii au mai stabilit în cazul lui Marian Ghiveciu un termen de încercare pe o durată de 6 ani.

Au mai fost condamnaţi şi Dumitru Borcan (şeful Compartimentului de Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei comunei Merei, judeţul Buzău) şi Nicolae Costache (membru în Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor), care au primit câte 3 ani de închisoare cu suspendare.

De ce a fost trimis în judecată Marian Ghiveciu

Deputatul Marian Ghiveciu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind suspectat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată. Alături de el, au mai fost trimişi în judecată Nicolae Costache, fost director al Oficiului de Cadastru, şi Dumitru Borcan, şef al Compartimentului Cadastru din Primăria Merei.

Procurorii spun că, în perioada 2005-2006, la instigarea lui Marian Ghiveciu, Dumitru Borcan şi Nicolae Costache, profitând de funcţiile deţinute şi prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, au contribuit la eliberarea în mod nelegal a două titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potenţial imobiliar, datorită vecinătăţii cu drumul european, în favoarea unor persoane care nu erau îndreptăţite să primească acele titluri de proprietate.

În acest scop, Dumitru Borcan a falsificat mai multe înscrisuri oficiale, emise de Primăria Merei şi înregistrate la O.C.P.I. Buzău. Ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate de Ghiveciu Marian de la persoanele care au obţinut titlurile în modalitatea descrisă mai sus.

Persoanele care deţineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior în mod legal, au fost prejudiciate cu suma totală de 1.956.010 lei. Totodată, avantajul patrimonial realizat astfel este de 3.247.945 lei, reprezentând valoarea reală a terenurilor obţinute în baza actelor de proprietate emise nelegal şi cumpărate de Marian Ghiveciu.

Cine este Marian Ghiveciu

Născut la 15 aprilie 1969, în comuna Pogoanele, judeţul Buzău, în 1993, el a absolvit Şcoala populară de artă, specialitatea Teatru şi Regie, iar în 1995 a absolvit Facultatea de Geografie, la specializarea Turism. În 2012, a terminat Facultatea de Management, în domeniul Ingineriei Economice în Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

A deţinut, pe rând,următoarele funcţii: administrator al Spitatului orăşenesc Pogoanele, profesor la Clubul Copiilor şi Elevilor din aceeaşi localitate, a ajuns apoi şef al biroului de administraţie publică locală din cadrul Primăriei Pogoanele, director general al societăţii „Aaxo Frigo“, iar din 2008 este deputat. În prezent, este vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

    

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Deputatul PSD Marian Ghiveciu, care a iniţiat schimbarea Codului Penal, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie

Cine se află în spatele atacului PSD la Codul Penal. Finul lui Ponta: „Mă nenorocesc, mă fac penal... Eu voiam doar o dezbatere“

Frăţia penalilor din Parlament: zece deputaţi propun modificări scandaloase la Codul Penal. Procurorii, ameninţaţi cu închisoarea 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite