Fostul director al RA-APPS, Georgian Surdu, condamnat la 3 ani cu executare pentru cumpărare de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, Georgian Gabriel Surdu, a fost condamnat astăzi la 3 ani cu executare pentru cumpărare de influenţă. Decizia a fost dată de Tribunalul Bucureşti şi nu este definitivă.

Magistraţii l-au condamnat în acelaşi dosar şi pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu la 2 ani inchisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei pe o durată de 3 ani. Instanţa a mai dispus confiscarea de la Cristinel Bîgiu  a sumei de 75.000 de euro. Sentinţa poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Baronul a recunoscut şpaga

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău Cristinel Bîgiu a recunoscut în aprilie 2016, la Tribunalul Bucureşti, că a luat mită de la Georgian Surdu, fostul director al RA-APPS, şi a cerut să fie judecat în procedură simplificată, în vederea reducerii pedepsei, solicitarea fiind respinsă de judecător.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău a arătat în faţa instanţei că a acceptat promisiunea lui Georgian Surdu de a primi 3,8 milioane de lei, reprezentând 8% din valoarea unui contract având că obiect modernizarea unor drumuri de interes local şi reţeaua de canalizare din comuna Ghergheasa, judeţul Buzău.

“Recunosc că am primit de la Surdu, ca primă tranşă, 75.000 de euro pentru a interveni la primarul comunei Ghergheasa în vederea atribuirii contractului de lucrări amintit”, a declarat Cristinel Bîgiu în faţa judecătorului. El a precizat că, dacă este nevoie, ar presta şi muncă în folosul comunităţii.

Surdu: “Sunt nevinovat”

Judecătorul a respins cererea lui Bîgiu pe motiv că este nevoie de declaraţiile sale în vederea administrării unor probe. Georgian Surdu, secondat de soţia sa, deputatul liberal Raluca Surdu, a arătat că este nevinovat şi că nu cunoaşte niciun acţionar sau proprietar al firmei despre care DNA spune că ar controla-o.

“Sunt nevinovat, această poveste nu are nici cap, nici coadă. Toate persoanele care au fost audiate au depus denunţ înainte de a fi eu inculpat. Din dosar se vede că declaraţia lui Bîgiu nu are legătură cu mine. Nimeni nu-l cunoaşte pe Florin Colgiu, nu-l ştiu nici eu. El nu apare pe lista de la poartă a instituţiei ca şi vizitator. DNA nu a dorit să afle adevărul. Spune numai bucăţi. Nu poţi să dai nişte bani cuiva pe care nu-l cunoşti. Nu-l cunosc pe primarul din comuna respectivă. Îl ştiu doar pe Bîgiu, de 15 ani, fiind colegi de facultate şi de partid”, a declarat fostul şef al RA-APPS.

Despre Horaţiu Vidan Popa, administratorul firmei care a câştigat mai multe contracte publice cu instituţia de stat, Surdu a precizat că îl ştie din iulie 2012, deoarece firma sa, SC Construct co Group, a făcut lucrări de certificare energetică la RA-APPS.

”Nu-i adevărat că i-am propus lui Vidan să-i găsesc lucrări de construcţii pentru firma sa. Nu-l ştiu nici pe Colgiu. Nu i-am dat bani pentru Bîgiu. Mă vedeam cu Bîgiu o dată la două luni pe atunci şi nu mi-a făcut cunoştinţă cu martorul la restaurant. L-am mai văzut pe martorul Vidan când a venit la mine să reclame că nu i-au fost achitate facturile pentru lucrarea efectuată la RA-APPS”, a completat Surdu. În sprijinul afirmaţiilor sale, acesta a venit cu lista persoanelor care au intrat la RA-APPS timp de şase luni, în intervalul vizat de ancheta DNA.

“Avem portar, inclusiv DNA când a făcut percheziţie s-a oprit la poartă. Acolo se ţine un registru în care fiecate persoană este evidenţiată cu nume şi prenume şi la cine merge. Colgiu nu a intrat niciodat la RA-APPS, aşa cum se precizează în rechizitoriu. Nu-i adevărat că i-aş fi dat acestuia 75.000 de euro pentru Bîgiu”, a mai arătat fostul şef al regiei de stat.

Acuzaţiile procurorilor DNA

În octombrie 2015, Gabriel Georgian Surdu a fost trimis în judecată alături de Cristinel Bîgiu şi acuzat de cumpărare de influenţă. Potrivit DNA, în august 2013, Gabriel Surdu i-a oferit lui Cristinel Bîgiu, atunci preşedinte al CJ Buzău, suma de 3.894.301,91 lei, respective aproape 880.000 de euro, reprezentând 8% din valoarea unui contract în valoare de aproape 11 milioane de euro, având ca obiect "Proiectarea şi execuţia modernizării drumurilor de interes local şi reţea publică de canalizare şi staţie de epurare în comuna Ghergheasa, judeţul Buzău", urmând ca suma de bani să fie dată în mai multe tranşe, la momentul efectuării plăţilor către societatea executantă.

Surdu i-a remis lui Bîgiu, prin intermediul lui Colgiu, o primă tranşă în valoare de 75.000 de euro pentru a interveni pe lângă primarul unei comune din judeţul Buzău, în vederea atribuirii acelui contract de lucrări. Bîgiu a fost de acord cu cererea lui Surdu şi i-a promis că îl va sprijini să obţină un contract de lucrări pentru firma respectivă, în comuna din Buzău, susţin procurorii.

Dosarele lui Cristinel Bîgiu

Cristinel Bîgiu mai este judecat în două dosare, unul pentru spălare de bani, alături de fostul ministru de Interne Cristian David, şi o altă cauză în care este acuzat de luare de mită, alături de finul său, Florin Colgiu, administrator al SC Alexandra SRL.
În dosarul în care este acuzat şi Florin Colgiu, Cristinel Bîgiu a fost condamnat, în 5 aprilie, de Tribunalul Călăraşi, la cinci ani şi două luni de închisoare, decizia nefiind definitivă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite