Fostul general Topliceanu - eliberat, dar bun de plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul general Topliceanu - eliberat, dar bun de plată
Fostul general Topliceanu - eliberat, dar bun de plată

EXCLUSIV . Ministerul Apărării Naţionale îi somează în instanţă pe ofiţerii condamnaţi pentru Revoluţia de la Cluj, din 1989, să plătească daune morale de 900.000 de euro. Fostul general Iulian Topliceanu, degradat militar ca urmare a condamnării în dosarul „Revoluţia de la Cluj“, trebuie să plătească Armatei aproximativ 350.000 de euro.

Citiţi şi:


Armata cere ofiţerilor care au comandat contrarevoluţia de la Cluj din decembrie 1989 despăgubirea a 83 de  răniţi şi a unor urmaşi ai acestora.

Fostul general Iulian Topliceanu (80 de ani), fost comandant al Armatei a IV-a,  este somat în instanţă de către MApN să plătească partea sa din daunele datorate revoluţionarilor clujeni, aproximativ 1.480.000 de lei.

Buni de plată sunt, conform Ministerului Apărării, şi foştii ofiţeri Valeriu Burtea - 276.000 de lei, Laurenţiu Ioan Cocan - 276.000 de lei şi Ilie Dicu - 222.000 de lei.

Printr-o sentinţă definitivă pronunţată în mai 2006, instanţa supremă, unde s-a judecat dosarul Revoluţiei de la Cluj, a stabilit că Ministerul Apărării şi cei patri ofiţeri trebuie să plătească daune în valoare de 3.780.000 de lei (aproximativ 900.000 de euro). Ministerul Apărării a plătit despăgubirile în totalitate, iar acum încearcă să recupereze banii de la foştii ofiţeri găsiţi vinovaţi de reprimările de la Cluj.

„La solicitarea creditorilor, MApN a pus în executare hotărârea judecătorească, plătind acestora daunele la care a fost obligat, fapt care îndreptăţeşte instituţia militară să solicite instanţei recuperarea sumelor băneşti înscrise în dreptul fiecărei părţi, astfel cum le-am precizat“, menţionează MApN, în cererea de chemare în judecată.

În mai 2006, fostul general Iulian Topliceanu a fost încarcerat la Penitenciarul Rahova, pentru a executa condamnarea de 10 ani.

Eliberat cu voie de la procurori

La 27 septembrie 2008, Judecătoria Sectorului 5 a decis eliberarea condiţionată a lui Topliceanu, iar procurorii nu au făcut recurs. La 3 septembrie 2008, generalul a fost eliberat. El a  executat aproximativ doi ani şi trei luni din pedeapsă. Potrivit oficialilor din Administraţia Peniteciarelor, Iulian Topliceanu a beneficiat şi de 52 de zile câştigate prin muncă.

Fostul general Iulian Topliceanu a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru reprimarea manifestanţilor de la Cluj, fiind acuzat de mai multe infracţiuni de instigare la omor deosebit de grav.

Pedepsiţi şi degradaţi

Pentru rolul lor în reprimarea Revoluţiei, foştii colonei Valeriu Burtea - fost comandant al unităţii militare din Floreşti, şi Ioan Laurenţiu Cocan - fost comandat de divizion - au fost condamnaţi la nouă ani de închisoare pentru instigare, în condiţiile participaţiei improprii, la infracţiunea de omor deosebit de grav.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o maiorul Ilie Dicu - fost comandat de companie. El a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Instanţa supremă a dispus şi degradarea militară a tuturor ofiţerilor găsiţi vinovaţi.

„Riscam să ne pierdem libertatea şi viaţa“

„Noi ne-am pierdut libertatea şi gradele militare, executând ordinelele primite de de la cel mai înalt nivel“, arată în întâmpinarea depusă la dosar Topliceanu, Burtea şi Dicu. Cei trei susţin că potrivit Regulamentului Disciplinei militare, ordinul este obligatoriu pentru comandant şi se execută fără discuţie. „Nu puteam să nu executăm ordinul primit de la MApN, fără riscul de a ne pierde libertatea, sau chiar viaţa“, s-au disculpat cei trei ofiţeri.

Condamnaţi după 17 ani

În timpul Revoluţiei de la Cluj din decembrie 1989, 26 de persoane au fost ucise, iar 52 de manifestanţi au fost grav răniţi. În 1990 s-a deschis un dosar penal, fiind puşi sub învinuire prim-secretarul de partid Ioachim Moga, generalul Iulian Topliceanu, comandant al Armatei a IV-a Transilvania, generalul Ioan Şerbănoiu, comandant al Inspectoratului Judeţean al Ministerului de Interne, Constantin Nicolae, membru al Comitetului Politic Executiv, maiorul Valeriu Burtea şi căpitanul Ilie Dicu.

Investigaţiile i-au scos basma curată pe ofiţeri, stabilindu-se că aceştia au acţionat ca urmare a ordinelor primite de la Nicolae ceauşescu şi de la ministrul Apărării, Vasile Milea. Dosarul a fost redeschis în 1997, iar în 1998, cei şase ofiţeri au fost trimişi în judecată, fiind condamnaţi definitiv şi irevocabil în anul 2006.

image
image

Am respectat legea, jurământul militar şi ordinele comandanţilor, fiind scos în misiune de luptă pentru apărarea ţării. Jurământul militar e lege şi l-am respectat.

image



Ioan Laurenţiu Cocan, fost locotenent-colonel

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite