Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Fostul ministru al Comunicaţiilor Valerian Vreme, achitat definitiv pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft

11
25 Sep 2019 07:52:03
Autor: News.ro
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Valerian Vreme a fost achitat definitiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) în dosarul Microsoft. Vreme a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie în septembrie 2017 pentru abuz în serviciu şi a fost achitat şi în primă instanţă.

„Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de apelantul inculpat Vreme Valerian împotriva sentinţei penale nr. 630 din data de 01 noiembrie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală în dosarul nr. 2483/1/2017. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 24 septembrie 2019”, se arată în sentinţa ponunţată de completul de cinci judecători de la ICCJ.

 Valerian Vreme trebuie să plătească 500 lei cheltuieli judiciare către stat. „În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate cu soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie rămân în sarcina statului”, se mai arată în sentinţă.

Vreme a fost achitat şi în primă instanţă, în noiebrie 2018. „Achită pe inculpatul Vreme Valerian (...) pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. (...) În baza art. 25 alin. 5 Cod de procedură penală, lasă nesoluţionată latura civilă a cauzei, vizând pretenţiile formulate de partea civilă Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, (...) menţine măsura asiguratorie a sechestrului asigurător, instituită prin ordonanţa nr.204/P/2017 din data de 11.09.2017, necesară acoperirii pagubei cauzată Ministerului Comunicţiilor şi Societăţii Informţionale prin săvârşirea infracţiunii”, se arăta în sentinţa din 2018.

Valerian Vreme a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de abuz în serviciu, în septembrie 2017. 

Potrivit procurorilor DNA, în perioada septembrie 2010 - februarie 2012, Vreme Valerian, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a încheiat, fără organizarea unei licitaţii publice, cu D.Con-Net AG, lider al unei asocieri de firme, un contract care avea ca obiect închirierea, pe o durată de 16 luni şi 13 zile, cu opţiune de cumpărare, a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft în şcoli. Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care Acordul-cadru de furnizare nr. 32/12.08.2009 nu permitea încheierea unui astfel de contract subsecvent.  D.Con-Net AG a achiziţionat licenţele respective la preţul de 2.612.805 euro.

Ulterior, în acelaşi context, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a achitat către D.Con-Net AG suma totală de 13.904.599 de euro.

„Prin acest demers s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, în valoare totală de 11.291.794 euro, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea D.Con-Net AG", menţionau procurorii la vremea respectivă. 

DNA mai anunţă că a fost instituit sechestru asupra unor imobile ale fostului ministru.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

LochRoagPM
25.09.2019, 08:26:50

Ce bine că acum avem o ” competeantă” cap la eppo office. Oare cine a fost în România Procuror General și Procuror șer de direcție a.c. ? Cum cine?! Tuta faraoancă , aia fără înalt grad profesional , promovată de petrov pentru 3 NUP din 5, aia rămasă și repetentă șî însărcinată doar 4% - care nu se pun la plagiat. O mincinoasă ordinară care a bătut recordul la achitări” pe fapta NU EXISTĂ”. Atât a avut România de promovat - o căzătură cu boucilii fezandate pă dosare de poliție politică- fata lui taica lascu , pretin cu torționaru guste lazăr. ”Na, stat mafiot!c Io știu ce zic , că doar io l-am creat!”- petrov , București 2o17 - într-un moment de luciditate maximă după ce băuse apă stătută.( numele conspirativ fiind de bășescu -bercea mondial ) Rușine, dinu patriciu!

0 (6 voturi)
Mandrean Paul
25.09.2019, 09:12:32

@ceapaiev, Privitul indelungat la Haznaua3 dauneaza grav sanatatii tale mintale. Asadar sa vedem ce avem aici: In iulie 2019, judecătorii pesedisti de la CCR - Dorneanu, Deliorga, Gheorghe Stan, Marian Enachau si Attlia Varga -au stabilit că sunt lovite de nulitate sentințele pronunțate de completurile de trei judecători de la ICCJ în dosare de corupție care NU s-au încheiat. Iar decizia din iarnă a CCR, zice ca și completurile de 5 judecători sunt ilegale. Cine are de castigat? Iti zic eu cine, trolisor: Vâlcov, Bica, Udrea, Mazăre, Valerian Vreme, Cosma Jr si Cosma Sr, Dan Șova, etc

0 (4 voturi)
LochRoagPM
25.09.2019, 09:18:27

Susțin penalii aspiranți la înalte funcții de demnitate ”ieuropiană”! Ce tare îți mai este dor de podgoriile șî cramele lui ghițucă sârbitu acolo unde tuta făcea... dârli, dârli... cu pesedeaua maiorului george , cu poanta lui vectorel , cu florian galonatu. Acum taci în cor ca să nu spun ca c4c4tu-n iarba holandeză.

-1 (3 voturi)
Tăunu
25.09.2019, 08:51:21

O nouă palmă pentru dna kovesi, în trimp ce românii erau hărţuiţi, mituitorii americani nu au fost acuzaţi niciodată. Pentru astfel de "vitejii" coada de topor a ajuns pg în UE !

+2 (4 voturi)
Gib
25.09.2019, 08:58:50

Din pacate desi faptele au existat se pare ca Romania poate da lectii in UE de asistenta juridica inculpatilor prin avocatii pe care ii are. Lasa ca si legile sunt facute intentionat cu coridoare largi de scapare prin tot felul de chichite. Nimeni nu spune ca un nevinovat trebuie sa fie condamnat dar fie procurorii prizeaza pe nas, fie judecatorii. Sa acuzi prejudicii de peste 11 milioane de euro si totul sa fie spulberat de doua instante seamana a bataie de joc. Este clar ca cineva a castigat si cineva a pierdut dar iata ca la noi asa ceva nu se poate dovedi. Kovesi are pacatele ei dar asta nu o poate face responsabila pentru toti neprofesionistii din DNA. De ce i-a tinut pe functii? Pentru ca suntem in Romania unde totul se ia "a la legere". Toti avem obligatii, o mana spala pe alta s.a.m.d.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările