STENOGRAME Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurori în timp ce vorbea cu omul de afaceri Ioan Niculae, pe care este acuzat că l-a favorizat. Procurorii au interceptat negocieri între Adriean Videanu şi Ioan Niculae, pe tema modului în care Niculae şi combinatul său să obţină gaz mai ieftin. În relică, Videanu spune că extrasele apărute în presă sunt scoase din context.

UPDATE  „Nu am negociat niciodată cu nici un om de afaceri, cu atât mai puţin cu cel invocat public, acordarea vreunei facilităţi. De asemenea, extrasele din stenograme care circulă în mass media sunt prezentate fragmentat, rupte din context, într-o succesiune aleatorie, creând astfel o imagine de ansamblu falsă”, susţine Videanu.

Fostul ministru a mai adăugat că nu a primit nicio informare expresă din partea organelor abilitate ale statului privind constituirea unui grup infracţional.

„Reamintesc faptul că în anul 2008 s-au aprobat facilităţi pentru toţi consumatorii întreruptilibili din România în anumite condiţii, facilităţi care expirau în martie 2009, şi am propus Guvernului României, printr-un memorandum conform prevederilor legale în vigoare, luarea unei decizii de continuare a acordării acestor facilităţi. Conform legislaţiei în vigoare, decizia a fost a Guvernului României. Menţionez că «nu» am semnat în nume personal nici un ordin de ministru în acest sens. Sunt gata ca, în orice clipă, să prezint toate informaţiile pe care le deţin instituţiilor în drept pentru că nu am nimic de ascuns”, a mai spus Videanu.

Interceptat în 2009 într-o discuţie cu Niculae

Potrivit Mediafax, procurorii l-au interceptat pe Adriean Videanu când vorbea, în 9 iunie 2009, cu Ioan Niculae, transcrierea convorbirii regăsindu-se în referatul DIICOT prin care s-a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a acestuia:

„Ioan Niculae: Alo!
Adriean Videanu: Să nu uiţi să dai tu telefonul acela, te rog eu mult de tot.
Ioan Niculae: L-am dat deja.
Adriean Videanu: Da? Bine, ok.
Ioan Niculae: Băi, vezi că nu a ieşit nici acum publicaţia aia.
Adriean Videanu: Ştiu, ştiu, vorbim noi, nu…
Ioan Niculae: Bine, bine.“

Videanu, într-o altă interceptare cu fostul director al Romgaz Marcel Piteiu

În 18 noiembrie 2009, fiind contactat de Adriean Videanu, fostul director al Romgaz Marcel Piteiu îl atenţiona că societatea nu mai poate suporta discounturile de 40 de dolari mmc şi că dacă se va continua cu această politică de reduceri comerciale, nu se va mai reuşi realizarea investiţiilor, ajungându-se „la un dezastru“

„Piteiu Marcel Adrian : Alo.
Adriean Videanu: Neaţa!
Piteiu Marcel Adrian: No venit nimeni ieri.
Adriean Videanu: Ţi-l trimit un pic pe Marius să stai de vorbă cu el acolo?
Piteiu Marcel Adrian: Când?
Adriean Videanu: Când zici tu.
Piteiu Marcel Adrian: Da din punctul meu de vedere-i reglată treaba acolo. El, el are nişte probleme.
Adriean Videanu: Păi nu. Să mai stai de vorbă cu el. Staţi mai pe îndelete.
Piteiu Marcel Adrian: Da vin eu la Bucureşti săptămâna ce vine când ne întâlnim cu Mariana Gheorghe. Am făcut o analiză.
Adriean Videanu: Da.
Piteiu Marcel Adrian: Sub nicio formă nu mai putem da discoutul de 40 USD sau mărim preţul, altfel nu mai facem investiţiile.
Adriean Videanu: Vii şi….
Piteiu Marcel Adrian: Suntem aproape peste costuri cu dacă mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul în buget.
Adriean Videanu: Ok.
Piteiu Marcel Adrian: Ar fi un dezastru.
Adriean Videanu: Vii şi stăm de vorbă.
Piteiu Marcel Adrian: N-am de unde gaze, nu mai sunt….
Adriean Videanu: Găsiţi o soluţie, cap roată, să tăiem la toţi, nu numai la unul. Vezi că…pentru unii mumă, pentru alţii ciumă….
Piteiu Marcel Adrian: Mumă ăia care plâng…
Adriean Videanu: Taci din gură mă, că are dreptate, mă…
Piteiu Marcel Adrian: Eu nu cred, dar, mă rog….“

UPDATE Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost interceptat de procurorii DIICOT când vorbea cu Ioan Niculae, pe care l-ar fi favorizat să obţină pentru firma sa, Interagro, gaz la un preţ redus.

Şeful DIICOT a cerut, luni, procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv şeful statului cu cereri de începere a urmăririi împotriva lui Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru că l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae şi ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro, fapte comise în perioada 2006-2008 şi, respectiv, 2008-2010, când au fost miniştri ai Economiei.

Potrivit procurorilor, Vosganian şi Videanu ar fi aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine şi trei memorandumuri pentru a pentru a-l ajuta pe Ioan Niculae, respectiv pentru ca firma „Interagro“ deţinută de omul de afaceri să primească reduceri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale, peste plafoanele practicate de SNGN Romgaz SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, potrivit Mediafax.

Astfel, Romgaz a vândut preferenţial către Interagro gaze naturale în valoare de 500 de milioane de dolari, din care 92 de milioane au fost reduceri comerciale acordate ilegal.

Anchetatorii susţin că firma Interagro nu putea beneficia de reduceri comerciale, întrucât avea o datorie de aproximativ 70 la sută din bugetul anual al societăţii naţionale.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) cer aviz pentru declanşarea urmăririi penale împotriva lui Adriean Videanu şi a ministrului Economiei, Varujan Vosganian.

Pentru Vosganian, anchetatorii au nevoie de aviz parlamentar, iar pentru Videanu de la preşedintele României. Cei doi sunt acuzaţi de complot şi subminarea economiei naţionale.

Fostul ministru Adriean Videanu se apără cu faptul că ministerul pe care îl conducea doar a propus, iar decizia a fost luată de Guvern în integralitatea sa, din care făcea parte şi actualul premier Victor Ponta. „La nivel de minister a fost doar o propunere, pentru că decizia s-a luat la nivel de Guvern, din care a făcut parte şi actualul premier.

Pe subiectul în speţă eu am iniţiat două memorandumuri, unul în 2009 şi unul în 2010, ambele aprobate de Guvern. În momentul de faţă noi vorbim de oportunitatea deciziei unui funcţionar public. În 2009, principala preocupare a reprezentat-o conservarea locurilor de muncă la nivel naţional. În anul 2009 numai două domenii au înregistrat cu creştere: energia şi producţia industrială”, a afirmat Videanu.

Acesta a completat că reprezentanţii ministerului Agriculturii au venit cu o propunere în Guvern, cu care a mers la Bruxeless, inclusiv cu preşedintele.  Era vorba ca subvenţiile pentru agricultură să aibe o componentă pentru achiziţia de îngrăşăminte. 

„După ce am prezentat aceste date, Guvernul în integralitatea lui a decis continuarea politicii de discount”, a mai spus el.

Acuzaţiile

Anchetatorii susţin că, în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian, iar în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniştri ai economiei, ar fi aprobat, semnat şi susţinut în Guvern şase ordine, respectiv trei Memorandumuri, „în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracţional constituit de către învinuitul Niculae Ioan şi ar fi utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate naţională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discount-uri comerciale substanţiale la livrarea de gaze naturale către SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum şi gaze naturale doar din producţia internă, cu nerespectarea dispoziţiilor legale şi în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra debite mari la plata gazelor consumate, cauzând un prejudiciu de  aproximativ 130 milioane dolari”.

De asemenea, anchetatorii mai susţin că "activitatea grupului infracţional iniţiat, constituit şi coordonat de Niculae Ioan, viza fapte de natură să submineze economia naţională prin folosirea SNGN ROMGAZ SA în direcţia dorită de interesele grupului infracţional". 

„Astfel, a fost creată o stare de fapt  de natură să ameninţe bunul mers al economiei naţionale în domeniul gazelor naturale, dar şi în ansamblu prin repercusiunile negative asupra întregii economii naţionale”, se arată într-un comunicat emis de procurori.

Demersul celor doi miniştri s-ar fi realizat în condiţiile în care SC Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societăţii naţionale, fiind afectate principalele activităţi ale SNGN ROMGAZ SA, societatea naţională fiind transformată într-un furnizor al unui client privat privilegiat şi fiind pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

„În cauză există indicii şi date temeinice potrivit cărora, prin activitatea miniştrilor Vosganian şi Videanu, respectiv prin vânzarea  preferenţială către SC Interagro SA a unor cantităţi masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziţie de monopol pe piaţa gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA şi Ministerul Economiei, fiind entităţi ale statului cu atribuţii în domeniul energetic, prin folosirea  SNGN ROMGAZ SA  în favoarea SC Interagro SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost înfiinţată, s-au creat riscuri semnificative în planul securităţii energetice a României”, au precizat procurorii DIICOT.

Afectarea activităţii SNGN ROMGAZ SA, prin demersurile celor doi membri ai Guvernului, în favoarea SC Interagro SA, s-ar fi concretizat, potrivit procurorilor DIICOT, în alocarea unor resurse din bugetul public şi care erau la dispoziţia unei societăţi naţionale ce activează într-o ramură economică strategică, pentru un interes particular, deşi raţiunea legii este ca aceste resurse să servească la acoperirea riscului pentru economie şi populaţie şi să le protejeze faţă de o eventuală situaţie de criză energetică, activitate de natură să submineze economia naţională, prin starea permanentă de pericol în care a fost pus Sistemul Energetic Naţional.

Anchetatorii mai precizează că SNGN ROMGAZ SA ar fi livrat în această manieră către SC Interagro SA, gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv aproape 500.000.000 dolari. Din această sumă, circa 270.000.000 lei, respectiv aproape 92.000.000 dolari reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Astfel, potrivit procurorilor, „există suspiciunea rezonabilă că au fost cooptaţi în gruparea infracţională cei doi miniştri care au sprijinit gruparea infracţională iniţiată, constituită şi coordonată de Nicolae Ioan în scopul comiterii de fapte de natură să submineze economia naţională”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite