Fostul ministru al Energiei Constantin Niţă este acuzat de trafic de influenţă. DNA: A primit 30.000 de euro şpagă într-un restaurant libanez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Niţă FOTO David Muntean
Constantin Niţă FOTO David Muntean

Fostul ministru al Economiei Constantin Niţă a fost pus sub acuzare pentru că ar fi primit şpagă de la un om de afaceri, în schimbul exercitării influenţei asupra unui primar de municipiu. Cea mai mare parte din banii primiţi, este vorba despre 30.000 de euro, ar fi ajuns la PSD Braşov. Niţă le-a cerut, luni, procurorilor DNA un termen ca să studieze dosarul. El a fost pus sub control judiciar pe cauţiune.

UPDATE Potrivit unui comunicat al DNA, Constantin Niţă este cercetat pentru trafic de influenţă sub control judiciar pe cauţiune.

Niţă trebuie să depună o cauţiune în valoare de 150.000 lei. „Trebuie să-i comunice procurorului în termen de 6 zile lucrătoare de la data prezentei ordonanţe dacă este de acord să depună valoarea stabilită, aceasta urmând a fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Corupţiei la o unitate bancară”, arată anchetatorii.

Comision de 5%

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2013, Niţă, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-ar fi solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. “Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri”, arată procurorii DNA.

Procentul de 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) urma să îi fie remis lui Niţă  în două forme: parţial cash şi parţial printr-un contract de consultanţă fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul fostului ministru.

“În consecinţă, la data de 21.07.2013, Niţă Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucureşti”, arată DNA.

Banii ar fi ajuns la PSD Braşov

De asemenea, mai arată DNA, la solicitarea lui Niţă, ar fi fost contactată persoana de încredere a acestuia care a propus încheierea unui contract de consultanţă cu o anumită firmă, la preţul de 5.000 euro + TVA/lună, care a şi fost semnat la data de 2 mai 2013.

“În baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, în fapt, prestate de firmă), reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014”, susţin procurorii.  Suma solicitată nu ar fi fost, aşadar, achitată integral, ci două tranşe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei. “Sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin”, mai arată DNA. Niţă a condus organizaţia PSD Braşov.

Ce obligaţii trebuie să respecte fostul ministru sub control judiciar

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Constantin Niţă trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei;
c) să se prezinte la Secţia 1 Poliţie Braşov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat;
c1) să nu ia legătura direct sau indirect, în nici un mod, cu anumite persoane menţionate în ordonanţă
d) să nu depăşească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
e) să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă;
f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Audierea de la DNA

Constantin Niţă a stat aproape o oră la DNA. La ieşire a declarat că a cerut un termen pentru studierea dosarului, şi că nu vrea să facă alte declaraţii. Fostul ministru a spus doar că a cerut procurorului o dată la care să poată reveni la DNA pentru a vedea dosarul.

Dosarul "Mită la Hidroelectrica"

Fost ministru al energiei, Constantin Niţă a fost audiat ca martor, în 2013, în dosarul „Mită pentru Hidroelectrica”, privind negocierea unui contract pentru vânzare de energie ieftină în valoare de peste 260 de milioane de euro. La acea vreme, spunea că respinge orice acuzaţie privind implicarea sa în acest scandal.

Fostul ministru al Economiei Constantin Niţă a anunţat la sfârşitul lunii martie că demisionează de la şefia PSD Braşov, fără a-şi motiva decizia, Comitetul Executiv al PSD Braşov urmând să se întrunească pentru a desemna un preşedinte interimar.

Niţă anunţase deja încă de anul trecut că nu va mai candida pentru un mandat în Parlament, şi nici pentru conducerea filialei PSD Braşov.

Constantin Niţă nu şi-a motivat în vreun fel decizia, demisia sa devenind executivă din 4 aprilie.
Constantin Niţă a condus filiala PSD Braşov începând cu anul 1997 şi până în prezent. În prezent, el este deputat de Braşov tot din partea PSD. Niţă a fost ministru al IMM-urilor şi ministru al Economiei.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite