Fostul ministru Relu Fenechiu a recunoscut că a primit şpagă 900.000 de euro şi a fost de acord cu o condamnare la 3 ani şi 10 luni de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu, în perioada în care era deputat
Relu Fenechiu, în perioada în care era deputat

Relu Fenechiu a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA pentru infracţiunile de trafic de influenţă în formă continuată şi spălare a banilor. Fostul ministru al Transporturilor, fost deputat în Parlamentul României, este de acord cu o condamnare la 3 ani şi 10 luni de închisoare.

Potrivit acordului de de recunoaştere a vinovăţiei, în perioada 2012-2014, deputatul Relu Fenechiu ar fi pretins şi ar fi primit de la o firmă de software, un procentaj de 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) şi de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte.

„Concret, sprijinul acordat de inculpatul Fenechiu Relu s-a materializat în intervenţia sa la funcţionari din cadrul Ministerul Justiţiei sau la persoane din conducerea societăţii farmaceutice, asupra cărora avea influenţă la acel moment”, arată procurorii DNA.

Şpaga, prin contracte cu firmele sale

Pentru acest „ajutor”, politicianul ar fi primit de la reprezentanţii firmei de software, prin intermediul a două societăţi pe care le controla, suma totală de 3.966.716,11 lei (echivalentul a aproximativ 901.526,38 euro).  Pentru a disimula provenienţa ilicită a banilor, Fenechiu i-ar fi determinat pe reprezentanţii firmei de software să încheie cu societăţile respective mai multe contracte de prestări servicii, care în realitate nu au fost executate.

„În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Fenechiu Relu a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia”, arată DNA.
Relu Fenechiu a fost de accord să execute 3 ani şi 10 luni închisoare şi interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât şi pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârşirea infracţiunilor.

Sechestrul asigurator pe avere

„În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpatului Fenechiu Relu”, arată DNA. De asemenea, procurorii anticorupţie au stabilit prin acordul încheiat cu inculpatul şi măsura confiscării echivalentului în lei al sumei de 901.526,38 euro (la data punerii în executare a hotărârii judecătoreşti).

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Fenechiu Relu, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

Condamnarea din „Transformatorul”

Relu Fenechiu este condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată în dosarul ”Transformatorul”. El este încarcerat în penitenciar din ianuarie 2014.

Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani şi se afla la al treilea mandat de deputat în momentul condamnării. El a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, iar din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central, după decizia instanţei demisionând din PNL. De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de şapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcţie ca urmare a condamnării în primă instanţă în dosarul ”Transformatorul”.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite