Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu, după ce şi-ar fi angajat fictiv o consilieră

2
27 Apr 2021 16:10:04
Autor: Ionuţ Mureşan
Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea
Florian Bodog, fost ministru al Sănătăţii. Imagine: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministru al Sănătăţii, Florian Bodog, este urmărit penal de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi fals în înscrisuri în legătură cu angajarea fictivă a unei consiliere pe vremea când îşi exercita mandatul.

Potrivit unui comunicat al DNA, Florian Bodog ar fi acţionat în mod direct pentru ca o persoană angajată în funcţia de consilier personal să îşi încaseze drepturile salariale pe o perioadă de 12 luni fără să se fi prezentat la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care era obligată prin contract.

Totodată, deoarece aceasta nu era prezentă fizic la locul de muncă, demnitarul ar fi semnat în locul persoanei respective o serie de acte.

„Concret, în perioada februarie 2017 - ianuarie 2018, suspectul Bodog Florian Dorel (care în prezent nu mai ocupă funcţia de ministru), deşi cunoştea că persoana angajată în funcţia de consilier personal nu s-a prezentat la serviciu şi nu a prestat activităţile la care era obligată prin contractul individual de muncă şi fişa postului, ar fi atestat în mod nereal prezenţa acesteia la locul de muncă prin semnarea foilor colective de prezenţă şi nu ar fi luat măsuri pentru sancţionarea disciplinară. Astfel, consiliera ministrului de la acea dată ar fi obţinut drepturi salariale care nu i se cuveneau în cuantum de 75.656 lei, sumă ce ar reprezenta prejudiciu la bugetul ministerului respectiv”, se arată în comunicatul DNA.

În acelaşi context, în perioada februarie - octombrie 2017, fostul ministru ar fi falsificat semnăturile persoanei respective pe două contracte individuale de muncă şi pe o declaraţie pe proprie răspundere, demersuri menite a produce consecinţe juridice, arată procurorii.

Senatorii n-au mai făcut scut în jurul lui Bodog

La data de 23 septembrie 2019, Senatul a respins o cerere similară a DNA de încuviinţare de începere a urmăririi penale a aceluiaşi demnitar.

Ulterior, au rezultat date şi indicii rezonabile privind săvârşirea, de către fostul ministru, şi a altor infracţiuni, respectiv trei infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi a unui alt act material care intră în conţinutul constitutiv al infracţiunii de abuz în serviciu.

De data aceasta, senatorii au aprobat, pe data de 21 aprilie, solicitarea DNA privind ridicarea imunităţii în cazul fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog.

Majoritatea formaţiunilor au anunţat că vor vota pentru ca Bodog să poate fi pus la dispoziţia Justiţiei.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

imsi1 imsi1
27.04.2021, 16:49:05

Hai sa fim seriosi ! in pandemie toate rudele au fost consilieri muncind i remote ! Eidaca erau USR isti fapta era prezentata ca o modernizare a muncii nu i asa ce sa tot semnezi condica si de fapt acum nici macar nu mai trebuie facuta fisa postului iar de foaie de prezenta nici nu mai vorbim. Bine ca nu l au acuzat ca nu i a vizat carnetul de sindicat.

-1 (1 vot)
imsi1 imsi1
27.04.2021, 16:59:17

Nici macar un titlu ca lumea nu sunteti in stare sa dati. Omul a angajat o pe bune nu fictiv. Fictiv ar fi fost daca persoana nu exista si daca el ar fi bagat banii in buzunar. Angajari fictive se faceau pe vrremea lui nea nicu la micii intreprinzatori.Micii intreprinzatori erau persoane care injghebau mici afaceri in care aveau voi sa aiba angajati membri de familie sau maxin 10 lucratori pe baza de contract. Unii dintre ei angajau persoane cu fifty/fifty adica respectivii nu veneau la lucru dar luau 50% salariu iar restul intra in bzunarul patronului. Drepturile sociale erau platite inegral. Ei o chstie de asta se ancheta in urma unui denunt de militia economica si era etichetata angajare fictiva dar militia trebuia sa arate cu dovezi clare ca respectivul nu fusese la lucru si ca banii intrasera in buzunarul patronului. In cazul ministrului se pare ca ministri astiade acuma is niste nimeni in drum fata de minnistri lui nea nicu care aveau la dispozitie o suma lunara pt protocol de care nu trebuiau sa dea socoteala decit la nevasta

Modifică Setările