Fostul preşedinte al CCR, Augustin Zegrean, despre adoptarea codurilor: S-a lucrat atât de mult la actualele coduri şi acum se fac praf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României (CCR), Augustin Zegrean, şi-a manifestat, miercuri, regretul faţă de adoptarea în Parlament a modificărilor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Acesta a susţinut că nu se impunea modificarea actualelor coduri, care, susţine el, au fost adoptate în urma unor "studii serioase şi de oameni foarte bine pregătiţi".

"Nu aşa se fac codurile penale şi de procedură penală. Actualele coduri au fost redactate şi adoptate în urma unor studii serioase şi de oameni foarte bine pregătiţi în domeniul dreptului penal. De data aceasta, nu îl înţeleg pe domnul ministru al Justiţiei, care este profesor de drept penal, cum a reuşit să lase doi autodidacţi să facă Codul penal şi Codul de procedură penală. Este regretabil că s-a ajuns aici. S-a lucrat atât de mult la actualele coduri şi, în sfârşit, după ani de aplicare, lumea a început să le înţeleagă şi să le aprecieze în spiritul şi litera lor. Acum se fac praf", a afirmat Zegrean, citat de Agerpres.

Fostul preşedinte al CCR a subliniat că "politicienii care fac lucrurile astea ar trebui să se gândească în primul rând la oamenii cărora li se adresează codurile" şi să ţină cont de normele de drept internaţionale.

"Legile trebuie să fie clare, trebuie să fie predictibile, trebuie să fie înţelese şi de un om care nu are pregătire juridică. Asta spune CEDO, nu spun eu, dar în România lucrurile astea nu contează. Este regretabil", a adăugat Augustin Zegrean.

Vrem prea multe de la Curtea Constituţională

Referindu-se la sesizarea CCR pe tema codurilor penale, Zegrean a precizat că prerogativele acestei instituţii sunt limitate, iar atributul modificării legii aparţine Parlamentului.

"Vrem prea multe de la Curtea Constituţională. Presiunea asupra Curţii este mult prea mare şi speranţele sunt uriaşe, dar lumea trebuie să se gândească la ce poate să facă Curtea Constituţională în astfel de situaţii. Curtea nu poate să facă politică penală. Curtea nu poate să spună că e bine să fie pedepsită o faptă penală cu închisoare de la trei luni la trei ani sau de la zece ani la 20 de ani. Asta nu este problema Curţii. E foarte greu să judeci ca judecător la CCR când se fac presiuni, când lumea este în stradă". 

Cristi Danileţ: Sunt legi modificate după ureche

Judecătorul Cristi Danileţ reclama marţi lipsa unei politici publice, a unor studii de impact care să justifice şi să stea la baza actualelor modificări aduse de parlament Codurilor penale.

„Eu înţeleg că atunci când modifici textul unei infracţiuni din Codul penal trebuie să ai în vedere o anumită politică publică: vezi cât e pedeapsa în Codul vechi, afli câte infracţiuni de acest gen s-au comis în ultimii cinci sau zece ani, discuţi cu magistraţii problemele de aplicare, te consulţi cu profesorii de drept penal partea specială, studiezi dreptul comparat şi de abia apoi faci propunerea prin care modifici conţinutul infracţiunii sau pedeapsa acestuia. Aceste argumente trebuie să fie redate în expunerea de motive a actului normativ sau să reiasă din stenogramele dezbaterilor din comisiile de specialiate – pentru ca în viitor cei care vor trebui să aplice noul act normativ să ştie cum să facă interpretarea teleologică, pentru a afla intenţia legiuitorului”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite