Fostul secretar de stat din Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura, condamnat la 5 ani cu executare pentru şpagă în magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovidiu Putura FOTO Mediafax
Ovidiu Putura FOTO Mediafax

Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe judecătorul Ovidiu Puţura, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, la 5 ani de închisoare cu executare. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea Supremă.

Potrivit sentinţei, Puţura a fost găsit vinovat pentru dare de mită- 4 ani de închisoare şi trafic de influenţă- 3 ani de închisoare. După contopirea sentinţelor a rezultat condamnarea de 5 ani de închisoare.

Fostul judecător şi secretar de stat în Ministerul Justiţiei Ovidiu Puţura a fost trimis în judecată în aprilie 2015  pentru dare de mită şi trafic de influenţă, după ce ar fi promis foloase necuvenite unei judecătoare pentru o decizie favorabilă într-un dosar al soţiei sale.

Acuzaţiile DNA

Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunii noiembrie 2014, Puţura i-a promis judecătoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistriţa - Secţia civilă, că, din funcţia de secretar de stat pe care o va exercita în perioada următoare în Ministerul de Justiţie sau printr-un funcţionar de legătură ce îi poate influenţa pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va asigura promovarea, de către o persoană din familia judecătoarei (fiul acesteia, n.r.), a examenului pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.

În schimbul intervenţiei promise, Puţura i-a solicitat lui Iacob să pronunţe o hotărâre favorabilă într-un dosar în care soţia sa era reclamant recurent. În acelaşi context, Ovidiu Puţura i-a dat judecătoarei articole de încălţăminte, prin intermediul soţiei sale.


Puţura mai este acuzat că, în perioada 2013 - 2014, a primit de la o persoană foloase necuvenite în cuantum de circa 30.000 de euro, constând în cheltuieli aferente unor partide de vânătoare, unor sejururi la mare, un costum de vânătoare şi suma de circa 30.000 de lei, pentru a interveni la judecători, într-un dosar în care persoana respectivă avea calitatea de inculpat, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile acestuia din urmă.

În plus, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra sumelor de 80.970 euro şi 966 de dolari, ridicate cu ocazia percheziţiei din casa acestuia.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite